Партия МИР се обяви за незабавни преговори с „Газпром“ за подновяване на доставките на газ

Партия МИР се обяви за незабавни преговори с „Газпром“ за подновяване на доставките на газ

Във връзка с енергийната криза, в която правителството на Кирил Петков и четворната коалиция на ПП, БСП, ДБ и ИТН вкараха България, партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) излезе с конкретни предложения за овладяване на енергийната криза. Сред тях е незабавно стартиране на преговори с „Газпром“ за осигуряване на необходимите количества природен газ, по възможност при ценовите равнища на действащия договор, и подновяване на доставките на природен газ от „Газпром“ в рамките до 30 дни.

Анализът на експертите на партия МИР показва, че състоянието на „Булгаргаз“ е пред декапитализация, тъй като има 500 млн. лв. дългове към доставчици, 100 млн. лв. задължения към НАП, а в същото време има 300 млн. лв. вземания. Според експертите на партия МИР лошото финансово състояние на „Булгаргаз“ прави невъзможно то да изпълнява плащания по договори за газ. Успоредно с това се очаква и дефицит на доставките на природен газ, тъй като има договорен природен газ само за 2 месеца, а няма договорени доставки, обезпечаващи нужното на България потребление за следващите 6-8 месеца. Налице са само преговори и намерения за доставки на азерски газ, американски втечнен газ, но без конкретни финансови и времеви параметри на доставките. Експертите на партия МИР алармират, че цените на природния газ продължават да растат драстично на вътрешния пазар, а в същото време липсва публична информация за цените на които ще бъде доставян природен газ, както и какви ще бъдат крайните цени към потребителите.

Във връзка с излизането от газовата криза и финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“ партия МИР предлага няколко конкретни решения.

Първо – да се осигури кредитна линия, кредит или друг финансов инструмент от ББР на „Булгаргаз“, включително чрез синдикат, срещу вземанията на „Булгаргаз“ и други обезпечения на дружеството, за обслужване на плащанията към доставчици.

Второ да се осигури възможност за вдигане капитала на „Булгаргаз“, при спазване на нормативната уредба за държавни помощи.

На следващо място партия МИР предлага да се осигури кредит на „Топлофикация София“, която е най-големият длъжник на „Булгаргаз“ и ползвател на около 30% от синьото гориво в страната, за да може да погаси дълга си към „Булгаргаз“. За обезпечаването на потреблението на природен газ партия МИР предлага:

Незабавно стартиране на преговори с „Газпром“ за осигуряване на необходимите количества природен газ, по възможност при ценовите равнища на действащия договор.

Подновяване на доставките на природен газ от „Газпром“, в рамките до 30 календарни дни.

Търсене на алтернативни източници за доставка при цени, съпоставими с цените по договора с „Газпром“, с ясно дефинирани количества, цени и срокове за доставка.

Във връзка с решението на енергийната криза партия МИР предлага също така да се преразгледа микса за производство на електроенергия за вътрешен пазар в посока увеличаване на дела на електроенергията, добивана от АЕЦ. Успоредно с това партия МИР предлага България да проведе преговори с ЕК с цел временно премахване на плащанията за вредни емисии за период от една година. Друго предложение на партия МИР е да се премахнат държавните и местните такси и цени, които пряко влияят върху цената на електроенергията за период от една година, като те бъдат регламентирани с актове на Министерския съвет или на органи на местната власт.

Ако бъдат приложени всички тези мерки и бъдат взети тези решения, ефектът от тях ще бъде бърз и ще се усети веднага от крайния потребител чрез намаляване на цените на газа и електроенергията. Успоредно с това ще се осигури стабилност и предвидимост в икономиката, ще се обърне трендът на инфлация, ще намалеят разходите на държавата за компенсации и обезщетения, както и разходите на държавните и общински структури.

Според експертите на партия МИР при намаление на цената на природния газ и гарантиране на непрекъсваемост и обем на доставките ефектът върху цените в страната ще е положителен и ще даде възможност за устойчивост в икономиката и ще спре изкуственото обедняване на хората. Същото важи и за цените на електроенергията и горивата за транспорт и от партия МИР призовават служебното правителство да предприеме незабавно всички предлагани от МИР действия и решения, които ще гарантират излизане на България от енергийната и газовата криза.

 

 

Коментари

  • rusnak

    06 Авг 2022 11:06ч.

    Оставете нещата така както са. Зимата ще настъпи истински демократичен канибализъм, да ги видиме тези със ценностите как и къде ще се крият...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един рубладжия, ватник, чебурашка, копейкаджия и Православен русолюбец

    06 Авг 2022 11:24ч.

    Подкрепям.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    06 Авг 2022 14:22ч.

    Подкрепям предложението! Софиянци набързо ще се излекуват от евроатлатическите ценности и солидарността със западноевропейските глупаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    06 Авг 2022 15:42ч.

    Това е единствения начин да им лъснат мръсните задници и душици на жълтопаветниците и тогава няма да смеят да се покажат навън, камо ли да симулират протести от два файтона хора, както вчера се бяха събрали пред президенството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    06 Авг 2022 11:22ч.

    Коя е тази партия МИР. кои са тези от тази непозната в медийното пространтсво. Основатели привърженици или и тяе поредното американосоросоидно отроче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искат да отмъкнат поддръжници на Възраждане и разкъсат предстоящия вот и победа на Костадинов

    06 Авг 2022 11:26ч.

    Тия са троянски кон на козеците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и не само не

    06 Авг 2022 12:40ч.

    Стефан Янев / Бъртарие НАТО и НАТО е България/ с призивите уж за национално отговолни решения е инсталирян от Козяк също зя да отмъкне колкото може повече гласове от Възраждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Именно. И Янев е един от козешката глутница,

    06 Авг 2022 13:14ч.

    насъсквана от натовци и всякаква русофобска и българофобска паплач да разкъса Възраждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • експертите на партия МИР

    06 Авг 2022 11:35ч.

    ЕС забранява да бъдат приемани оферти на руски фирми. Има въведен санкционен режим. По тоя въпрос експертите мълчат! В Унгария Орбан го направи чрез въвеждане на извънредно положение, но него и без това ще го тричат, така че той е психически подготвен. А нас ако почнат да ни тричат, ние подготвени ли сме? Уйдоха милиардите от ЕС! Ааа, нье!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има и обратна страна: Русия няма да доставя газ на европа при тези условия, дори и да я молим. Газта отива при турция. Тя си го извоюва. Точка. Можете да забравите за газ.

    06 Авг 2022 11:56ч.

    Ако ще се доставя газ на висока цена и за избраници, това не е държавна доставка. Това са престъпни политики на глобалната клептокрация. Не виждам с какво ще ни задължат да приемем подобни глупости. Като не искат да дават пари, да не дават. Че ние да не би да не можем да се оправим без тях. На мен заемите им не ми трябват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митко

    06 Авг 2022 13:38ч.

    мунчо, твоята Матушка доставя газ на неприятелските страни на цени много по-високи от тези на приятелските, като някои от тях като Беларус не плащат нищо. Да си пият газта путин и приятели вместо самогон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    06 Авг 2022 15:51ч.

    Тези пари ЕС ги дава като бонус за да издържа колониалната си администрация, еничарите и троянските си коне в България! Иначе страната ни дава всяка година по 1,3 милиарда данък на ЕС! (преди беше 1 милиард, но след Брекзит нараснаха). Затова можем да минем и без тези пари и без ЕС! А колко грешна пара им даваме за т.н. "въглеродни емисии"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    06 Авг 2022 12:48ч.

    Колкото по-изпразнена от друго съдържание освен мерака за власт е една партия, толкова по-оригинално и примамващо е името ѝ. Маркетингов подход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я, поредните кандидати за спасители дошли

    06 Авг 2022 13:40ч.

    за да ни отърват от последствията докарани от предишните, е колкото им позволят де, щото "Битият бит, ****" си остава винаги суверена български. Интензивно учене му дойде на главата, вече за четвърти път му се налага да се чуди кои наистина му мислят доброто, а кои мислят повече за собственото си добро и това на някои външни лица, та до суверена не идва ред, освен да им плати сметката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    06 Авг 2022 21:57ч.

    Тия па кои са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Партия

    07 Авг 2022 3:06ч.

    ВОЙНА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами казвайте ги тези важни неща де

    07 Авг 2022 8:36ч.

    Хората сега ще са спокойни, след като разбраха за позицията на партия мир!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи