Партия МИР: Машинният протокол и преброяването на разписките са единственият гарант за честни избори

Партия МИР: Машинният протокол и преброяването на разписките са единственият гарант за честни избори

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) приветства и напълно подкрепя настояването на президента Румен Радев към Министерския съвет и ЦИК да се повиши доверието в машинното гласуване. Това се казва в позиция на партията във връзка с проведените срещи и консултации на президента с представители на всички отговорни за провеждането на изборния процес институции. От партия МИР подчертават, че машинното гласуване освен че е доказало своята ефективност чрез премахването на невалидните бюлетини, е намалило драстично и купения вот. Единственото нещо, което остана да се направи според партия МИР, за да може машинното гласуване да е на 100 % ефективно, е да се премахне субективният фактор и възможността за манипулация и подмяна на вота на българските граждани.

За да се случи това, партия МИР предлага Министерският съвет да възложи на ЦИК да разпише ясна методика, в която да залегнат две важни условия – първо, машинният протокол да е финалният протокол на всяка една изборна комисия и той да не се преписва ръчно в хартиен протокол и второ, хартиените разписки, които машината издава при гласуването, задължително да се преброяват в края на изборния ден и да се сравнят с машинния протокол.

„Българските граждани трябва да знаят истината, а тя е, че машинното гласуване е единственият начин да се проведат честни и прозрачни избори и да се спре подмяната на вота. Именно затова призовавам още днес Министерският съвет да възложи на ЦИК да запише тези две условия в своята методика и указания за провеждане на машинното гласуване. Призовавам също така лично президентът Румен Радев да се ангажира с темата и като политик и държавник, който се обяви и работи за провеждане на честни избори чрез машинно гласуване, да обърне сериозно внимание на Министерския съвет, че той задължително трябва да възложи на ЦИК да запишат в методиката си тези две важни условия“, това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той припомни, че машинните за гласуване имат четири защити, които гарантират честността на вота, но за да се случи това ЦИК трябва ясно да ги разпише в своята методика и указания за провеждането на машинното гласуване. Славчев подчерта, че само така ще се повиши доверието към машинното гласуване, ще се проведат честни избори в България и ще се повиши избирателната активност, а от там и легитимността на управлението на страната.

Лидерът на партия МИР подчерта, че машината за гласуване не е свързана с интернет и информацията от нея няма как да бъде източена или манипулирана. Славчев подчерта също така, че признаването на машинния протокол за финален ще се спести много часове работа на секционните комисии и успоредно с това ще се премахне субективният фактор в изборния процес, което гарантира честността на вота.

Партия МИР настоява също така ЦИК да спази Изборния кодекс и да подсигури видеонаблюдение във всички изборни секции, което да бъде свързано в една обща система, така че всеки български гражданин в реално време да може да следи и вижда работата на всяка една секционна избирателна комисия в страната и извън нея.

Днес партия МИР ще внесе писма до президента Румен Радев, до Министерския съвет и до ЦИК с настояване ЦИК да запише в своята методиката и указания за провеждането на машинното гласуване, че машинният протокол става финален протокол на всяка секционна избирателна комисия, както и че преброяването на хартиените разписки е задължително.

 

 

Коментари

  • майска

    10 Авг 2022 10:15ч.

    Изцяло подкрепям условията на МИР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези освен при Дачков

    10 Авг 2022 10:18ч.

    някой знае ли че съществуват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    10 Авг 2022 21:13ч.

    Дачо е соросоид, тези нищо не думват за голямата тема, ясно е че са соросоиди еднодневки - бушони - на повикване, изглежда ще сменят славуца-чалгата или който там бъде изхвърлен зад борда на изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяка машина за гласуване има вградена антена

    10 Авг 2022 10:30ч.

    до доказване на противното, така както всеки лаптоп има вградена антена и от него може да се източва и вкарва информация посредством GSM мрежа, с помощтта на обикновен смартфон. Следователно, фактът че машината за гласуване не е свързана с интернет посредством жица или WiFi, не гарантира честен вот. Честният машинен вот е голяма измама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВСИЧКО Е ПОДГОТВЕНО ЗА МАНИПУЛАЦИЯ. А ВИЕ ВЯРВАЙТЕ, ВЯРВАЙТЕ

    10 Авг 2022 12:17ч.

    Болтчетата вляво (8 на брой) се развиват с отвертка за половин минута. На нито едно от тях, от двете страни, няма пломба. Отдолу видях обикновен компютър, модел 2016-та, с активна SD карта, wi-fi порт и отключен блутут. Всичко е подготвено за манипулация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе

    10 Авг 2022 15:00ч.

    Щото “чувалите на ГЕРБ” не бяха никак манипулация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така,

    11 Авг 2022 2:24ч.

    С чувалите и манипулациите на ГЕРБ се избираха по няколко депутати в повече за ГЕРБ. С тоталните машинни фалшификации се подбират цели отбори от "умни и красиви" слуги на САЩ, по избор на американското посолство в София и се вкарват в Народното събрание, уж като избрани от гражданите на Р. България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честни избори след 1989 г. е имало само веднъж - през 1990

    10 Авг 2022 15:57ч.

    Само веднъж, на изборите за Велико народно събрание. След това се изучиха на демократични мурафети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    10 Авг 2022 22:46ч.

    Попадение в десетката! Броене на разписките пред камера, на живо, напълно отсича възможноста за шашми със самите машини и редене на листи от посолства. Освен това камерите ще броят колко, кога и какви хора влизат и излизат и какво правят в изборните секции!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо подобно!

    11 Авг 2022 2:30ч.

    Първо, колкото и да се броят разписките, това е празна работа, както се видя от парламентарните избори през 2021 г. А работата е празна, защото съгласно Изборния кодекс валиден е машинният протокол. Дори да има разлика м/у разписките и машинния протокол, тя се игнорира. Второ, ВАС отмени 100%-ното броене на разписките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи