Партиите от "Идентичност и демокрация" дадоха заявка да станат трета сила в Европарламента

Партиите от "Идентичност и демокрация" дадоха заявка да станат трета сила в Европарламента

Матео Салвини на срещата на партии от "Идентичност и демокрация" на 2 декември във Флоренция, снимка: AP

Крайнодесни партии от Европа проведоха вчера среща в италианския град Флоренция, на която се зарекоха да реформират и придадат нов облик на ЕС след европейските избори догодина, предаде Ройтерс. Партиите обещаха да затегнат подхода на блока по миграционния въпрос и да смекчат климатичните политики, за да защитят работните места и промишлеността. В срещата участваха партии от около дузина страни от ЕС, сред които и "Възраждане", вдъхновени от победата на парламентарните избори в Нидерландия на "Партията на свободата" на Герт Вилдерс. 

"Нашата цел е да станем третият най-голям блок в Европейския парламент след десноцентристите и социалистите и да бъдем от решаваща важност там", заяви на форума италианският вицепремире Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Лига", влизаща в италианската управляваща коалиция и който беше домакин на срещата. Салвини визираше европарламентарната крайнодясна група "Идентичност и демокрация", която сега е на шесто място в ЕП. Тя е сега зад либералите, зелените и консервативните групи. Но данните на социолозите я поставят на четвърто място за изборите през юни догодина.

В европарламентарната група "Идентичност и демокрация" не влиза обаче партията на италианския премиер Джордаж Мелони "Италиански братя", която води в социологическите допитвания за рейтинга на италианските партии.

На форума във Флоренция, на който участваха партии от "Идентичност и демокрация", по видеоконферентна връзка се включи Герт Вилдерс. Той заяви, че се надява, че неговият успех на парламентарните избори в Нидерлания, който той нарече "политическо земетресение в Нидерландия и Европа", може да бъде "началото на една вълна от национални изборни победи" за неговите политически съмишленици. Вилдерс похвали Салвини, когото той нарече вдъхновение за него. Той похвали и "неговите италиански приятели".

Салвини се противопоставя на европейското решение да се забранят двигателите с вътрешно горене в новите автомобили от 2035 г. и беше подкрепен в тази насока от

лидера на германската "Алтернатива за Германия" Тино Хрупала, който призова за "край на войната срещу колите".

Жордан Бардела, председателят на френската партия "Национален сбор" на Марин Льо Пен, присъствал също на проявата във Флоренция вчера, се обърна към останалите участници на италиански, с което си спечели овации. Той заяви, че "Европа не може да се превръща в 5-звезден хостел за Африка" и свърза масовата имиграция с насилието и престъпленията.

Но по други въпроси между партиите, уважили форума във Флоренция с лично присъствие или включване по видеоконферентна връзка, има разногласия. Вилдерс например е срещу прекомерните обществени харчове, докато Салвини разкритикува правилата за бюджета дисциплина в еврозоната. Германските и австрийските крайнодесни пък се разграничават от другите относно войната на Русия в Украйна.

"Украйна не може да победи в тази война, те трябва да я спрат", заяви Хрупала, визирайки под "те" украинците.

Той упрекна и ЕС за наложените санкции срещу Русия, които се отразявали на германската икономика и призова за възобновяване на руските газови доставки чрез газопровода "Северен поток".

Салвини, който едно време се възхищаваше от руския президент Владимир Путин, заяви сега, че неговата партия "ясно е подкрепила всякаква намеса в защита на Украйна, с факти, гласове и пари".

Италианската агенция АНСА се спира относно срещата във Флоренция на призива на Салвини към останалите партии от италианската управляваща коалиция - партията на Мелони и партията "Форца Италия" на Антонио Таяни, да не се разделят на евроизборите догодина. Според Салвини това би било фатална грешка.

"Десноцентристите в Европа могат да направят революция, само ако са обединени", подчерта Салвини.

"Италианското правителство не е е под въпрос и ще управлява за пет пълни години, за което италианските гласоподаватели са го избрали", заяви още Салвини. Той подчерта, че работи много добре с Джорджа и Антонио и че планира инфраструктура, която се нуждае от години, за да бъде придвижена напред. Той визира плановете за мост над Месинския пролив.

Партията на Мелони оглавява обаче друга европарламентарна коалиция и това е тази на "Европейските консерватори и реформисти", основана едно време от британските тори, припомня АНСА. "Форца Италия" пък е част от десноцентристката Европейска народна партия.

Миналата седмица Таяни отхвърли възможността за съюз, в който влиза десният нидерландски политик Вилдерс.

На срещата вчера Салвини подчерта, че ЕС е окупиран от натрапници и десноцентристите могат да го освободят от тях. "На изборите за първи път в историята на европейските институции една единна и решителна десноцентристка сила може да освободи Брюксел от онези, които го окупират незаконно", добави Салвини и отправи призив за "Освобождаване на Европа". Под този наслов беше и проявата във Флоренция.

Относно позицията на Таяни, че той няма да си сътрудничи с политици като Марин Льо Пен или "Алтернатива за Германия", Салвини заяви, че той греши. "Ние сме движения на демократичната и патриотична съпротива", подчерта той.

"Днес тук няма партийно или политическо събрание, днес тук има чувство на приятелство. На тази сцена има лидери, които както се случва в любовта или в професионалната кариера, са имали възходи и спадове. Това се е случвало във Франция, в Нидерландия, в Италия. Но "Идентичност и демокрация" е тук и ще бъде решаваща в Европа, защото никой никога не е изоставял приятел в момент на трудност. Прекалено лесно е човек да се съюзява само с онези, които побеждават", заяви Салвини в речта си в края на срещата на крайнодесните партии.

На форума във Флоренция присъстваха повечето от лидерите на партиите от "Идентичност и демокрация". Вилдерс не дойде, защото е зает с процеса по съставяне на ново нидерландско правителство.

"Идентичност и демокрация" е алианс от националистически, десни популисти и евроскептични партии, основан през 2014. Алиансът е обрисуван и като десен, и като крайнодесен. Той включва политически сили и от Дания, Чехия, Естония, белгийския регион Фландрия и от други еврочленки.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Мария ...

  04 Дек 2023 9:17ч.

  Речта на д-р Костадин Костадинов на 18-тия годишен конгрес на "Идентичност и демокрация", четвъртата по големина политическа сила в ЕП.- https://www.facebook.com/kostadin.eu/?locale=bg_BG

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  04 Дек 2023 10:29ч.

  Благодаря. Това е линк направо към видеото: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=2252408231621790 Както се казва, намерете разликите с речта на Денков пред ЕП :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Синергетик

  04 Дек 2023 12:16ч.

  Докато българите не се ориентират правилно и не подкрепят масово "Възраждане", България няма да види бял ден. Простотиите на сегашните управляващи унищожават страната и държавността. Как се допуска престъпникът Пеевски да задава дневния ред в политиката???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи