Парламентът удължи на първо четене действието на бюджета за 2022-а

Парламентът удължи на първо четене действието на бюджета за 2022-а

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Със 127 гласа "за", двама - "против" и 90 "въздържал се" парламентът прие на първо четене Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за т.г.  Вносител е служебният кабинет, съобщава БТА. 

Удължаването на действащия бюджет подкрепиха от ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход". Против бяха двама от "Продължаваме Промяната" (ПП), а останалите 50 депутати от ПП гласуваха с "въздържал се". Въздържаха се също от "Демократична България", "Възраждане" и един от левицата.

Със законопроекта се удължава действието на бюджета за тази година, както и тези на ДОО и НЗОК, осигурява се продължаващо финансиране на редица социални и други плащания, както и се продължава действието на политиките и мерките, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г.

С него се позволява всички системи да функционират, докато редовно правителство състави проект на бюджет въз основа на управленската си програма, се казва в мотивите на вносителя - служебното правителство. Запазени са действащите данъчни облекчения и намалени данъчни ставки за периода, за който са одобрени от НС.

Заплатите, пенсиите, социалните плащания се финансират на достигнатите нива към декември 2022 г. Създадена е възможност да се извършват всички плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми на Европейския съюз. Предвидени са възможности за финансиране при спешни и неотложни обстоятелства като бедствия, COVID- 19, миграционен натиск и други.

При липса на управляващо мнозинство към момента се запазва фискалната позиция такава, каквато е при целогодишно действие на приетите политики и мерки от предходното редовно правителство и Народно събрание.

Предлага се и да бъде запазена възможността за използване на ваучерите за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане за заплащане и на ползвани за битови нужди, електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата, и на показ на филми съгласно Закона за филмовата индустрия и на туристически услуги съгласно Закона за туризма.

Предвидена е възможност държавен дълг по чл. 87, ал. 2 от Закона за публичните финанси да се поема и посредством средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари, което предоставя възможност за гъвкавост при избора на дългови източници за финансиране на бюджета.

Определя се също редът за извършване на плащанията за издръжка по бюджетите на общините, бюджета на ДОО и на НЗОК.

С удължителния закон се гарантира финансирането на всички помощи и плащания, размерите на които са определят в него, гарантират се правата на гражданите и бизнеса за прилагане на специалните закони до приемането на бюджет за 2023г., коментира по време на дискусията Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. В същото време, смята той, се дава възможност на парламентарните сили да седнат на масата на преговорите, да изготвят документ с най-важните приоритети, въз основа на които да се състави правителство и да се направи "коалиция на разума". Той отбеляза, че ПГ на ГЕРБ-СДС приема мотивите на служебния кабинет, че не е целесъобразно той да се ангажира с внасяне в Народното събрание на проект на бюджет за 2023г. Редовен бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство с управленски програма, което да носи отговорност за нейното изпълнение, категоричен е Кирил Ананиев.

Политика на стабилна бедност е във вреда на всички български граждани и на държавата, коментира съпредседателят на ПП и бивш финансов министър Асен Василев, който е против удължаването на действащия бюджет. Според него отговорната политика залага антикризисни мерки, мерки за бизнеса и те не могат да бъдат спрени, защото някой го е страх какво ще се случи в НС. Не можеш на 1 януари да нямаш визия каква ще ти е разходната част до края на годината, това е безпринципно действие, коментира колежката му Венеция Ангова.

Ние имаме ясна, точна позиция за всички безумия, които вашето правителство направи, обърна се към доскорошните управляващи Цончо Ганев от "Възраждане". Състоянието на българската икономика е такова заради всичко, което направихте или не направихте, заяви той. Пълна загуба на време за държавата и икономически колапс е вашето управление, коментира депутатът.

Ако се приеме хипотеза избори през март, до юни-юли догодина ще бъдем с този бюджет - в този сценарий къде са буферите, няма да има парламент, който да даде допълнително пространство, ако се налага, обясни рисковете от удължения бюджет Мартин Димитров от ДБ. Ако остане този вариант, фискалният резерв трябва бързо да нарасне, докато лихвите още не са се повишили т.е. буферите трябва да бъдат много по-големи, обясни той. Но добави, че растежът на икономиката зависи и от действията на политическите сили, от реформи или липса на такива. Трябва да предприемем всички необходими действия, вкл. и през бюджетната процедура за удължаване на растежа, апелира Димитров. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи