Парламентът ще направи нов опит да си избере председател

Парламентът ще направи нов опит да си избере председател

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Народното събрание ще поднови работата си в 10 часа днес, след две неуспешни процедури за избор на председател вчера. Късно снощи от "Продължаваме Промяната" (ПП) обявиха, че като конструктивна опозиция оттеглят своя кандидат Никола Минчев и няма да го предложат за гласуване в пленарна зала.
По-рано от „Демократична България“ (ДБ) предложиха ротация между двамата кандидати, събрали най-много гласове при гласуванията – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от ПП, съобщава БТА.

В изявление след заседание на Изпълнителната комисия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подкрепят предложението на ДБ събранието да се ръководи на ротационен принцип. От ПП обявиха, че оттеглят номинацията на Никола Минчев и оставят останалите парламентарно представени сили да изберат председател на 48-ото Народно събрание. Според ПП предложението  за ротационно председателство на Народното събрание би било неефективно.

По традиция 48-мия парламент бе открит от най-възрастния депутат Вежди Рашидов. Вчера след продължителни дебати депутатите не успяха да постигнат консенсус и да изберат председател. За поста бяха номинирани петима народни представители - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“, Йордан Цонев от ДПС, който бе издигнат в хода на втората процедура по избор на председател, Кристиан Вигенин от „БСП за България“ и Петър Петров от „Възраждане“.

Двете последователни процедури по избор на председател бяха съпътствани от поредица от почивки и поредни председателски съвети. На финалното гласуване номинацията на Никола Минчев (ПП) събра 97 гласа "за", "против" бяха 42-ма, въздържали се бяха 100. "За" Росен Желязков гласуваха - 67 народни представители, 87 бяха "против" и "въздържали се" - 85 народни представители. Така никой от кандидатите не събра необходимите гласове. 

Очаква се преди днешното заседание на парламента председателите на парламентарните групи отново да се съберат и да обсъдят на председателски съвет ситуацията с избора на председател. Юристи и конституционалисти коментираха за БТА, че без избор на председател Народното събрание не може да се конституира и да продължи своята работа по същество. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Зодия Прасе

  20 Окт 2022 9:04ч.

  Това гласуване удивително прилича на сцената от "Карибските пирати" когато решават дали да тръгнат на война, или да избягат. Война може да обяви само пиратският крал, но такъв не може да бъде избран с мнозинство, тъй като всеки гласува за себе си: https://www.youtube.com/watch?v=nfKFHTaGzuU

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  20 Окт 2022 9:58ч.

  Вътрешна трансформация или бягство - труден избор за депутат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи