Парламентът ще гласува отново на първо четене промените в Конституцията

Парламентът ще гласува отново на първо четене промените в Конституцията

Парламентът ще гласува днес отново на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, според програмата за работа на депутатите. Той беше гласуван на 6 октомври, но тогава не събра три четвърти от гласовете. Промените подкрепиха 161 народни представители, „против“ бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се. Вносители на законопроекта са Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители.

След гласуването на 6 октомври председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че измененията не събират три четвърти от гласовете и предложението не е прието. Но понеже получава повече от две трети, на първо гласуване проектът може да бъде предложен отново не по-рано от два месеца, считано от 6 октомври, разясни той.

Според Конституцията, както и според приетите процедурни правила за гласуване на измененията в основния закон, проектът се обсъжда и приема на три гласувания в различни дни. Той е приет на първо четене, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители. Ако получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Сред основните акценти в него е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС), реформа на прокуратурата, реформа на институцията на служебния кабинет, прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи.

Предлага се Висшият съдебен съвет да остане административен и кадрови орган само за съдиите. Предвижда се и създаване на Прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите. 

В проекта е заложено редуциране на парламентарната квота във ВСС до една трета от състава (петима членове) от 15-членен орган. Осем членове следва да се избират пряко от съдиите, като представляват различните нива на съдебната система (районно, окръжно, апелативно, върховно), а председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) са членове по право. Според проекта, ВСС се председателства от председателя на ВКС, а в негово отсъствие — от председателя на ВАС. 

Предвидено е в Прокурорския съвет превес да имат представителите на парламентарната обществена квота, като целта е да се засили общественият надзор върху дейността на прокуратурата, да се гарантира нейната независимост, но и отчетност, както и да се гарантира по-голямата независимост на редовите прокурори чрез намаляване влиянието на главния прокурор. В законопроекта е записано Прокурорският съвет да бъде от десет членове, от които шестима са избирани от Народното събрание; двама - пряко от прокурорите, един - от следователите, и един - от главния прокурор, като член по право. Предлага се функциите на прокуратурата да се съсредоточат основно в наказателното правораздаване, като се ограничават правомощията на главния прокурор. Въвежда се и елемент на децентрализация на прокуратурата.

Предвижда се и уреждането на индивидуална конституционна жалба, така че всеки един български гражданин при определени условия да има възможност пряко да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато правата му са застрашени или уредени по начин, който не съответства на Конституцията.

Други промени са свързани с уреждането на механизма за назначаване на служебно правителство. 

В дневния ред на парламента е и ново обсъждане на Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, върнат за ново обсъждане с указ на президента от 4 декември. На 5 декември Комисия по отбрана преодоля ветото на държавния глава.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • тралала

  08 Дек 2023 8:43ч.

  И как така парла - ала-бала-мент с 8 % подкрепа, избиран на неясно колко законово проведени избори има нахалството да прави промени в Конституцията. Да си подготвят раираните костюми, че бай Ставри бави, но не забравя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  08 Дек 2023 9:09ч.

  Нали затова ги назначиха от посолството. 8% доверие на парламента. Срам и позор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  08 Дек 2023 9:18ч.

  Ще ни заличават. Неизбежно е. Просто трябва да го приемем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 13% доверие в Народното събрание!

  08 Дек 2023 9:26ч.

  „През последните години доверието в парламента устойчиво се движи под 15%, дори миналото НС завърши мандата си с доверие около 10%. Връща се усещането за политическа несигурност в обществото“, коментира Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“. В последното социологическо проучване периода 10-19 ноември 2023 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета данните сочат ... 20% доверие в правителството (срам!) и ... 13% доверие в Народното събрание (огромен срам!) НЕ ПИПАЙТЕ КОНСТИТУЦИЯТА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Позорен рейтинг = Политическа несигурност в обществото!

  08 Дек 2023 9:53ч.

  НЕ ПИПАЙТЕ КОНСТИТУЦИЯТА ПО ПОРЪЧКА НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ - СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pavel

  08 Дек 2023 9:27ч.

  Променете структурата на съдебната власт, като промените Конституцията, за да позволите по-лесно законодателните промени, желани от американската колониална власт и лобито на Сорос... Всичко това под предлог за подобряване на прозрачността и независимостта на правосъдието... Класика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На 14 декември 2023 г. ще получим Конституцията на Сорос!

  08 Дек 2023 9:30ч.

  Конституционния съдия Георги Марков: ... Драги читатели, позволявам си да споделя с вас някои мои мисли, които бих обобщил така: 2023-а е година, загубена за България. И сега ще споделя своите доводи: ... 1. Загубихме тотално суверенитет. Управлява ни посолството. ... 2. Изборите нямат значение, щом победените - и то три пъти подред, ни управляват. ... 3. Отказахме се от историята си. Цар Борис lll Обединител и българските войски не са били посрещани със здравец, сълзи и песни в Струмица, Битоля, Охрид... Столетов не е наший генерал, а Дядо Вазов е писал небивалици - истински путинист! ... 4. Макетата от Скопие ни плюят. Викат, че фашисти сме били. И още - въшки и татари. Ние пък викаме, че приятен пролетен дъжд вали. ... още ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подменихме проблемите

  08 Дек 2023 9:33ч.

  5. Подменихме проблемите на държавата с проблемите на футбола. Спортът наистина ни е съсипан. Гледам сърбите! Не са в ЕС, бомбардираха ги американците през 1999 г. Но си запазиха колективните спортове баскетбол, волейбол, хандбал, водна топка, футбол. ... Футболът ни ще си е все същия. Не се е чуло в бюджета да има пари за национален стадион и футболни академии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Православието

  08 Дек 2023 9:35ч.

  6. Майната му на Санстефанския договор! И нищо, че в чл. 6 пише, че ще имаме православно правителство, а в чл. 8, че турски войски няма вече да има в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Върховните съдилища оглушително мълчат

  08 Дек 2023 9:37ч.

  7. Преди Коледа ще се откажем от Великото Народно събрание и Конституционния съд. Вече Обикновено Народно събрание с 1/3 избирателна подкрепа ще замени Великото в конституционните промени. Тълкувателно решение №3 от 2003 г. е публично линчувано и суспендирано в правната комисия на парламента. А шефовете на върховните съдилища оглушително мълчат. ... На 14 декември 1989 г., софиянци свалихме Живковата Конституция. На 14 декември 2023 г. ще получим Конституцията на Сорос!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цензурата на соросоидните неолиберали

  08 Дек 2023 9:38ч.

  8. Местната власт и тя го закъса. Нинова вика - най-старият общинар да оглави Столичната община. Следва и най-старият българин да оглави държавата... Старост, нерадост, какво да се прави. Като се скапаха партиите, със старейшини ще го караме. .... 9. Заменихме цензурата на съветските другари с тази на соросоидите неолиберали. Българите са лишени от правото на информация, а това е конституционно тяхно право.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Молитва за България: “Господи, дай на България път, светлина, свобода!“ 34 г. по-късно в 2023 г.: "Българийо не се предавай!"

  08 Дек 2023 9:42ч.

  10. През 1989 г. пеехме молитва за България: “Господи, дай на България път, светлина, свобода“. ..... България днес не е свободна страна. .... През 2023 г. трябва да запеем: “Българийо, не се предавай! Със зъби и нокти, своята чест отстоявай!“. ... Своят БЪЛГАРСКИ РОД защитавай Българийо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  08 Дек 2023 11:34ч.

  През 1989 г. НАРОДНАТА Република беше класирана на 27 място в света по обществено-икономическо развитие. Сега подмандатната ни територия е след 70-то място ... https://trud.bg/article-5189904/ http://pogled.info/avtorski/Vasil-Prodanov/kogato-kapitalizmat-udari-kak-choveshkiyat-kapital-linee.70222

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непосредствената цел

  08 Дек 2023 9:41ч.

  е промяна на Конституцията по отношение на служебните правителства. Докато се назначават от президента, сглобкаджиите няма да подадат оставка - Радев ги страхува. Ако старото правителство продължава да работи "в оставка" като служебно, както е в много велики западни "демокрации", спокойно може да подават оставки, колкото си искат. Вижте само кои са вносителите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи целта е да се краде и да се унищожава българската нация

  08 Дек 2023 9:51ч.

  Това значи ПРОМЯНА В СЛУЖЕБНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА = да са си задруга (масонска немасонска, няма значение) измамниците и лъжците, и да си правят далаверките и да си лапкат сладко от ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕСУРС, тоест от ресурса осигурен събран от всички работната сила на държавата. Позор! Написа Афера.бг - В.Томова книгата "Бандитската Варна", която е реалност благодарение на Бандитската България, която е реалност благодарение на Бандитските САЩ. .... Фактите - във всички министерства има кириякстефчовци назначени от "Галя от посолството" (като нарицателно на измекярите подлоги) ТОЕСТ САЩ СПЪВАТ РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ТОТАЛНО ФАКТ, ЗА КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЪЖЕ! И децата ни вече го разбраха. ... ето как ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Местят 900 деца в опасна сграда необитаема от 2006 г.

  08 Дек 2023 9:59ч.

  за да усвоят едни пари за ремонт, които МОН току що им отпуснало по европрограми! РАЗСТРЕЛ за всички антибългарите подлогите измекярите в министерство на образованието - наказанието съответства на ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО срещу българските деца - не само духовно унищожение на българчетата, но вече и физическа ликвидация. ... Репортаж на Нова тв от тази сутрин за Професионална гимназия по туризъм, откъдето искат да изгонят 900 деца за да ремонтират през зимата?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  08 Дек 2023 9:48ч.

  Няма легитимност тоя парламент да пипа конституцията. Диктатурата на посолството става все по-явна. Трябва да се променя избирателния закон и то чрез пряк (а не представителен) демократичен акт - плебисцит. При гласували по-малко от 50% от гражданите т.нар. избори да се обявяват за нелигитимни поради индикациите за недоверие в политическия маскарад, който ни се устройва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не излизаме на протести, поне можем да ги "благославяме" на живо!

  08 Дек 2023 10:03ч.

  Тези предателите НЕнародните представители като ги срещаме на живо - да ги "благославяме" от благодарност за грижата към българите и към българската свобода и независимост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  08 Дек 2023 10:14ч.

  Шваб да вземе да напише една книга как планира хората от властта да бъдат обхващани от т.нар. социален/граждански рейтинг. Защото всеки народен представител трябва да бъде отзоваван начаса чрез посредничество на изкуствено интелектуално програмиране, ако избирателите му не са доволни от онова, което считат, че трябва да прави за народното добруване. А не само да ни се представят проекти за контрол на плебса, като в същото време богати, властници, корупционери, остават извън последствията на негативния си обществен рейтинг само защото си въобразяват, че имат закрилата на едната, привилегирована страна в двустранния процес. Оттук нататък никакъв двустранен процес на власт, която се самоовластява чрез пари (подкупи) и кастови/династически привилегии! Социален рейтинг който не издейства постепенно самоуправление отвъд институционализма, си е чисто робовладелство, при което рейтингът ще интересува бездушния чиновник само доколкото трябва да обязди подвластния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драгомир Драганов

  08 Дек 2023 11:21ч.

  Ще гласуват, ще гласуват, докато накрая не дойде пъдарят да им разясни, че и Пеевската конституция няма да я бъде дълго...https://www.drago.info/index.php/2019/12/17/modnite-shivachki/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сред основните акценти в него е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС)

  08 Дек 2023 11:28ч.

  Освободиха тежък убиец на пътя, защото е синче на империята Фикосота. Справедливостта на капитализма Влог на писателя Добри Божилов 19,8 хил. абонати https://www.youtube.com/watch?v=GF-d_eT1N9w

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  08 Дек 2023 12:44ч.

  Не купувайте нито един продукт на ФИКОСОТА и готово, присъдата е прочетена. Трябва солидарност от наша страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи