Парламентът се съобрази с ветото на Радев: Следствието остава в прокуратурата

Парламентът се съобрази с ветото на Радев: Следствието остава в прокуратурата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Следствието остава в прокуратурата, засега, решиха депутатите, които ще имат четири седмици да дооправят промените в съдебния закон. Това стана след едночасови разгорещени дебати. Народните представители отново се занимаваха с промяната, защото президентът наложи вето на тези текстове, с които следствието беше извадено от прокуратурата. Народните представители обаче не гласуваха ветото на президента, а самия закон.  

Отделянето на следствието от прокуратурата стана в разгара на войната между Иван Гешев и Борислав Сарафов. Предложението беше на "Възраждане" и беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Президентът върна поправката в съдебния закон с аргумента, че няма финансова обосновка, приет е на едно четене и следствието става част от прокуратурата през 2009 г. по препоръка на ЕС. 

Според Надежда Йорданова от ПП-ДБ ветото трябва да бъде подкрепено. "Явно въпросът за разследващите органи има нужда от ново решение, това обаче трябва да стаане след задълбочен дебат", добави тя. По думите й този дебат трябва да стане след промените в конституцията. Нека първо постигнеем консенсус на конституционно ниво, добави тя.

Бранимир Балачев от ГЕРБ изтъкна, че във ветото на президента имало някои аргументи, които споделял. И според него трябвало да се дебатира в една по-спокойна обстановка.

"Нека да проведем сериозен дебат по какъв начин ще структурираме разследващия орган, който да разкрива обективната истината", каза Балачев.

Петър Петров от "Възраждане", който е вносител на предложението, каза, че предстояло едно конюктурно гласуване.

Тошко Йорданов от ИТН смята, че отделянето на следствието от прокуратурата е станало, когато ГЕРБ ги е било страх от Гешев. Корнелия Нинова пък каза, че останали единствената алтернатива на "тази сглобка, уйдурма и както искат да го нарекат".

Георги Свиленски от левицата пък попита Петър Петров дали от "Възраждане" са разбрали, че от ГЕРБ са ги използвали.

Източници: "24 часа", бТВ

 

 

 

Коментари

  • Лицемерната Нинова

    30 Юни 2023 18:12ч.

    За пореден път Нинова показа лицемерието си, атакувайки Възраждане, които са вносители на законопроекта за отделяне на следствието от прокуратурата. Той беше внесен и в предишния парламент и това, че ГЕРБ са го подкрепили, заради техния човек Сарафов, който се страхуваше от Гешев, не означава, че Възраждане са били "на коленце" пред ГЕРБ, както се изрази лицемерната Нинова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи