Парламентът се раздели относно военната помощ за Украйна

Парламентът се раздели относно военната помощ за Украйна

Според „Демократична България“ това е подкрепа за възстановяването на мира, "Продължаваме промяната" са готови за консултации

"Демократична България" призова страната ни да окаже военна помощ на Украйна, заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в декларация от името на групата. Той каза, че започват консултации за постигане на съгласие в рамките на Народното събрание, с което да се даде мандат на българското правителство да окаже военна помощ на нападната от Русия страна. Военнотехническата помощ за Украйна трябва да бъде съобразена с възможностите на България.

"Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата, солидарността и сигурността в Европа", се казва в текста на декларацията. Според Атанасов народните представители имат не само политически, но и морален дълг да се съобразяват с преобладаващата подкрепа в българското общество за справедливата кауза в Украйна.

В декларацията се отбелязва, че "отбранителните действия на Украйна срещу агресивното военно нападение е нейно неотменимо право, е напълно легитимно оправдано и е в съответствие с чл. 51 от Устава на ООН, и че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за възстановяването на мира".

Първи с коментар относно декларацията на "Демократична България" излязоха от ГЕРБ-СДС по време на брифинг. "Позицията е изразявана неведнъж. В рамките на нашите възможности ние трябва да окажем помощ от всякакъв тип. Консултации с нас до момента не е водил никой", заяви Томислав Дончев.

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" заяви по-късно, че очаква да чуе от "Демократична България" каква точно помощ се иска да бъде предоставена. "Реалисти сме. Чухте, че от Министерството на отбраната заявиха, че в момента няма как да предоставяме стратегически бойна техника като ракети. Просто нямаме такава възможност, но сме готови да изслушаме какви са предложенията и да седнем да ги обсъдим в коалицията", каза още Ананиев, цитиран от БГНЕС.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви, че в ситуация на война позицията на ИТН винаги е била ясна. "Имам предвид, че ние трябва да бъдем безапелационен партньор на НАТО и ЕС в такава ситуация и когато държавата има конкретна позиция дали става въпрос за хуманитарна помощ, дали става въпрос за военна помощ, дали става въпрос за тълкуване "специална операция" или война, държавата трябва да има категорична позиция. Сега ние нямаме представа какви са им мотивите. Те отварят дискусията. Да видим какви са им основанията в тази декларация. Ще го обсъдим, но със сигурност и коалиционната група, и опозицията, въобще целият парламент в тази деликатна позиция трябва да излезе с обща позиция", заяви още Балабанов.

"БСП за България" и "Възраждане" очаквано се обявиха против декларацията на "Демократична България". "Нека никой да не си мисли, че ще вкара нашата държава в конфликт току-така. По-скоро ще падне правителството и ще го свалим с всички възможни средства", предупреди лидерът на "Възръждане" Костадин Костадинов.

Георги Свиленски от "БСП за България" припомни, че решението да се предоставя само хуманитарна помощ на Украйна е било взето и от Народното събрание още при приемането на бюджета. "Това решение не е отменяно, това решение се спазва и трябва да продължи да се спазва", заяви Свиленски. "Ние като политическа група, като политическа партия ще продължим да отстояваме помощта, която България ще предоставя, да бъде само хуманитарна. Считаме, че предоставянето на военна помощ, ще въвлече пряко България във войната и ще стане съответно участник", каза още Свиленски. Той допълни, че тази тема не е обсъждана в коалицията и позицията на "БСП за България"  няма да бъде променена при каквито и да е консултации и разговори.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • ПШИБАЕВ

    30 Март 2022 12:58ч.

    що се карат тея шматки то руснаците вече ги приключват след огромния разгром при харков укрите са нокдаун - руснаците направо са ги изпепелили ,каква помощ на кого ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наглеци

    30 Март 2022 13:28ч.

    От украинското посолство онагляха: искат куп улици в София и други градове да носят украински имена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Почакайте малко

    30 Март 2022 13:29ч.

    Скоро светът ще пропищи от тия украинци. Чували ли сте за украинската мафия? Скоро ще разберете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    30 Март 2022 13:39ч.

    в мом се водят преговори за мир ганъо ще изпраща военна помощ никакви такива мир и неутралитет сега трябва да се внимава за отношенията между руснаци и украинци на бълг земя перспективата не ми харесва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    30 Март 2022 14:09ч.

    Докато българското общество е единно за ненамеса в Украйна парламента разделен.Пита се чии интереси защитава 50% от парламента?Про САЩ?А защо?Глутницата обаче се е нахвърлила върху Е.Гунчева.Човекат казал това което мисли българският народ го грози затвор?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    30 Март 2022 21:53ч.

    В пост във ФБ Гунчева пожела свръхточна руска ракета да порази София и конкретно американското посолство, което изисква да бъде осъдена по българския НК, нищо че тя не е българка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    30 Март 2022 14:14ч.

    А тези които отдавна трябваше да са в затвора /ГЕРБ/ са зацвоенна помощ.Прав е Г.Марков ,че в Украйна и в България управляват КРИМИНАЛНИ ЕЛИТИ.Не ги ли окошарим ни чака съдбата на Украйна.Все едно е кой ще ни попилее -Турция.Сърбия,Румъния.Новата Украйна сме ние.Поради сливане на криминали и политици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    30 Март 2022 21:51ч.

    Прави чест на ГЕРБ, че ще подкрепят това. В НС има мнозинство за такова решение, тъй че то не е разделено, гласовете на двете путински партии Възраждане и БСП са минимални. И в обществото има много повече поддръжници военната помощ. Да се гласува решението, за да не бъдем само ние в НАТО мижитурки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи