Парламентът решава дали да дадем оръжия на Украйна

Парламентът решава дали да дадем оръжия на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Първа точка на пленарното заседание днес са два проекта на решение - за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна, предложен от ПГ на "Демократична България" (ДБ), и проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Република Украйна - с вносители Десислава Атанасова и група народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС, съобщава БТА.

Проектът на ДБ предвижда в съответствие с гласуваните общи политики и процедури на ЕС и НАТО, Министерският съвет (МС) в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси, техника) в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание (НС) веднага след подписването му. 

На МС се възлага в срок от 30 дни да внесе в НС всеобхватна програма за превъоръжаване на Българската армия, като се отчита предоставянето на въоръжение за Украйна и се предложат планове за заместваща техника от съюзниците ни.

От ДБ предлагат да бъде създадена и временна комисия в НС от по двама депутати от парламентарна група, която да контролира изпълнението на решението.

ГЕРБ-СДС предвиждат правителството да подготви и внесе проект на решение на парламента за военна и техническа помощ за Украйна, в т.ч. и от наличността с отпаднала необходимост, като принос към международните усилия за подпомагане жертвите на агресията. В срок до един месец от гласуване на решението Министерският съвет трябва да извърши преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на страната ни чрез подмяна със съвременни и съвместими със съюзниците отбранителни системи. Затова правителството ще трябва да проведе и преговори със страните от алианса за предоставяне на заместващ или усилващ капацитет.

МС да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, е записано още в проекта на ГЕРБ-СДС.

Според приетата програма Народното събрание трябва да гласува проект на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар, вносители са Делян Добрев и депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Както и решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • то е ясно какво ще решат

  03 Ное 2022 8:38ч.

  И е ясно, че после президента ще го блокира. По.голяма пародия на парламент не съм виждала. Че за тези ли боклуци да гласува човек? НЕ СИ СТРУВА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  03 Ное 2022 8:39ч.

  И Радев е съучастник, защото удължава живота на това НС.... Валутния борд трябва да падне!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аналгин

  03 Ное 2022 8:50ч.

  Големи боклуци,просто нямам думи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И други неща искат

  03 Ное 2022 9:22ч.

  Разполагане на допълнителен контингент (сили и средства) тук, "пакет от мерки" за възстановяване на икономиката, инфраструктуратаи енергетиката на Украйна. А проектът на ДБ си е направо смешен - "българският национален интерес се дефинира през членството ни в ЕС и НАТО"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Линкове към проектите за решение:

  03 Ное 2022 9:24ч.

  Гербавият: https://parliament.bg/bg/ns_acts/ID/164378 На сектантите: https://parliament.bg/bg/ns_acts/ID/164332 Мотивите също са весели...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  03 Ное 2022 9:36ч.

  Това, което аз виждам като процес в България, е плавен преход към президентска република, оформяне на буржоазна клика, узурпирала жълтите павета и неразбираща защо 200 лв. кубик дърва е проблем, и радикализиращ се избирател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Име

  03 Ное 2022 10:05ч.

  Не парламента - козяк вече е решил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяка е само в

  03 Ное 2022 10:10ч.

  искането и за още ЧУЖДИ сили и техника тук, което, незнайно защо, не се отразява. Другото си е по-скоро челобитие пред метрополията - нямаме какво да дадем, което да има какъвто и да е смисъл във военните действия. Един вид, да не се цепим от правилния трансколектив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XYZ

  03 Ное 2022 10:21ч.

  Що за предатели са тези от ДБ, следвани и от ГЕРБ. Какво оръжие ще дават на Украйна ? Толкова ли са глупави, че не са разбрали още, че Украйна е загубила войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  03 Ное 2022 10:44ч.

  На първо място, трябва да се вземе предвид, колко процента от населението ни е за военна помощ. На второ място е нужно да се отчете колко процента са спечелили на изборите партиите искащи военна помощ за Украйна и на последно място, колко от симпатизантите на тези партии са за военна помощ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много мислиш

  03 Ное 2022 11:09ч.

  Парламентът легитимен ли е? Легитимен е. Там имат ли ограничения да си предлагат и гласуват каквото искат? Нямат. Антибългарско мнозинствто има ли? Има! Хак да им е на тия, дето ходят за "гъби" по време на избори, иначе ДБ ще гледат парламент само на картинка, а броят на другите трансвойнолюбци ще са силно редуциран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  03 Ное 2022 11:07ч.

  Новият български парламент започва с решаване проблеми на друга държава. А се говореше, че са необходими приемане на някакви закони, за да получим парите от плана за възстановяване. Но това е дребна работа и може да почака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • родоотстъпници

  03 Ное 2022 12:17ч.

  Изпитвам погнуса, да гледам родоотстъпниците в парламента от ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС и Български възход. Това е коалиция на разоръжаването на българската армия, родоотстъпническа коалиция, коалиция на предателите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпросът отново също като с еврото, ще бъде решаван по-политически, вместо по-експертному

  03 Ное 2022 12:25ч.

  На всеки с къла си му е ясно, че подобни решения носят повече вреди отколкото ползи, но от двугънкови дебили закърмени с евроатлантически ценности, толкоз...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  03 Ное 2022 12:31ч.

  Това, което се случва в парламента си има обяснение- 4-те партии ще гласуват"както трябва". В момента К. Кунева/ДБ/ чете писмо от украинци с бълг. произход - пропаганда в чист вид-КАК ДОБРЕ СА СИ ЖИВЕЛИ В УКРАЙНА..., но гадните руснаци...Костадинов я репликира за тези,които са подписали-отг. на Кунева-не отг. на провок. въпроси... Цирк...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кукумявка

  03 Ное 2022 12:56ч.

  Не искам да ставам адвокат на дявола, но не трябва да си гений за да знаеш, че над партиите има огромен неудържим натиск отвън. Отвън и от дълбоко знаете от къде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи