Парламентът прие на първо четене удължаване на бюджета. Асен Василев: Няма нужда да се пипа Сребърния фонд

Парламентът прие на първо четене удължаване на бюджета. Асен Василев: Няма нужда да се пипа Сребърния фонд

Единодушно с 201 гласа „за“ парламентът прие на първо четене изменения на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. - т.нар. удължителен закон. Срокът за предложения между първо и второ четене беше намален на три дни, съобщава БТА. 

Няма никаква нужда да се пипа Сребърния фонд, заяви министърът на финансите Асен Василев по време на дебата. Той посочи, че този законопроект е внесен от служебния кабинет. Моето предложение е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа, допълни Василев.  

Държавата трябва да разплати до края на годината над 5,4 млрд. лева, свързани с евросредства, за да не ги загубим. В сумата са включени плащания по приключилите оперативни програми и Плана за възстановяване и устойчивост.

Отделно, допълнителни разходи в удължителния закон са заложени за спасяването на "Български пощи" и за нормалното функциониране на държавата. По данни на Финансовото министерство вече има забавяне на приходите за сметка на разходите, което увеличава дефицита. Той към момента е 1,2 млрд. лева.

Източник: БТА, БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Румен Мустафа Радев

    09 Юни 2023 14:54ч.

    БСП ще внесе проект на решение, с което ще предложи парламентът да свали депутатския имунитет на водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. Това обяви соцлидерът Корнелия Нинова на брифинг в парламентарните кулоари. Тя обясни, че самият Борисов очевидно няма намерение да се откаже сам от защитата си, а другите политически сили не правят нищо по въпроса. Затова левицата предприема тази стъпка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спрете този човек да не изтегли 10 млрд.лв. нов дълг!

    09 Юни 2023 16:45ч.

    Толкова пари трябват до края на годината за да се изпълни приходната част на бюджета, казват експерти финансити! Аман от теглене на заеми и после с огромни лихви да задлъжняваме и да затъваме! Следете го да не започне отново да тегли от чужди частни банки кредити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи