Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за тази година

Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за тази година

Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за тази година. „За“ бяха 156 депутати, 71 – „против“, един се въздържа. План-сметката на държавата подкрепиха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС.

„Против бяха“ от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.  Въздържа се един народен представител - от ГЕРБ-СДС.

Преди това парламентът отхвърли проекта за държавен бюджет с включен проект на Висшия съдебен съвет.

Като цяло този бюджет не е революционен, а продължава политиките, добрите практики, започнали последните няколко години. С тези думи финансовият министър Асен Василев аргументира проектобюджета на държавата за тази година пред парламента. По думите му той отговаря на очакванията и на работодателите, и на синдикатите в голямата им част. 

Депутатите обсъждат на първо четене проекто-сметката на държавата за 2023 г. и удължиха заседанието си до гласуването на проектобюджета.

Минималната работна заплата е разчетена при 780 лв., а в средносрочен план от 1 януари догодина тя ще се изчислява като 50 процента от средното възнаграждение за страната, каза Василев. Според него този бюджет позволява България да има устойчиви публични финанси, да бъдат направени инвестиции в пълния размер без ограничения, да не бъдат ограничавани и ангажиментите за сключване на договори. 

Приходната част е изпълнима, макар и леко напрегната, разходната позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, да не бъдат намалявани социалните разходи и придобивки, и най-важното - да покажем, че може да се провежда нормална европейска политика без това да застрашава публичните финанси, убеден е финансовият министър. Въпреки всички разходи, успяваме вече трета година да стоим в три процентов дефицит, отбеляза още той.

По думите на Василев се запазват ставките на всички данъци, с изключение на газа, чиято ставка се връща обратно на 20 процента, тъй като международните пазари са се успокоили. В разходната част е била направена доста прецизна проверка на капиталовите разходи и там, където не е започнала процедура по възлагане, те се изваждат от капиталовите разходи. Имало е обаче оставен буфер и разходи за процедури, по които в момента текат поръчки и съответните министерства са дали оценка кога ще бъдат завършени и колко пари ще им трябват. Всичко това е направено, за да не се "орязва" реалната държавна инвестиционна програма, обясни министърът. Ако се върнем години назад, 10-20 процента от инвестиционната програма не се е изпълнявала, това е системен проблем с капиталовите разходи, който трябва да бъде решен, категоричен е Асен Василев. 

В голямата част запазихме заложеното от служебния кабинет по политиката за доходи – 10 процента да се дадат там, където не са били дадени, изтъкна още той.

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса са осигурени пари, така че 1500 лв. да бъде заплатата за медицински сестри и две хиляди лева - за лекари във всички болници, не само в големите, обясни Василев. Към министерството на спорта е предвиден фонд с идеята той да тръгне пилотно тази година и да е за съфинансиране на детски школи към професионалните клубове и федерации. В социалната политика вече има индексация на пенсиите по швейцарското правило; 111 млн. лв. допълнително са заделени във връзка с новия размер на линията за бедност, което е важно при определяне на помощта за хора с увреждания; има 50 млн. лв. отгоре за дейности по Закона за социалното подпомагане, свързани също с новата линия за бедност; 30 млн. лв. допълнително по Закона за семейните помощи за деца, изброи Василев. Има и 31 млн. лв. отгоре във връзка с въведената нова еднократна помощ за учениците от първи до пети клас. Увеличени са стипендиите на студентите и учениците. За образованието има 38 млн. лв. за саниране на студентски общежития, 80 млн. лв. за реконструкция, надстрояване на детски градини. Предвидени са пет млн. лв. допълнително за нови спортни площадки; 20 млн.лв. за компенсиране на разходите за отглеждане на деца, които не са приети в детски градини и ясли, добави министърът.

Пленарната зала отхвърли предложението на „БСП за България“ дебатът по проектобюджета да бъде излъчван на живо по Българската национална телевизия и Българското национално радио. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • как сакън дупетати чешат бижет

    13 Юли 2023 0:10ч.

    7/8 от дупетатите вераятно са получили разпечатката на проекта на здбрб и са го плъзнали между пръстите си, за да поразместят листите, а по-умните от тях разнасят пачката листи в меката си чанта навсякъде със себе си, например сядат върху тях, докато са на маникюрист. Рисуват върху бижета по време на скучните заседания на комисии, където в никакъв случай не бива да взимаш думата, за да не се издадеш , че хал ама халхабер нямаш за какво иде реч. Затуй шефа на групата, той баща той майка, чакаме СМС-а за гласуването, другото са глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    13 Юли 2023 13:15ч.

    Простото и рап-хазарти, хостесите и дебелаците приели бюджет на родината ми!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи