Парламентът прекъсна заседанието си след два неуспешни опита да избере председател

Парламентът прекъсна заседанието си след два неуспешни опита да избере председател

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

„Ако не се съберем и не седнем на една кръгла маса, за да вземем едно мъдро решение за българския народ, народът ще измете всички от нас“, заяви председателстващият заседанието Вежди Рашидов. Няма случай от промените през 1989 г. насам, при който да не е бил избиран председател на парламента при първото му заседание, припомня БТА. 

Парламентът прекъсна днешното си тържествено заседание след два неуспешни опита да избере председател. Депутатите ще се съберат отново утре, от 10:00 часа сутринта, за да потърсят решение от създалата се ситуация. 

Предложението за прекъсване, без формално заседанието да бъде закрито от председателстващия го Вежди Рашидов, дойде от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

"Редно е да направим прекъсване на заседанието и то да продължи утре. Надявам се, че утрото ще бъде по-мъдро от вечерта", аргументира предложението си Атанасова. 

Председателстващият заседанието Вежди Рашидов го определи като разумно и обяви прекъсването. Той посочи, че е получи съобщение на телефона си от актьора Христо Мутафчиев, в което той му казва, че „хора с тояги“ са тръгнали към сградата на парламента. „Ако не се съберем и не седнем на една кръгла маса, за да вземем едно мъдро решение за българския народ, народът ще измете всички от нас“, заяви той. 

След него думата взе председателят на „Български възход“ Стефан Янев, който призова за провеждането на Председателски съвет по темата за избор на председател на 48-ото Народно събрание. „Да се опитаме да излъчим една единствена кандидатура, която да се дебатира и гласува“, посочи Янев. 

След две неуспешни процедури от по няколко гласувания Народното събрание не успя да избере председател в днешното си пленарно заседание. Първоначално кандидатите за поста бяха четирима – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“, Петър Петров от „Възраждане“ и Кристиан Вигенин от „БСП за България“. След изчерпването на първата неуспешна процедура от ДПС също направиха своя номинация, предлагайки Йордан Цонев. Нито един от кандидатите не успя да събере необходимия брой гласове. 

Няма случай от промените през 1989 г. насам, при който да не е бил избиран председател на парламента при първото му заседание, припомня БТА. 

 

Коментари

  • Отвратен

    19 Окт 2022 18:17ч.

    10% бариера, образователен ценз и специфичен опит за влизане в Парламента. Това е спасението от неграмотни и случайни хора, които потрошиха милиарди за избори, но резултат нулев. Не очаквайте конструктивна работа от този сбирщайн!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свърши се със шестата българска държава

    19 Окт 2022 18:34ч.

    Ако има следваща, ще започне с "Канцелария за гражданско управление на освободените зад Дунава земи".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Би трябвало

    19 Окт 2022 18:46ч.

    НС да е мястото за постигане на компромисни решения от представителите на българската нация.Но...................1. 75% не са представени в НС 2.Представителството в НС не съответства на структурата на нацията 3.Голяма част от н.представители заедно с патроните са директно за в затвора. 4.В тоя си вид НС не е пригодно за каквото и да е.Да се разтури.Възможно най бързо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амира

    19 Окт 2022 19:14ч.

    Отлично казано ? Избори до доказване на противното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сбирщина профани и фалшификатори на народния вот,

    19 Окт 2022 19:01ч.

    която не може да си избере председател да бие с едно чукче по масата, се натиска да определя цивилизационния избор на 75% негласували за тази шлака. Никой не се и съмнява, че този долнопробен цирк си заслужаваше публиката от почетни гости и гостенки. Херо трябваше да се понапъне още малко, а не да ни сервира това мъртвородено 48-мо недоносче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    19 Окт 2022 19:23ч.

    Днес за мен най-достойно беше кучето, което сякаш беше застанало на пост пред вратите на парламента! За онези вътре не ми се коментира-по разбираеми причини-толкова омраза,събрана на едно място!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    20 Окт 2022 0:52ч.

    Да! Кучето бе най-сериозният и отговорен участник в събитието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    20 Окт 2022 0:56ч.

    Всъщност, като се замисля, това куче е най-достойно да бъде издигнато за председател на парламента. Представител на низините, с чувство за отговорност и напълно вписващо се в целия абсурд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разсмя ме

    19 Окт 2022 19:35ч.

    Най-смешен ми беше Веждичката. Човекът капка не беше слагал в устата цял ден и направо му прилошаваше като си помислеше, че ще будуват до сутринта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    19 Окт 2022 19:46ч.

    Мен ме размива Бойко, Христо, Киро останалите, които наложиха забрана на Митрофанова и колегата й от Беларус да не присъстват на откриването на 48-ия ни Парламент. Бахти и комедията. Митрофанова, трябва да е благодарна на ЕС и верните им пудели за наложената забрана за руските дипломати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изборният закон

    19 Окт 2022 23:26ч.

    Кой го беше писал? И кой го беше изменял? Нито е написан както трябва, нито е изменян както трябва, за да защитава конституцията и българската държава. Но с този избор от предатели, незнам кой ще го поправи така както е необходимо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може да се съберат на кръгла маса

    20 Окт 2022 0:02ч.

    Но задължително да има пряко видео излъчване от нея. Иначе няма смисъл от тайни маслонски заседания. Защото всичко излиза наяве, рано или късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоягата много помага

    20 Окт 2022 0:53ч.

    Трябва да дойдем с тоягите, иначе няма да стане работата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Избори до дупка, а?

    20 Окт 2022 2:04ч.

    Неееее, няма да има избори, а само дупка. Аз не виждам кой вече ще се навие да гласува. Че защо да го прави? Това е безсмислено упражнение. Дупката ни устройва, ние сме там отдавна (с ниска пенсия и единия крак в гроба). Те да му мислят, защото тая дупка и тях ги чака. Ако не са депутати, ще обикалят около кофите с боклука (оставени сами на себе си, за пет стотинки работа не могат да свършат).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи