Парламентът подкрепи на първо четене връщането на хартиената бюлетина

Парламентът подкрепи на първо четене връщането на хартиената бюлетина

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Парламентът прие на първо четене законопроектите на "БСП за България" и на "Демократична България" за промени в Изборния кодекс (ИК). Измененията, предложени от левицата, предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Законопроекта подкрепиха 125 народни представители и 100 бяха "против", нямаше въздържали се, съобщава БТА.

От ГЕРБ, ДПС и БСП искате да върнете хартиената бюлетина, очевидно ще го направите, коментира Ивайло Мирчев от "Демократична България" (ДБ).  С този ваш вот ни принуждавате да направим ново предложение - това ще бъде за въвеждане на преброителни центрове, посочи той и допълни, че след приказките за доверие и честност от политическите сили, очаква подкрепа за това предложение.

Законопроектът на ДБ първо беше отхвърлен, а след това подкрепен при прегласуването със 123 гласа "за", 99 "против" и 1 "въздържал се". Той предвижда да бъде въведено задължение за неограничено във времето предоставяне на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване за всички партии и коалиции, получили над 4 процента на последните парламентарни избори. С друг текст се предвижда ЦИК да създаде специализирано звено за провеждане на машинното гласуване и подготовка за въвеждане на дистанционен електронен вот.

Парламентът отхвърли законопроекта на "Възраждане" за изменение на ИК с 56 гласа "за", 60 "против" и 106 въздържали се. От партията предлагаха съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното разпределение на политическите сили в Народното събрание, да има видеонаблюдение в изборното помещение, без да се нарушава тайната на вота, както и при броенето на гласовете, и задължително да се преброяват контролните отрязъци от машинното гласуване.

От ПГ на "Продължаваме Промяната" предложиха тайно гласуване на законопроектите, но искането беше отхвърлено и при прегласуването с 99 гласа за 125 "против" и 1 "въздържал се". По предложение на "Възраждане" беше решено гласуването на законопроектите да се предава пряко по БНТ и БНР.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • съждител

    04 Ное 2022 18:44ч.

    Ние сме едно общество, което хвърля енергията си в ярки, разхитителни и безплодни ходове и препирни, в резултат на които се раждат смешни, дефектни, но за сметка на това скъпи "решения"! Националният "елит" и политическата "класа" предизвикват единствено отчаяние, униние и покруса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    04 Ное 2022 20:08ч.

    Да не забравяме отвращение и в крайна сметка омраза. Жалко само за пасивността...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво да се прави

    04 Ное 2022 18:59ч.

    Просто им се надсмивайте. На сериозността, на това, че стоят на "правилната страна на историята", на "евроатлантическата солидарност". Присмивайте се на всичките глупотевини, с които са пълни главите им. Ще се побъркат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емко

    04 Ное 2022 19:09ч.

    Проблемът не е в хартиените бюлетини, а в ръчното им броене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    04 Ное 2022 19:20ч.

    По гласуването в Столипиниво, Филиповци и Максуда ще ги познаете...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видолов

    04 Ное 2022 19:26ч.

    Бил съм в СИК на всички избори с машините, резултата от общата разпечатка съвпада с този от квитанциите, в които всеки гласувал вижда личният си избор, преди да я пусне,няма лъжа, няма измама, няма не действителни. Задкулисието наречено МАФИЯ отново ни победи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    04 Ное 2022 19:47ч.

    ДНЕВНИКА Е ПОДПРАВЕН поне вече няма да има.... С машинките се лъжеше на едро без реално да може да се упражни контрол...Янев Машинков така влезе...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zet

    04 Ное 2022 20:07ч.

    Какъв по голям контрол от сравняване на резултатите от машината с персоналните квитанции, или откровенно си чакаш стоте лева от Бочко, Пеев и Курнела за хартиения чаршаф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    04 Ное 2022 20:12ч.

    Янев влезна по друга причина - Христо Ковачки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янев Машинков

    05 Ное 2022 14:10ч.

    Е, не е врат, ами е шия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    04 Ное 2022 20:05ч.

    Че иначе как купеният вот ще си прибира таксата. Задраскваш с молива, снимаш с телефона и си прибираш 50-те лева. Ей, голема демокрация въртим тука :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може да има легитимни избори в окупираната ат САЩ колония

    04 Ное 2022 20:48ч.

    Избори под дулата на американските автомати няма как да са легитимни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    05 Ное 2022 7:16ч.

    Тома Биков каза нещо вярно, че толкова задълбочен дебат е трябвало да има при въвеждането на машините, преди да се изръсят с толкова много пари и да правят експерименти. Тогава е трябвало да почерпят от чуждия опит, от множеството тестове и резултатите от тях, да проучат всичко това. Прогресистите имат навика да налагат предложенията си като „свещени“ заповеди от Небето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    05 Ное 2022 7:19ч.

    Изведнъж розовите десни излизат напред и започват с едни клетви, този да си подаде оставката, такава реформа да се направи, това да се въведе... откъде тези „откровения“? Почти нищо от това не работи и не е никога работило и по света, единствено раздели народите на прогресисти и консерватори и доведе да имат ужас едни от други!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    05 Ное 2022 7:23ч.

    Противопоставянето в западните общества между прогресисти и консерватори е толкова голямо и до такава степен едните демонизират другите, мразят ги, етикетират ги, че хората действително се страхуват да кажат за кого ще гласуват. И практически животът им се срива при победа на отсрещната страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дистанционно електронно гласуване

    05 Ное 2022 9:16ч.

    се нарича следващия кръг на ада, който България ще се наложи да преживее. Теоретично при тази система е възможно мъртвите души (около 600 000 - 700 000) в избирателните списъци не само да възкръснат, но и да проявят гражданската доблест да гласуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дистанционно електронно гласуване 2

    05 Ное 2022 9:24ч.

    Хубаво е дупетатите при второ чесане на главите да се уверят,че общинските есграони са изчистили списъците на населението,засечено с данните на последното преброяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От дефект към ефект

    05 Ное 2022 14:19ч.

    Отхвърлено е едно важно, но недостаръчно условие за честно машинно гласуване - броене по закон на машинните квитанции. Не е достатъчно, защото Изборният кодекс постановява, че е валиден машинният протокол. ИЗДИГАНЕ НА МАШИННИТЕ РАЗПИСКИ В РАНГ НА ПОПЪЛНЕНА И ПОДАДЕНА ХАРТИЕНА БЮЛЕТИНА, А МАШИННИЯТ ПРОТОКОЛ - ЕДИНСТВЕНО ЗА СПРАВКА!!!! Електронното гласуване е нова клопка на Козяк-16!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега

    05 Ное 2022 14:28ч.

    Циганите ще гласуват масово за Герб и дпс за по 100 лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Важно

    05 Ное 2022 14:52ч.

    Важно е как ще гласуват българите. И дали отново ще започнат да гласуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди 6 години! Eugene Curtis, програмист свидетел по дело

    05 Ное 2022 16:50ч.

    за фалшифициране на изборите в Охайо, ЩАС. https://www.youtube.com/watch?v=nYr-F-EshaI Под клетва: за програмите, които променят резултатите, за преброяване на хартиените китанции и всичко с което се "боримЕ" в момента. Само ако бяхме проучили германския опит от началото на 1990-те, и вмест да закупим, ги бяхме внесли под наем за 1-2 гласувания.... Да, но как? Нали комисионните се дават при покупка? Сиела Норма, Мишо Константинов, ЦИК (Борисов3) проведоха "прозрачен" търг за избирателна машина, дисквалифицираха българските табулатори по разработката наБАН (акад. Бл. Сендов) за някаква документационна формалност, избраха единствената вносна ($$комисионна$$) машина-кандидат... Така е, когато на чело на изпълнителната власт в държавата за 12 години се вихри примат-комбинатор с престъпно мислене...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи