Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс (ИК). Така повторно бе приет Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Законът беше подкрепен от 125 депутати, 101 бяха "против,  без "въздържал се".

„За“ закона бяха ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“. 

Против бяха от „Продължаваме Промяната“, „Възраждане“ , „Демократична България“, „Български възход“ и нечленуващият в група Явор Божанков. 

Така остана възможността да се гласува по избор - с хартиена или с машинна бюлетина. Гласуването ще е зад паравани, а не в "тъмни стаички".

Бюлетините от машинното гласуване ще се броят от секционните избирателни комисии, заедно с хартиените бюлетините, а протоколът от машината няма да се прилага към този на комисията. 

ЦИК, подпомагана от министъра на електронното управление, предоставя достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес.

Всяка от партиите и коалициите ще могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документация, предоставяна от ЦИК. Достъпът не се предоставя 10 дни преди изборния ден.

В хода на дебата Калина Константинова от „Продължаваме Промяната“ (ПП) припомни, че печатницата на БНБ е дала становище, според което няма време да се напечатат машинни бюлетини през следващите 8 месеца, а от ЦИК са отказали обяснение дали има достатъчно време да се напечатат тези нови бюлетини.  Най-важният проблем, по думите на колегата ѝ Асен Василев, е ,че в България има феодални мрежи и зависимости, които определят вота и именно хартиената бюлетина опорочава избора. 

„Демократична България“ ще формира искане за противоконституционност на промените в Изборния кодекс и ще търси подкрепа, обяви Атанас Славов.  Надежда Йорданова, също от ДБ,  посочи, че ветото на президента е изцяло в интерес на българското общество. С това, което 48-то НС направи, взриви доверието в изборния процес, защото прие промени, които влошат условията за прозрачен, честен изборен процес, същевременно го направи с аргументи, които бяха фактически неверни, обясни тя. ГЕРБ, БСП ДПС на практика зачеркнаха машинното гласуване и отмениха експерименталното дистанционно гласуване без мотиви, изтъкна тя.  Връщаме силата на гумичката и молива, допълни Йорданова.

Александър Николов от „Български възход“ (БВ) декларира подкрепа на парламентарната група за ветото на президента, определяйки го като мотивирано и основателно по същество.  Той даде висока оценка на юридическия екип на държавния глава по отношение на анализа, правните и фактически мотиви, на които са стъпили при изготвянето му. Ветото на президента изцяло разбива основната  теза, че с промените в ИК се дава право на избор -  промените са единствено по отношение начина и технологията на гласуването; посочи представителят на БВ. 

Бранимир Балачев (ГЕРБ-СДС) подчерта, че  промяната на носителя на вота не е нарушение и не лишава избирателите от избор. На нас от ГЕРБ-СДС ни трябва по-широка подкрепа за евентуално управление, а тя идва, когато гласуват поне над 50 процента, за да говорим, че имаме легитимност, обясни той. Според него машинният вот не е дал възможност на много хора да отидат до урните по различни причини, особено в големите секции. Считаме, че нямаме право да поставяме други ограничения, освен поставените в Конституцията за пълнолетие, добави депутатът. ГЕРБ-СДС имат дълбоки съмнения в софтуера на машините, с които се гласува в момента. Нормите ,които сме въвели, са ясни и точни, категоричен е Балачев. 

Кажете си истината че с „Месито от Банкя“ искате да манипулирате местните избори и да вкарате парламента в този цирк, поиска от Балачев Асен Василев, съпредседател на ПП. Не разбрах защо машинният протокол да не бъде част от документацията в края на деня, защо ви е страх от контролата, която машината може да произведе, коментира преди това съпредседателят на ПП Кирил Петков. ПП възнамеряват да внесат отново промени в ИК.

Кристиан Вигенин, „БСП за България“, посочи, че парламентарната му група с известно учудване е приела  аргументите на президента, с които той атакува точно тези елементи, които от левицата считат,  че подобряват изборния процес, изборното законодателство. Тези аргументи са лесно оборими, очевидно екипът на държавния глава този път се е затруднил да мотивира ветото по политически причини, посочи депутатът. БСП няма да се съобрази с тези аргументи и ще потвърди закона такъв, какъвто е приет, обяви Вигенин. В бъдеще, според него, целта трябва да е усъвършенстване на изборното законодателство. И даде пример, че е останал нерешен проблемът  с избирателните списъци.

Не съм вярвал, че точно БСП ще реанимира ГЕРБ с промените в изборното законодателство, заяви Явор Божанков, нечленуващ в парламентарна група.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ изтъкна, че това е най-важният закон, защото само с ясни и честни правила, по които могат да бъдат произведени избори, присъствието в тази зала ще бъде легитимно,. Призовавам да подкрепите ветото на президента, тъй като считаме, че действително ИК се нуждае от още едно преосмисляне, завърши тя.


Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

  • Схемата

    23 Дек 2022 19:40ч.

    Нали знаете какво направиха тези мерзавци. Уж случайно, уж без да искат, уж "в суматохата", но практически машинното гласуване в България е суспендирано. Юридическият прочит на текстовете превръща на принтираната от машината "бележка" в БЮЛЕТИНА по смисъла на Избирателния Кодекс. Каквото и да прави Радев с това негово изкуствено, ненормално и ненужно бавене, което противоречи и на духа на Конституцията и на принципите на ПРАВОТО, за толкова кратък срок не могат да осигурят ХАРТИЯ ЗА МАШИНИТЕ, която по смисъла на Избирателния Кодекс я превръща в БЮЛЕТИНА. И се връщаме пак към главанашките изцепки на глутницата, в съавторство с агентите на Тюркийе! Отврат! И отгоре за капак - Нинова, която се надява да излязат някакви митични още 100 хил. пенсионера от селата, че да и измият срама. НЯМА ДА ИЗЛЯЗАТ! От отвращение заради извършеното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    23 Дек 2022 19:53ч.

    Отговори само на един въпрос: защо предварително програмирана и конфигурирана машина ще рапортува (чрез предварително подготвен протокол) за моя личен избор?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    23 Дек 2022 20:01ч.

    Не ми говорете за митичните пенсионери, а ми обяснете в коя западна страна се използват машини при избори на национален парламент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    23 Дек 2022 20:41ч.

    Ти си преднамерен, фиксиран, индоктриниран и каквото и да ти се каже, ползата ще е нула! Личи от всяка своя дума. Нямаш поводи да се чувстваш като "разбиращ. "предварително програмирана и конфигурирана машина"! Дефинирайте тези думи! Всъщност няма никаква необходимост, категорично не ги разбирате, защото правите внушения! За една машина това е напълно нормално и очаквано - да е програмирана и конфигурирана. Внушенията оттук-нататък са недостойна спекула. "чрез предварително подготвен протокол" - брутални и меко казано глуповати внушения. Защо? Може да се окаже, че "подготвеният" е по-лош от действителния, от гледна точка на подготвящия! Очевидна тъпня! Това те злепоставя! Личният ви избор се бил рапортувал?? Добре, нека да е рапортуване, но смисълът процедурно е друг. Щом до сега не сте научили, аз да ви напиша ферман е тъпо. Категорично отказвам. В западните европейски страни не се ползват по правило машини, защото там нивото на обществената култура, нрави, морал, респективно наличието на механизми за налагането им, не налагат търсене на алтернативни решения за предотвратяване на нетърпими, гнусни, отвратителни практики. Тези неща у нас се вършат от геппса и сарая! Без повече коментари, напълно сте безинтересен. Енергетичен, с мен повече няма да говориш! Просто не ставаш! Вярвай в каквото искаш, но без мен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    23 Дек 2022 21:52ч.

    Ти явно си от ПП .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    23 Дек 2022 21:51ч.

    Кажете ми тогава кой програмира и конфигурира машината за гласуване и защо аз трябва да му/им вярвам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    24 Дек 2022 0:05ч.

    За по-лесно, започвам и аз да правя като теб! Приказвам си моето и въобще не се интересувам от твоите приказки. Опитал съм се (в яда си) да обясня за извършените промени в Избирателния кодекс, които са абсурдни. Колкото са по-абсурдни, толкова повече се убива смисълът! А има една "партия" в България, която владее силата за убийство на смисъла. Тази партия се казва геппс - глутницата хиенови кучета, всеизвестни и като суджуците на БХ. Повтарям отново за неразбралите - за да гласуваш с бюлетина, парчето хартия трябва да притежава реквизитите на БЮЛЕТИНА (хартия, шрифтове, скриваща лента, тайни знаци и т.н., отпечатана в Монетния двор и т.н.) . В ИК е дефинирано понятието БЮЛЕТИНА. От принтера на машината НЕ МОЖЕ да излезе бюлетина. Излиза парче хартия, а това е нещо различно. Дори и да приемем, че това е принципно възможно технически, технологически е невъзможно при спазване на законовия ред в страната да се изготвят такива ролки за принтера на машината, че да се признаят за БЮЛЕТИНА! Не и в очертаващите се срокове. Не и без нови промени в закона, които никой няма да направи! Това на практика унищожава машинното гласуване и не е случайно, не е неволно и съпътстващо явление. Това е новото и важното! Другите приказки в момента са пълен боклук. Перчене, конспирации, безкрайна простота, които безмилостно се използват от криминалните бандити. ПП са един амбициозен, но нереализирал се в пълнота либерастен отпадък. Идиоти, от които ръце вдигна дори козяк, явяващ се техен инсталатор с ръцете на синергизиращия. Направиха доста бели, но са на космически години отдалечени от геппсовите батковци. Като ще се обиждаме на партия- аз също го мога: ти си суджук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    24 Дек 2022 10:19ч.

    Американците имат една поговорка "Less is more". Приблизителен превод "С по-малко - повече". Напиши още един ферман, дано да убедиш някого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи