Парламентът отхвърли проект за прекратяване на споразумението със САЩ за ползване на военни бази у нас

Парламентът отхвърли проект за прекратяване на споразумението със САЩ за ползване на военни бази у нас

Николай Дренчев от "Възраждане" заяви, че тези бази не са НАТО-вски и не са свързани по някакъв начин с някаква колективна отбранителна сигурност на отбранителен съюз, на който България е член. Това са частни американски бази, които се намират на наша територия само благодарение на въпросното споразумение, добави Дренчев.

Депутатите не приеха проект на решение за прекратяване на споразумение между правителството на България и на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Точката беше включена в дневния ред по предложение на парламентарната група на „Възраждане“. Споразумението е свързано със съвместното ползване с американски военни на четири военни бази у нас, съобщава БТА.

С проекторешението се възлагаше на Министерски съвет незабавно да предприеме действия по прекратяване на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 година, с едногодишно предизвестие по дипломатически път. Задължаваше се Министерски съвет до един месец, считано от обнародване на решението, да изготви и внесе в Народното събрание доклад за имуществените, трудовите, отбранителните и други последици от прекратяване на споразумението, отчет за собствеността в базите, извършените разходи от страна на България по време на действие на споразумението, получените приходи, общ брой военни и цивилни лица, ползвали базите за периода на действие на споразумението.

Николай Дренчев от "Възраждане" заяви, че тези бази не са НАТО-вски и не са свързани по някакъв начин с някаква колективна отбранителна сигурност на отбранителен съюз, на който България е член. Това са частни американски бази, които се намират на наша територия само благодарение на въпросното споразумение, добави Дренчев. И посочи, че не са за съвместно ползване. Най-важният ми аргумент, който искам много внимателно да осмислите, е, че тези бази не са безплатни, каза Дренчев. Той повдигна и въпроса за безопасността на тези съоръжения.

В хода на дебата от групата на „БСП за България“ предложиха корекции в проекторешението. С предлаганите редакции се възлагаше на Министерски съвет да изготви анализ за резултатите от споразумението и се задължаваше правителството да включи в доклада си имуществените, трудовите, отбранителните и други последици от прилагане на споразумението, отчет за собствеността в базите, извършените разходи от страна на България и на САЩ. Смятаме, че в тази част от проекта за решение на „Възраждане“ има логика да получим една пълна информация за всичко това, за което те говорят, но не след като бъдат закрити, а преди да бъдат закрити, да видим какви са резултатите от прилагането до момента и нека тогава да направим дискусията вървим ли към закриване или не, посочи Кристиан Вигенин. 

Депутатите отхвърлиха както предложените редакции от социалистите, така и проекта на решение, внесен от „Възраждане“. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Един ден има парламент, в който ще мине

    07 Юни 2023 17:09ч.

    Неизбежно е като края на капитализма и изчезването на т.нар. Запад в дебрите на историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    07 Юни 2023 17:45ч.

    От всички нас зависи да доживеем този ден! Да гласуваме и да изхвърлим слугите на чужди интереси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    07 Юни 2023 17:50ч.

    За пръв път някой се осмели да предложи това ! Браво на Костадин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали ви видяхме колко сте и кои сте

    07 Юни 2023 18:26ч.

    Стотина дърти комунета с памперси. След 5 г няколко души.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    07 Юни 2023 18:40ч.

    Идеята беше на Волен Сидеров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пилците се броят на есен

    07 Юни 2023 19:14ч.

    Времето работи за нас и против САЩ и васалите му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за _ФЪРКАТИЧКО 07 Юни 2023 15:40ч.

    07 Юни 2023 19:40ч.

    То и на Господ идеята е да създаде мъжа и жената, но днес други ги създават по свой образ и подобие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наш човек

    07 Юни 2023 17:19ч.

    Само така. Какво е това прекратяване та да станем за резил на цел свят. Ние американски подлоги ли сме или на петел долната джука. И никакви пари да не ни плащат защото сме верни г...лизци и предани слуги. Даже да направят още бази та да могат да ни ликвидират по скоро та до свършва таз постоянна евро-атлантическа и лгнтв- незнам каква си еуфория. Ок.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    07 Юни 2023 17:23ч.

    Някой да не би да е очаквал нещо друго?... Но нищо, ще има и други народни събрания, в които либерастко-джендърската продажна българска измет няма да има думата. Скоро. До края на 2025-та година всичко ще си дойде на мястото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не други народни събрания, а друг Народен съд трябва да има.

    07 Юни 2023 17:50ч.

    Инак няма да има отърване от натовщината и евросащистката паплач.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А тъй! Точно казано!

    07 Юни 2023 17:53ч.

    И парламент ще има и народен съд. Въпрос единствено на време, а то работи за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато в НС се гласува подобно предложение,

    07 Юни 2023 17:31ч.

    тогава ще може да се каже, че НС е от депутати работещи за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искаш да кажеш, когато няма нужда от такова предложение, защото сме прекъснали всякакви взаимоотношения с държави, поробени от САЩ в ЕС и НАТО?

    07 Юни 2023 17:54ч.

    Съгласен съм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисирков

    07 Юни 2023 17:34ч.

    Добро начало. Самият факт, че се разглежда официално изгонването на американските мекерета е значимо. Още 2 парламента да се завъртят и ще ги наритаме като афганистанците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вън на амер.окупанти от БГ

    07 Юни 2023 17:53ч.

    И никви варианти за окупанти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    07 Юни 2023 18:09ч.

    ясно, че няма как да мине предложението при същите тия, които гласуваха "това" правителство вчера. но е добре, че въпросът е повдигнат, за да чуят всички как стоят нещата. предполагам, доста народ на територията не е бил съвсем наясно що за гостоприемник сме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не го разбирам.

    07 Юни 2023 18:24ч.

    Някой може ли да постне резултатите от поименното гласуване по повод на това решение. При последното ми търсене на подобна информация останах с впечатление, че нашето НС вече не публикува такава информация. Как може ЕП да публикува и винаги да се знае подробно и безсрочно КОЙ, КАКВО?! Без много емоция дори, това трябва да се знае и помни! Доколкото помня, ние имахме необходимост от самолети и си платихме (друг е въпросът, че заради един урод стана 100 % кеш в аванс), а пък "партньорите" като имат необходимост от бази, ЗАЩО ПОНЕ НЕ СИ ПЛАЩАТ? Това не го разбирам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    07 Юни 2023 19:15ч.

    то, и в светото писание не всичко е казано достатъчно ясно, съгласно оня виц. но се примиряваме с даденостите. за сега. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • леля Гошо

    07 Юни 2023 19:23ч.

    Само така. Какво е това прекратяване та да станем за резил на цел свят. Ние американски подлоги ли сме или на петел долната джука. И не само никакви пари да не ни плащат, а и да ги венцеславим и боготворим, защото сме верни гъзолизци и предани слуги на Сатаната!!! Даже да направят още бази, та да могат да ни ликвидират по – скоро, та да свършва таз постоянна евроатлантическа еуфория !!! Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава и АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    07 Юни 2023 19:39ч.

    Едно гласуване в НС от вчера: https://www.strazha.bg/sessions/2023-06-06/votes/5/ Може да види поименно кой как е гласувал. За днес още няма данни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    07 Юни 2023 18:25ч.

    Нещастни козяци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиот към идиоти

    07 Юни 2023 18:36ч.

    В нашето НС има нечовеци (немислещи) същества. Съвсем отделен въпрос е, че са предатели и небългари, отказващи да мислят за страната си. Поучете се, бе! Дори един Пеевски, който буквално се е превърнал в символ на злото, буквално им показа среден пръст и им каза да си "заврат Магнитски отзад". Въпреки това те мълчат объркано, а той продължава да е първостепенен фактор в нашата политика. Като сте небългари и сте смотани, може поне да си размразите мозъците и да си направите труда да проучите за истинските пазарни цени за възмездно ползане на тези имоти при тези условия. А условията са "майка и баща"! Това вече дори не е българска територия. Там няма ни паспортен контрол, ни митница, ни данъчни, ни български органи! Там въобще България я няма! Това е буквално подарена територия! Пазарната цена за ползването и може да се осчетоводява по ПОДХОДЯЩ НАЧИН и след като така или иначе не виждаме пари, може възникналото псевдоВЗЕМАНЕ (т.е. насрещно задължение) да се прихваща към ненормалните претенции да харчим за Украйна, за харчим % за въоръжение - вече си правят устата за 3 %, за издръжка или други военни услуги, които не се оказват. Няма друг такъв случай - буквално да си отстъпиш територията в чужда полза безвъзмездно. Идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ала бала

    07 Юни 2023 19:21ч.

    не това са продажници, абе хомосексуалисти, не българи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиот

    07 Юни 2023 19:39ч.

    И все пак!!! Ако някой има поименния списък по това гласуване, моля да сподели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    07 Юни 2023 19:43ч.

    Добра първа стъпка! Тайната на успеха е в системността...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да,вярно е

    07 Юни 2023 20:17ч.

    Преди 1989 год.нямаше съветски военни бази в Народна република България,но беше бъкано със съветски инструктори ,консултанти и ментори от подполковник нагоре във всички държавни институции и без тяхното съгласие нищо не ставаше и всички им се кланяха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смаян

    07 Юни 2023 20:33ч.

    Абе, верен! Ти правиш ли разлика между 1. присъствие на съветници и консултанти до държавни ръководители, което и някога и сега си е практика; и 2. Безвъзмездно Ползване на ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ? Откъде ви намират?! Вие излагате сама идея за демокрация, като заявявате тези, които са равностойни на твърдението, че ДЕМОКРАЦИЯТА СЕ ОКАЗА ДАЛЕЧ ПО-ОТВРАТИТЕЛНА ОТ ТОТОЛИТАРНИЯ СТРОЙ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    07 Юни 2023 20:33ч.

    "инструктори ,консултанти и ментори от подполковник нагоре във всички държавни институции" -- и на теб не ти е лесно. виж дали не е останал някой под креватчето ти. ако откриеш, изходът е един - прозорецът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще става по-зле

    08 Юни 2023 1:12ч.

    Някой да не си мисли, че като превиваме гръб на американците, ще живеем по-добре. Не, и не, тези които са гласували този позор, след около 3-5 години ще се изнесат от България. Това ви го обявявам, за да знаете предварително какво ще стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да смените тактиката

    08 Юни 2023 2:11ч.

    Никога не реагирайте емоционално на провокации. Измислете начини да ги изслушвате пред камери. Нека се види от обществото какво искат и как го искат. Ще стават все по-неприятни. Киро тръгнал да защитава американеца Божанков, като отишъл в стаята на Възраждане, все едно е негова собственост. Между другото има ли списък с всички депутати, които са учили или посетили САш? И колко време са били там за промиване на мозъка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи