Парламентът обяви за геноцид Големия глад - Гладомора в Украйна от 1932-1933 г.

Парламентът обяви за геноцид Големия глад - Гладомора в Украйна от 1932-1933 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Парламентът прие проекторешение "Големият глад - Гладомор" в Украйна през 1932-1933 г. да бъде обявен за геноцид и осъди категорично неговите извършители.

Всяка последна събота на ноември ще се отбелязва като Ден за почит и памет за жертвите на Големия град в Украйна, включва още решението на депутатите.

НС приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, е записано още в документа.

Решението беше взето със 134 гласа "за" срещу 26 гласа "против", като против решението на българския парламент бяха депутатите от Възраждане, а БСП не участваха в гласуването.

 

 

Двата проекта на ГЕРБ и ДБ бяха обединени в един общ. Вносителят от "Демократична България" Стоян Михалев упрекна БСП, че не са се извинили, че досега са се снишавали през годините, докато са били на власт, и не са осъждали това престъпление срещу човечеството. Той разказа как малки украински деца са отивали в полето да търсят житни стръкове и съветската власт ги е разстрелвала, само защото са гладни.

"Поне от човешка свян да бяха излезли и казали, съжаляваме", каза депутатът от ДБ по адрес на БСП. И заключи, че е напълно удачно сравнението на Сталинска Русия и Хитлеристка Германия.

"Имало е масово изтребление", заяви и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Той разкритикува "Възраждане", които обявиха, че "естествено" няма да подкрепят декларацията. "Единственото, което ми идва е, че естествено оправдавате тези, които са извършвали изтреблението", коментира Атанасов. 

От "Възраждане" дори обявиха, че случилото се през 30-те години в Украйна не отговаря на критериите, за да бъде обявено за "геноцид". По-късно, скандализирана от позицията на партията депутатката от ДБ Кремена Кунева отиде при депутатските банки на "Възраждане" и започна да им вика "Анатема". Заради разправията водещият заседанието Росен Желязков побърза да даде кратка почивка. 

"Започнахме с оръжие, а завършваме с Голодомор", каза като обобщение на краткия живот на 48-ото НС соцдепутатът Борислав Гуцанов и обяви, че БСП ще бъде против тази декларация. "Да направим така, че ние да сме част от мирния процес, а не да даваме оръжия", призова той.

"За мен е достатъчно това, че днес сме пред голяма възможност да получим сериозен консенсус по темата и да измием лицето на това, което се е случвало в миналото и че българската страна се е скатавала. Снишаване, снишаване", възкликна Стоян Михалев.

"Не ви ли е неудобно точно вие да обсъждате Втората световна война, при положение, че има 50 млн. жертви от всички страни", възмути се Гуцанов, като добави, че Михалев го прави точно в деня на 80-та годишнина от битката края на кървавата Сталинградска битка. "Вие музикант ли сте, или сте историк, или народен представител? Твърде сте малък, за да обсъждате БСП, няколко пъти казах, че тази партия е на 130 години", ядоса се Гуцанов.

От ГЕРБ пък реагираха, че и този път депутатите от ДБ успели да намесят името на Бойко Борисов.

"Слава богу, не го обвинихте и за Голодомора", коментира Тома Биков. Но напомни, че лидерът на ГЕРБ е бил прав, като каза, че БСП се е променила. "Допреди няколко месеца бяхте в коалиция с БСП, сега ги нападате, явно има някаква промяна в тях", отбеляза Биков.

"Много е удобно да замесвате името на Борисов", добави и Десислава Атанасова, като препоръча на ДБ да си изяснят с коалиционния партньор изявлението, че бъдещата коалиция с ПП е отворена и за сътрудничество с БСП.

"Хайде да изясните, дали сте в морфичен дизонанс, обградени от апостоли на сатаната, които ви карат да говорите две противоположни едно на друго нещо. Престанете с този странен, твърде объркан, предизборен политически пиар", призова шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Любен Дилов-син пък напомни, че политиката на Русия винаги е била имперска, която "прегазва съдби, цели народи, всякакви хуманитарни правила".

"Цялото НС днес каза от името на българите, че ние осъждаме една агресия - една държава нападна друга държава, дали е провокирана, или не, е друга тема, тя влезе с войски. За тази имперска политика имат принос и българските социалисти - първият министър-председател на Украйна се казва Кръстьо Раковски, едно от лицата в битката срещу украинците и волята им да са самостоятелен етнос", обвини на свой ред социалистите Дилов-син.

Той заключи, че тази политика на Имперска Русия е продължила и в Съветска Русия, а днес в Русия на Путин. "И България е била жертва на тази политика в исторически план", сложи точка на дебата депутатът от ГЕРБ.

Гладоморът в Украйна бе обявен за геноцид и от Европарламента през декември миналата година.

Големият глад през 1932-1933 година - Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.

 

Източник: БНР, dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Отвратен

    01 Фев 2023 16:19ч.

    Да се чуди човек на кой народ са представители тези в Парламента?! Кога ще обявят за ГЕНОЦИД трагедията на тракийските българи от 1913? Кога ще започнат да отстояват българските национални интереси?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, че е била имперската политика на Русия!

    01 Фев 2023 16:24ч.

    Иначе днес България нямаше да я има! Слава России!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По онова време

    01 Фев 2023 16:26ч.

    глад е имало навсякъде в СССР, и в Русия, и в Казахстан, и в Молдова, и в Сибир - навсякъде! Но нашенските русофоби обичат да ближат - и ближат усилено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както разбирате,

    01 Фев 2023 17:05ч.

    този ялов, жалък, карикатурен, но вреден ибрикчийски "парламент", който даже бюджет не успя да приеме, в последните си 3 дена, посред невиждана катастрофа всякаква, по-голям дерт няма. Чествали паметта на изтрепания "елит" на нацията вчера, днес глейте кво гласували...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЖАЛЪК ,НО ПОЛЕЗЕН

    01 Фев 2023 19:24ч.

    Утре ще гласуват и за изпращане на войска , другото вече го дадоха. Ура!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вениамин

    01 Фев 2023 17:08ч.

    Позорище. Това не е парламент, това е воняща клоака от гнусни чревеугодници майкопродавци и престъпни дегенерати. Няма достатъчно думи да се опише какви духовни нищожества са се събрали в българския парламент, който все повече заприличва на бесовщина. Има само един лек за отстраняване на тези чудовищни хемороиди, които търкат седалките на НС, и този лек ще го даде народната медицина. Амин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напротив,

    01 Фев 2023 21:37ч.

    това е изборът на мъдрия български народ. Мъдрият български народ е петимен да го представляват лъжци, крадци, бандити и прочие мошеници, и си ги избира с овча упоритост. Ама то щото е мъдър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • учуден

    01 Фев 2023 17:10ч.

    Това български парламент ли е или украинската рада?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    01 Фев 2023 17:13ч.

    А сръбският терор и избиването на българи из Македония след Балканските войни не е ли геноцид?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    01 Фев 2023 17:16ч.

    Всъщност тази сбирщина явно е решила всички проблеми на България, та вече решава международните ? За арменците не признаха обаче геноцид, щото чичо Ердо ще ги пляска по дупетата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    01 Фев 2023 20:25ч.

    За вътрешните пипе не им стига,а а за международните, просто им подсказват! Да не си мислите, че сами са го решили?!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    01 Фев 2023 17:24ч.

    Добре де, защо само в Украйна Голодомора е геноцид, а другаде не е? Щото както пише в статията- “ Големият глад през 1932-1933 година - Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.” Явно бандеровците са по-хора от другите .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голодоморът в САЩ

    01 Фев 2023 19:02ч.

    В началото на 30-те години, след Великата Депресия, глад има не само в Съветска Русия, а и на запад. Специално в САЩ гладуват около 25 милиона американци, от глад умират между 5 - 7 милиона бедни американци https://pogled.info/svetoven/amerika/kolko-amerikantsi-umirat-ot-glad-po-vreme-na-velikata-depresiya-mezhdu-1929-i-1933-godina.111620 По това време именно в САЩ са създадени концлагери за принудителен труд, през които преминават около 8,5 милиона бедни и гладуващи. Всъщност именно с Великата Депресия и последвалия глад се обяснява появата и популярността на фашистките режими. Украинският Голодомор е взел според различни умерени изследователи между 1- 3 милиона жертви /ако се питат укронацистите, Юшченко например , те настояват на фантастичните 10 милиона жертви/ Поради каква причина НЕотговарящият на дефиницията за "геноцид" - Голодомор в Украина - трябва да се признае за геноцид ? А гладът в САЩ отнел 5-7 милиона живота не е "геноцид" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    01 Фев 2023 20:27ч.

    А изтребването на коренното американско население какво е, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ъхъ

    02 Фев 2023 8:25ч.

    Те и негрите бият там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като са започнали

    01 Фев 2023 17:33ч.

    да вземат решение и за това: "проучване сочи, че 3 милиона индийци са загинали през 1943 г. по време на т.нар. Бенгалски глад не заради лошите природни условия, а поради преднамерената политика на Великобритания и решенията, взети от премиера Уинстън Чърчил" Поне е десетина години по-близо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия отрепки не престават да залагат труднорешими проблеми за близкото ни бъдеще

    01 Фев 2023 17:34ч.

    Това гласуване е от серията гориво и оръжие за Украйна. И представлява поредно предателство към интересите на България. Гниди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • морфичен резонанс

    01 Фев 2023 17:39ч.

    Абе, вие пак сте гледали из компютъра ми къде какви книжки има! Порното видяхте ли го? Не въй срам!!! Да не забравите геноцида на североамериканските индианци, извършен от Големия Бял Брат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изтривалки на рептилоиди

    01 Фев 2023 17:46ч.

    Внуците им ще завиждат на мъртвите на тези овластени карикатури.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БЪЛГАРИ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ НА 2 АПРИЛ!

    01 Фев 2023 17:55ч.

    С огромна молба към сънародниците си. От избори на избори сами се затриваме. Каква е тази лудост? Кой дирижира дневния ред на българския парламент? Откъде им спускат тези задачи? ГЕРБ, ПП и ДБ са абсолютно еднакви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дай България !

    01 Фев 2023 18:47ч.

    За всеки отделен акт на идиотизъм ли им се плаща на тия ? Или работят на "пакети" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • #Идиоти вън

    01 Фев 2023 19:13ч.

    Е те сега ни чаке един ГОЛЕМ ГОЛмор!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    01 Фев 2023 19:48ч.

    Възмутително нагли персони обитават Народното събрание! Време е да ги изхвърлим завинаги от властта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цоко

    01 Фев 2023 19:49ч.

    А избиването на десетки милиони североамерикански индианци не е ли геноцид?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lila

    01 Фев 2023 20:03ч.

    Jalki karikaturi na parlamentaristi.Sega kato se s4upihte krasta po -dobre li ste bezrodnizi?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    01 Фев 2023 20:20ч.

    И кога народните паразити ще приемат декларация за геноцида, на който непушачите са подложени от пушачите в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    01 Фев 2023 21:06ч.

    САЩ са напазарували на едро парламентите в кажи-репи целия ЕС. Няма никакво значение какво гласуват. Нашия парламент е като поръчковата журналистика и проститутките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    01 Фев 2023 21:09ч.

    Интересно ми е за какво ще обявят намаляването ни от 9 на 5 милиона ? И дали сините кхмери ще подлежат на съд ( освен този на историята) ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Фев 2023 21:35ч.

    Тия в колониалното сборище на 80% са за трепане. А кога ще обявите за геноцид избиването на ИНДИАНЦИТЕ?Ваща м@м@ колониална.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи