Парламентът не избра председател от първия път, Асен Василев предложи ротация

Парламентът не избра председател от първия път, Асен Василев предложи ротация

Парламентът не успя да избере свой председател от първия път и така дублира фалстарта от 48-ото НС.

Пленарната зала не излъчи никого за пръв сред равни сред кандидатурите на Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров, от "Възраждане".

Кандидатът на ГЕРБ получи два пъти повече гласове, но не му стигнаха да седне на на най-високото място на трибуната. Все пак, освен от своята парламентарна група, юристът получи рамо и от депутатите на ИТН.

От подкрепа за Желязков се въздържаха от ПП-ДБ, БСП и ДПС, а против него се обявиха от "Възраждане". 

Така за Росен Желязков гласуваха общо 231 депутати, от които "за" бяха 79, "против" - 8 , а 144 гласуваха с "въздържал се".

Петър Петров получи 37 гласа "за", против неговата кандидатура гласуваха 88 депутати, а 39 бяха "въздържал се".

Веднага след неуспешния опит за избор на парламентарен председател думата взе Асен Василев от ПП.

Той предложи да се въведе ротационен принцип по европейски пример - на всеки два месеца председателят на парламента и на правната комисия да бъдат редувани на ротация. Василев не конкретизира повече предложението си. 

"Знаем, че това е нестандартно решение, но ние се намираме в нестандартна ситуация. Това е възможен изход от кризата, в която току-що влязохме", заяви от трибуната Асен Василев.

По негово предложение Вежди Рашидов разпусна пленарната зала за половинчасова почивка.

В този момент президентът Румен Радев, който беше гост на тържественото заседание, си тръгна, но коментира пред медиите поредното дежавю.

"Ако не се избере председател, това ще блокира целия процес на консултациите и връчването на мандат", коментира Радев.

"Видяхте, веднага след първия вот, който е символичен и в който всяка една партия изразява своята позиция и нагласа спрямо работата си с останалите, ПП и ДБ излязохме с предложение как можем много по-бързо този път да решим ситуацията с ротационен принцип", каза в кулоарите Даниел Лорер от ПП. 

"Цялото българско общество знае, че Никола Минчев беше позорно свален и че беше чудесен председател на по-предишното Народно събрание. Така че той е една чудесна възможност", каза Лорер без да отговори дали в коалиция с ДБ ще го предложат отново. Лорел изрази надежда председателският съвет да доведе до "отпушване" на процеса.

Предлаганото от ПП-ДБ решение е противоконституционно, защото никъде в конституцията не пише, че мандатът на председателя на Народното събрание е органичен. Това коментира пред "Труд news" проф. Пламен Киров предложената от Асен Василев на ГЕРБ "ротация" през два месеца за председателите на НС и на правната комисия.

Не може със свой акт НС да ограничава мандата на председателя, посочи експертът по конституционно право.

По никакъв начин не може да бъде решено нещо за комисия, която още не е създадена, напомни още той по отношение на правната комисия.

Време да спрат опитите за нарушаване на конституцията, призова проф. Киров, който е бивш конституционен съдия.

След това предложение Христо Иванов по-добре повече да не използва думата конституция, коментира проф. Пламен Киров.

 

 

Коментари

  • "Асен Василев предложи ротация"

    12 Апр 2023 12:33ч.

    Контрапредложение: да се направи групова ротация на асен василев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    12 Апр 2023 12:50ч.

    Каква ротация...... отново юридически неграмотната идея на Бойкикев е лансирата от Чорапогащника. Обикновено НС не може със свое решение да ограничи мандат на Председателя! Прочетете Конституцията и няколко книжки. Спрете да тиражирате неграмотните юридически полюции на ППДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    12 Апр 2023 14:08ч.

    Тези още не са влезли в НС и започват с нарушения на Конституцията! Какъв ротационен принцип?! Колкото по-бъррзо изтекат в канала, толкова по-добре за България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бесен

    12 Апр 2023 14:18ч.

    Ще се вземат младите, ще се вземат! След като им кумуват от американското посолство, ще се вземат. Първо ПП-ДБ ще са булката два месеца, а ГЕРБ - младоженеца, после обратното. Такава врътка ще направят и за правителство - в името на "националния" /разбирай американския/ интерес. За ПП-ДБ не е проблем, понеже те по принцип са си ЛГТБ и са свикнали два месеца да са жена, после мъж. Но за ГЕРБ ще е голям проблем, защото повече избирателите няма да дават подкрепата си - категорично отиват при Възраждане. Хората не са цървули и глупаци, пет пъти да гласуват за ББ, а той да ги навежда насила пред ПП-ДБ. Той е победител - да си избират председател и да си слагат премиер. Други партии за подкрепа има доста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенсионер

    12 Апр 2023 14:38ч.

    Прав е проф.Киров! След като се заклеха в Конституцията, да вземат да я прочетат, а не да правят противоконстуционни предложения! Отнася се за ПП и ДБ!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • некадърност +наглост= ПП-ДБ

    12 Апр 2023 15:11ч.

    Предишният им мандат почна с нарушение на Конституцията от това недоразумение на природата Петков, сега пък другото недоразумение напира пак за нарушение още с избора на НАродно събрание. Той знае ли, че утре всички приети закони от такова НС може да бъдат обявени за невалидни от съда? И какви ще са последиците? Ама откъде да знае клетата му харвардска главица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • учител

    12 Апр 2023 15:30ч.

    Тези момчета по мислене и мъже по възраст не признават ред, традиция и закони. Продължават в духа на своите озадачаващи небивалици. На пръв поглед нищо не ги устройва у нас, от друг ъгъл показват готовност за прокарване на удобни за други, а за българите безумни идеи. Защо не си ходят? Сериозни изследвания показват, че не е правилно да даваш свобода или избор на малките деца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян

    12 Апр 2023 16:13ч.

    Няма ли да се намери някой с една пушка или бомба , да ги убие тия ? 30минути почивка , какво е това бе ? Нормалните хора работят по осем часа 5-6дни в седмицата (не говоря за себе си )и едвам почиват 5 минути , а тия тъпаци половин час

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи