Парламентарни избори в ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област ще се проведат през септември догодина

Парламентарни избори в ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област ще се проведат през септември догодина

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът на Русия Владимир Путин внесе в Държавната дума проект на федерален конституционен закон за приемането на ДНР, ЛНР, Херсонска област и Запорожка област в състава на Руската федерация, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация от пресслужбата на Комитета за държавно строителство и законодателство на Държавната дума.

"Четири проекта на федерални конституционни закони (ФКЗ) за присъединяването на Донецката и Луганската народни републики и Запорожката и Херсонската област към Руската федерация бяха представени от руския президент в Държавната дума", съобщиха от пресслужбата.

Според документа ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка област се приемат в състава на Руската федерация в съответствие с руската конституция и законодателство, като се образуват нови субекти - две републики и две области. Името на новия субект на Руската федерация ще бъде включено в първата част на член 65 от руската конституция, в която се изброяват руските региони.

Изборите за парламенти на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област ще се проведат в един ден през септември 2023 г. , съобщи още ТАСС. Съответните клаузи са записани в договорите за приемането на тези територии в състава на Руската федерация, препратки към които се съдържат в решенията, публикувани днес на уебсайта на Конституционния съд на Русия.

"Съгласно член 7 от въпросния договор изборите за законодателен (представителен) орган на Донецката народна република се провеждат през втората неделя на септември 2023 г.", се казва в решението на руския Конституционен съд относно конституционността на договора за присъединяване на ДНР към Русия.

Подобни клаузи са предвидени в договорите с Луганската народна република, Запорожската и Херсонската област, предаде БТА.

Отбелязва се, че докато не бъдат избрани законодателни органи в Донецката и Луганската народна република, правомощията им ще се упражняват от регионалните парламенти. Президентът на Русия назначава временно изпълняващ длъжността висш служител във всеки от тези региони в срок от 10 дни от датата на приемането на регионите в Руската федерация за периода до встъпването в длъжност на избраните ръководители на републиките.

Ръководителите на Херсонска и Запорожка област ще получат статут на губернатори. Те ще бъдат назначени от руския президент в рамките на 10 дни от датата на приемане на новите субекти.

В първия член на всяко от четирите споразумения се казва, че Донецката и Луганската народна република, Запорожската и Херсонската област се считат за приети в състава на Руската федерация от датата на подписване на споразуменията, т.е. от 30 септември тази година.

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи