Парижани гласуват за прогонването на скутерите от града

Парижани гласуват за прогонването на скутерите от града

Вездесъщите електрически скутери под наем може скоро да напуснат Париж, ако парижани гласуват днес за премахването им от града, съобщава Асошиейтед прес. Въпросът, който парижкото кметство задава на общоградския миниреферендум, е: "За или против скутерите на самообслужване в Париж?".

Отговорът може да обрече на гибел един от водещите пазари за бързи двуколесни превозни средства, които разшириха възможностите за придвижване във френската столица и в други градски центрове и градове по света. Пръснати из Париж, лесни за намиране и наемане с помощта на изтеглено приложение и сравнително евтини, скутерите са хит сред туристите, които обичат скоростта им и свободата, която предлагат. За петте години от въвеждането им, следвайки примера на споделените автомобили и велосипеди, скутерите под наем също си спечелиха последователи сред парижани, които не искат или не могат да си позволят собствени, но харесват възможността да избегнат метрото и другия обществен транспорт.

Но на фона на оплакванията, че електронните скутери са грозна гледка и заплаха за трафика, кметицата на Париж Ан Идалго и някои от нейните заместници искат да забранят "свободно плаващите" скутери (наречени така, защото се вземат и оставят по желание на наемателите им) преди френската столица да стане домакин на Олимпийските игри догодина.

Заместник-кметът по транспорта на Париж Давид Беляр казва, че скутерите са участвали в стотици инциденти. Той също така казва, че те са по-вредни за околната среда от ходенето пеша, карането на колело или автобусите и са твърде бързи и анархични в претъпкания, компактен и исторически град, където пространството е на първо място. Те създават "усещане за обща несигурност в общественото пространство, особено за най-уязвимите хора, имам предвид възрастните хора или хората с увреждания", каза той в интервю за Асошиейтед прес в петък. "Има някои ползи, но това, което виждам днес е, че недостатъците са по-големи".

Договорите на Париж с трите компании за отдаване под наем Dott, Lime и TIER изтичат в края на август. Дали електронните скутери под наем ще оцелеят в Париж след това, ще зависи от гласуването днес, в което могат да участват всички регистрирани гласоподаватели в града, включително и тези от други страни от Европейския съюз. Кметството вече обеща да уважи резултата, какъвто и да е той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • квинтесенциален армаментариум

    02 Апр 2023 8:29ч.

    Скутерите поредната "зеленоджендърна" измишльотина, целяща да промива мозъците на младите и любезно да увеличава ПТП-тата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • арррр

    02 Апр 2023 8:36ч.

    едно идиотски малоумно антиизобретение ----ами хора и зроди направете антигравитационен двигател, а не такова скъпо изпражнение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Символът на Новото Нормално ---

    02 Апр 2023 8:43ч.

    Дебела млада лесбийка с маска на лицето, караща скутер... Лоши, лоши парижани ! Не искат символа на Новото Нормално !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Апр 2023 9:00ч.

    Положението с велосипедите и същата простотия, особено в подлезите. Вместо да ги бутат, както е по закон, се спускат с всичка сила, и то там, където няма видимост. Онзи ден един дъртак замалко да се натресе в майка с количка с две бебета вътре, която излизаше от завоя. Как не го скапахме от бой не знам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • paris

    02 Апр 2023 10:09ч.

    След като използват скутерите, парижани буквално ги захвърлят, където си поискат. Гледката е не само грозна, но така захвърлени по тротоари и върху улиците, скутерите затрудняват предвижването на пешеходците. Да не говорим високата скорост, с която ги карат, опасна за всички участници по пътя. Дано да гласуват днес за тяхното премахване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • paris

    02 Апр 2023 10:15ч.

    Както и снимката показва по-горе, използващите скутери нямат необходимата екипировка- каска , ръкавици, нито сигнализация. Представете си вечер, пред вашата кола се движи чернокож със скутер без сигнализация (много често явление)... Изисква се огромно внимание на пътя, заради такива тъпанари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обаче

    02 Апр 2023 10:54ч.

    Скутерите и велосипедите са зелени. А че са зелени, виждаме от самата снимка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ......

    02 Апр 2023 11:08ч.

    И според фандъка фотосинтезират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Апр 2023 11:10ч.

    Општо-зето, нямам ништо напреки тези тротинетки. Освен две неща: 1. По-горе един колега е обърнал внимание, че ездачите нямали екипировка. Тяхната екипировка не ме интересува. По-важното е, че се налага ние да пешеходим с екипировка. Защото, ако пресметнем, ще видим, че кинетичната енергия на една тротинетка с ездача си, е около 20 пъти по-голяма от кинетичната енергия на пешеходеца (съотношението между скоростите на пешеходеца и тротинетката е около 4-5 в полза на тротинетката - вдигнете на квадрат и сметката излиза). При сблъсък, тази енергия отива за травми, обикновено инкасирани от пешеходеца. Тротинетките не ме интересуват. Което поставя втория въпрос: 2. Защо тротинетките, с такива скоростни възможности, се движат по тротоарите? Да се движат там, където са другите МПС. И още - защо алеята за тротинетките е от вътрешната страна на тротоарите, а пешеходецът е в клещите на високоскоростни обекти - автомобили от едната му страна, и тротинетки и колелета от другата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 9 от 10 парижани гласуват НЕ, т.е 90%

    03 Апр 2023 0:10ч.

    Защо сте използвали в превода думата "скутер " вместо "тротинетка" ? Скутер е италианският мотопед Веспа и всички подобни на него мотопеди. Тротинетките са си тротинетки. От играчки за деца, се превърнаха в превозни средства за възрастни, но продължават да се наричат тротинетки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи