Папата се срещна с представител на Руската православна църква и обяви украински свещеник за мъченик

Папата се срещна с представител на Руската православна църква и обяви украински свещеник за мъченик

Срещата между папа Франциск и патриарх Кирил, 12.02.2016 г., Хавана. Снимка: АП

Папа Франциск се срещна с православния митрополит Антоний, представител на Руската православна църква, предаде Асошиейтед прес. Това беше първата среща на папата и новия директор на отдела по външни църковни връзки на Московската патриаршия, след като той замени на поста митрополит Иларион, прехвърлен в Унгария след началото на руското нашествие в Украйна.

Както папата, така и патриарх Кирил са потвърдили, че ще посетят Казахстан на 14 и15 септември за участие в организирана от там среща на различни религии, известна като "Конгрес на световните и традиционните религии". Ако Франциск и Кирил се срещнат в кулоарите на този форум, това ще стане втората среща в историята между католически папа и руски патриарх.

Планираше се двамата духовни лидери да се срещнат през юни, но тази среща беше отменена поради дипломатическия сблъсък, последвал руското нашествие в Украйна. Патриарх Кирил оправдава нашествието, определяйки го като "метафизичен" сблъсък със Запада. Освен това патриархът заяви, че руснаците и украинците са един народ и благослови руските войници, отиващи на бойното поле.

Папата даде аудиенция на митрополит Антоний точно днес, когато взе решение от символично значение за някои украински католици, обявявайки за мъченик източнокатолическия свещеник Петрос Орос. Това създава възможност за последващото му обявяване за светец, отбелязва АП.

Орос (1917-1953 г.) е живял и работил като свещеник в Украйна и е бил убит от съветските сили поради омраза към вярата, се казва в изявление на Ватикана. "Ватикан нюз" заяви, че Орос е бил застрелян няколко часа, след като отслужил тайно литургия. По това време католиците в СССР са били подложени на гонения и епархията на Орос била разпусната. Ватиканът подчерта, че той е бил подложен на натиск да премине към Руската православна църква, но отказал, "оставайки верен на папата".

Според правилата на Ватикана сега Орос може да бъде обявен за блажен, без да е необходимо доказване на чудо, свързано с неговата намеса. За да бъде канонизиран той за светец обаче е необходимо доказването на чудо, свързано с неговата намеса.


Източник: БТА

 

 

Коментари

  • darkaveng

    05 Авг 2022 21:53ч.

    Боже, всичката Ватикана втасала, "светци" обявява! Бандера що още не е канонизиран, в това е въпросът! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    06 Авг 2022 7:40ч.

    Католическа ерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • негово тъмнейшество

    06 Авг 2022 10:47ч.

    Едните психопати ще се срещат с другите психопати да решат още ли да се избиват или да. Тия психопати станаха жертва на едни други психопати, едните от острова, другите от "светите" земи. Книгата с болестите друго освен болести не е родила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи