Папата призова Украйна да развее бялото знаме и да преговаря с Русия

Папата призова Украйна да развее бялото знаме и да преговаря с Русия

Папа Франциск каза, че Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, започнала след пълномащабното нахлуване на силите на Москва преди две години и причинила смъртта на десетки хиляди души, предаде Ройтерс.

Предстоятелят на Римокатолическанта църква заяви това в интервю за швейцарската обществена телевизия, записано миналия месец - доста преди вчерашното предложение на турския президент Реджеп Ердоган да бъде домакин на среща на върха между Украйна и Русия за прекратяване на войната.

Ердоган направи новото предложение след среща в Истанбул с украинския си колега Володимир Зеленски. Украинският президент каза от своя страна, че въпреки че иска мир, няма да отстъпи никаква територия.

Мирният план на Зеленски включва пълно изтегляне на руските войски от цяла Украйна. Кремъл обаче изключи участие в мирни преговори при условия, определени от Киев, добавя БТА.

В интервюто папа Франсиск е попитан за позицията му за дебатите между тези, които казват, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е способна да отблъсне руските сили, и онези, които смятат, че ако Киев направи това, ще легитимира действията на по-силната страна.

Интервюиращият използва термина "бял флаг" във въпроса си.

"Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря", казва папата. Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

Агенция Ройтерс се позова на предварително получения текст на интервюто и част от видеозаписа, които са й били предоставени днес. Интервюто трябва да бъде излъчено на 20 март в ново предаване за култура.

"Думата "преговарям" е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш", заявява Франциск.

Смята се, че това е първият път, когато папата използва термини като "бяло знаме" или "победен", обсъждайки войната в Украйна, въпреки че и досега е говорил за необходимостта от преговори, отбелязва Ройтерс.

Миналата година 87-годишният Франциск изпрати италианския кардинал Матео Дзупи в Киев, Москва и Вашингтон, за да изслуша лидерите на трите страни в опит да посредничи за мир.

"Човек може да изпитва срам", казва папата за преговорите, "но с колко мъртви ще завърши (войната)? (Човек трябва) да преговаря навреме, като намери държава, която може да бъде посредник", допълва той, споменавайки Турция като една от страните, които вече предложиха да са домакини на подобна среща.

"Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да се влошат", казва Франциск, който стотици пъти се е молил за "мъченическа Украйна". Попитан дали е готов да посредничи, той отговаря: "Тук съм."

В друга част от интервюто, говорейки за войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", Франциск изтъква: "Преговорите никога не означават предаване."

Миналия месец Зеленски каза, че 31 000 украински войници са били убити от началото на руската пълномащабна инвазия в страната през февруари 2022 г. Той добави, че военните действия в окупираните украински области са стрували живота и на десетки хиляди цивилни.

Източник БТА

 

 

 

Коментари

  • САЩ ще развява бялото знаме

    10 Март 2024 2:37ч.

    От Зеленски нищо не зависи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще преговарят само с Урсула

    10 Март 2024 7:07ч.

    приеха закон против преговори с агресора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано и други ключови хора започнат да правят изказвания за нужда от преговори!

    10 Март 2024 16:01ч.

    Няма война завършила без преговори (освен тези, в които едната страна е била напълно унищожена)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    10 Март 2024 18:24ч.

    Папата сериозно се е ошишкал .......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    10 Март 2024 6:23ч.

    Борис Лудият Макс Джонсън не дава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    10 Март 2024 7:15ч.

    Няма такава опция като мирни преговори за тази война. Изхода е един- или-или. Всички го знаят това и западната страна се опитва да запази това което е останало от Украйна за бъдеща война с Русия след възстановяване и подготовка. Другото е, че след 10-на години САЩ вероятно ще са намерили отговор за хиперзвуковите ракети на Путин и руснаците няма да могат вече да заплашват както сега. Папата ги приказва такива защото това се очаква от него и нищо повече. А пък Ердоган щял да посредничи за мирни преговори и в същия момент да въоръжава Украйна, смешно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    10 Март 2024 7:33ч.

    В момента в Русия вървят състезания/ представления на лед със спонсори руски банки което означава добри възнаграждения. Видях феерия от светлини и ефекти, перфектно озвучаване, публика изпадаща в екстаз. Както е война руските туристи зад граница бележат ръст включително и в Шенген а вътрешния туризъм се подпомага финансово от държавата. Путин провъзгласи програма която да осигурява на ветераните от фронта безплатно висше образование с последващо заемане длъжности в администрацията. Вървят програми за осигуряване на жилища и със земеделска земя а на Север и с по големи територии за усвояване. Всичко това е допълнение към поставянето на държавата на военни релси но в социалната сфера. Някои ще намерят в това елементи на прилики с фашистки практики, споко. Живота е брутален, някои ще оцелеят а други не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    10 Март 2024 8:48ч.

    Абсолютно правилно е това за усвояването на териториите! От 01.01.2025 г. предстои Китай да усвои 350 000 квадратни километра от Сибир! След като миналата година усвои два острова на границата с РФ. За които преди около 60 години води война с СССР...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нерегламентиран достъп

    10 Март 2024 8:51ч.

    Ти си едно рядко злобно цивилно милиционерче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Другото е, че след 10-на години…"

    10 Март 2024 9:01ч.

    Русия ще има още по-модерни оръжия. Те да не би да спят!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    10 Март 2024 9:33ч.

    Това, което ще остане от укра, ще е с размерите на балтийските паразити, разоръжено и унижено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе кретен,

    10 Март 2024 10:12ч.

    от поне десетина години ги каканижеш тези идиотщини във форума на СЕГА. Още тогава Китай ги усвояваше тези територии. Ама наистина се препитаваш като трол. Като въшка начело си. Едни и същи глупости въртиш години наред. Само сменяш годините. Да ти припомням ли, какво плещеше, че ще стане с Донбас през 2014, м? Платен драскач!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това с кретена беше

    10 Март 2024 10:13ч.

    за виви - мимето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    10 Март 2024 12:22ч.

    Кой каво 2014 някъде си канканижел си е нечия фантазия! Иначе добре, че си си написал името. А по повод Донбас 2024... населението е или някъде в РФ, от женски пол, или на концерт на Кобзон. То там местно население не остана. Т.е. Путин изпълни намерението - да защити населението на Донбас. По сталински - няма човек, няма проблем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    10 Март 2024 12:25ч.

    Да добавя - ако някой 2014 е писал, че Сибир ще се усвоява от Китай е бил прав. Видимо процеса тече. Миналата година започна с церемония по поставяне на гранични камъни на тамошната граница. Естествено - без видео. За да не види електората в каква посока се местят. Грани1ните камъни де. И ако някой реши да се упражнява в писане на обиди, нека преди това да се справи с фактите. Щото само обиди са си само това. Но фактите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • злобата в твоя случай няма да ти помогне, тука в тоя форум удари на камък

    10 Март 2024 12:43ч.

    Няма факти без интерпретации, Китай ако наистина можеше, първо щеше да се заеме да усвои собствения си северозапад, но явно няма такива намерения, щом там съществува една от най-рядко населените зони на планетата с гъстота на населението под 1 човек на 150 кв. км. А какво тогава да кажем за Сибир, който е с отрицателна средногодишна температура и комари като врабчета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    10 Март 2024 13:08ч.

    Какво можем да кажем ли? Иди ти да живееш в пустиня! В Сибир не е така. те вече зоните са обозначени - на всички китайски карти населените места са с китайските им имена. Мда, навсякъде пустините, оказа се, са незаселени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахах

    10 Март 2024 14:43ч.

    Viva, отиди на лекар. Руснак земя не дава. Церемония имало, ама без видео. Ти там ли беше?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В един и същи ден се обрязаха Авраам и син му Исмаил.

    10 Март 2024 7:47ч.

    Йезуитът чувстваq че столът му се клати. Истината за папството му излиза наяве и скоро ще зашлеви през лицето много заспали верващи. Ще се види как и защо на обрязвене е била подложена женска рожба, въпреки изричния завет, че на обрязване подлежат само мъжките рожби. А каква е връзката на Украйна с тази рожба, питайте Денков, дето раздава хански мечове отвъд Дунава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • винкело

    10 Март 2024 7:59ч.

    Абе кво стана с гаубиците (777), химарсите, абрамсите, леопардите, пейтриътите и тем подобни холивудски декори? МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХА... Мир, само след пълното унищожение на нато, за да няма Минск 3!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Март 2024 8:27ч.

    Всички трябва да се примирят, МИР НЯМА ДА ИМА в следващите 20-30 години. И сто пъти да кажете халва по-сладко няма да ви стане. Войната в Украйна тепърва започва. Азербайджан постави ултиматум на Армения да му предаде още територии, Молдова ще се възпламени, както и Казахстан плюс малко преди изборите в САЩ ще се сбият Израел и Иран ! :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно сладкото - цитат от Рудолф Щайнер (само за схващащи)

    10 Март 2024 8:54ч.

    "Обстоятелството, че мислите не са идентични с действителността, е за човека една необходимост. Представете си само, че мислите се тълпят в главите Ви като малки оловни фигурки; в този случай Вие бихте усещали нещо действително, само че тези оловни мисли не биха „означавали" нищо за Вас, тъй като биха представлявали самата действителност. Така че мислите, както и красотата, както и доброто, изобщо не съдържат някаква непосредствена действителност; и все пак тази действителност в земния физически свят е нещо необходимо, за да имаме мислите, за да осъществяваме красотата в произведенията на изкуството, за да осъществяваме доброто."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Март 2024 10:39ч.

    Много ми харесаха мислите на Рудолф.Малце "хомеопат" си пада и предписва "морфин" за облекчаване на болките.Ама после идва абстиненцията..:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    10 Март 2024 12:27ч.

    20-30? СССР издържа в Афганистан 10, въпреки всичко, което стоеше зад гърба му. РФ няма този гръб зад себе си. Самият Путин миналата година каза, че е готов за 5-6.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    10 Март 2024 8:35ч.

    Според папицата жертвите в Украйна са десетки хиляди !!!!!!???? Вероятно в Газа има няколко леко ранени мапоследък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Недейте я разбужда!"

    10 Март 2024 8:41ч.

    Западът, така да се каже, разчита на кураж от друго естество - куража на амфетамините и коката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Папата

    10 Март 2024 8:57ч.

    Беше казал, че НАТО е като бясно куче, лаещо пред вратите на Русия. Сега отново печели точки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    10 Март 2024 9:37ч.

    Папата все пак от високото ниво на своя пост може да си позволи да казва Истината! Освен това за да заеме този пост, явно има доста мозък в главата си, за разлика от нашата жълтопаветна сган, която се препитава със сороски грандове и ако те не са им налични ще трябва да ровят из кофите за смет на София!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    10 Март 2024 9:45ч.

    Този докога ще се изказва по политически въпроси, от които нищо не разбира и не са негова работа изобщо? Хич не им харесва във Ватикана разделението между светска и религиозна власт, искат си средните векове! Как ви се струва обратното - някой да каже на Ватикана да развее бялото знаме и да приеме исляма?????? Какво, по дяволите!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Какво, по дяволите!?" - евтин англицизъм

    10 Март 2024 15:54ч.

    Въпросът не е политически, а прагматичен, а решението му се измерва с гибелта или спасението на много хиляди човешки животи. Ако папата не вземе отношение по този въпрос, значи не е папа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    10 Март 2024 21:53ч.

    Евтин е целият ви коментар. Очакваният отговор. Папата не е никой без Ватикана, а Ватикана на всеки няколко години сключва сделки с диктатори като Путин, по една или друга причина. Вашата "мъдрост", изложена в коментара ви, е "мъдростта" на простия човек, който не познава историята и не разбира настоящето, докато някой не му го обясни. И други папи са развявали бялото знаме вместо някой друг, само и само да си запазят земите, парите и властта. А, не може да бъде, те са чистички като сълзи на дете! Тръгнал да коментира "евтиния ми англицизъм", разбираш ли, с този пилешки мозък, който не разбира какво реално се случва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    10 Март 2024 9:52ч.

    Да не забравяме, че папата беше един от тези, които съдействаха с всички сили за приема на толкова много мигранти в Европа и им миеше краката даже, буквално. Той е част от същата схема, която унищожава Европа, иначе никога не би си позволил да бъде толкова екстравагантен колкото в последните 3 години! Ватикана е много консервативна институция, и ако някой там прокарва права за едни, в случая гей правата на мъжете, но ограничава правата на други - жени, жертви на педофилия и украинци - трябва да се запитате защо. И докато Украйна е в Европа, Русия никога няма да бъде напълно в Европа, няма как! В Русия вече дори няма толкова руснаци на първо място. Затова и си искат Украйна обратно, не е просто заради територията и НАТО. Кремъл най-вероятно се страхува, че всички онези, които са днес малцинства, ще станат мнозинство, ще се обединят от религията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Папата гледа да

    10 Март 2024 10:17ч.

    свени конете. Брани си къщурката. Сепак повечето католици не са в "златния милиард"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златни глупости

    10 Март 2024 17:11ч.

    Това със "златния милиард" е, разбира се, златна глупост. Толкова осъществима, колкото догмата "съзнанието преди битието". Оцелява винаги не редът, а хаосът, това би трябвало да е ясно. Оцеляват мравките и хлебарките, а не динозаврите, и не... хората. Тоест не оцелява сам върхът на пирамидата, а основата ѝ. Връх на пирамидата без основа е само мисловна конструкция. Основата може и без връх. Пазете се от книжни тигри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И защо

    10 Март 2024 11:19ч.

    Чак сега призовава за бял флаг, след като това беше ясно още в първите дни от операцията? За да умрат повече хора ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    10 Март 2024 11:53ч.

    Рубладжийски фейк, това се съдържа във въпроса на журналиста, а не в отговора на папата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • северокорейците са воини, а този самоназовал се е търгаш

    10 Март 2024 12:10ч.

    Кое това бе, двугънков тъпоъгълник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феникс

    10 Март 2024 15:17ч.

    Хайде и папата сложиха в сайтчето си миротворец, за трепане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Март 2024 17:05ч.

    Сметката не е сложна. Даже и Ким, и viva могат да я направят. Броим - 1. Подействаха ли санкциите, че на Жужо да му стане гадно? Не. Слагаме един минус. 2. Свалихте ли го от власт? Не. Още един минус. 3. Изнервихте ли руснаците? Не. Всъщност, Жужо ги нерви с нежността си. Пак минус. 4. Разсмивате ли Жужо и руснаците? Да. Тук един плюс. 5. Пуашите ли ги, Жужо и руснаците? Не. Минус. 6. Вий уплашихте ли се? Да. Още минус. 7. Разбра ли светът, че за нищо не ставате? Да. Още един минус. Може да се продължи, но изводът е ясен - няма есперанца за вас, чао бамбино, сори! Ако някой се сети за некъв плюс - бите шьон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    10 Март 2024 19:43ч.

    Хммм... един огромен минус за Путин, който ликвидира всичките му плюсове. Укринците не се предават. А явно нямат и намерение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Март 2024 22:17ч.

    Кой не се предава бе вива? Тези които ги ловят като животни по цяла Украйна? Или тези които въпреки заминираните граници се пробват да избягат в Румъния, Молдавия Унгария, Словакия, Полша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...🦉

    10 Март 2024 23:25ч.

    Папа РЕАЛИСТ!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи