Папата поздрави руския патриах за празника на неговия покровител

Папата поздрави руския патриах за празника на неговия покровител

Папа Франциск изпрати протоколен поздрав до главата на Руската православна църква, в който го уверява, че ще отправи молитви по случай деня на неговия покровител и подчертава ценността на човешкия живот и мъдростта, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че Ватиканът продължава да поддържа топли отношения с Руската православна църква на фона на войната в Украйна.

Краткото послание на папа Франциск до патриарх Кирил по случай вчерашния празник на св. Кирил, който се почита както от католици, така и от православни християни, беше публикувано на сайта на Московската патриаршия. "Тези дни аз се моля на нашия Небесен Отец Светият дух да ни обнови и укрепи в служението на Евангелието, особено в усилията ни да защитаваме стойността и достойнството на всеки човешки живот", пише Франциск. Той също така се помоли за Божия "дар на мъдрост".

Умереният тон е признак за опитите на Ватикана да поддържа отношения с Кирил, политика, която привлича все повече критики от главата на полската епископска конференция архиепископ Станислав Гадецки. Гадецки се завърна от визита в Украйна тази седмица и призова Ватикана да промени своята "наивна и утопична" политика, която по негови думи няма да проработи в дългосрочен план. Все пак той призна, че е традиционно за дипломацията на Ватикана да не се отправят критики към агресорите и да се правят опити на всяка цена да се поддържа отворен канал за диалог с надеждата за постигане на мирно решение.

В посланието на папа Франциск до главата на Руската православна църква не се споменава за руската инвазия в Украйна и дори не се отправя общ призив за мир, но все пак става въпрос за протоколен поздрав, отбелязващ религиозно събитие, посочва АП. В своите публични изказвания папата често осъжда войната и загубата на човешки животи.

Източник: БТА

 

Коментари

  • Парчето лед в окото на ледената кралица

    25 Май 2022 20:53ч.

    Папата вече си е направил сметката. Политиците не мислят с главите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    25 Май 2022 22:09ч.

    Полковник от СПЕЦСНАЗ - това е руският "патриарх" Кирил.......Осъзнал "греховете" си и се отдал в служба на Господ......И пръв приятел на Путин.......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    25 Май 2022 22:25ч.

    И Урсула има професия-гинеколог,но се осъзна и стана първо военен министър,после шеф на ЕС.Отдаде се в служба на народите.Но знае,че е ''грях''да е пръв приятел на Путин.Та всеки е учил за нещо,но живота е шарен и изненадващо прост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Папата

    26 Май 2022 6:09ч.

    Е лицемер. Върховен. Като цялата им папищашка институция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи