Папата отстрани анти-ЛГБТК епископа на Тексас. Вярващи нарекоха Франциск "диктатор от съветската епоха"

Папата отстрани анти-ЛГБТК епископа на Тексас. Вярващи нарекоха Франциск "диктатор от съветската епоха"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Папа Франциск получи негативна обратна реакция за решението си да отстрани епископ Джоузеф Стрикланд от Тайлър, Тексас, който е силен критик на усилията на Франциск да направи църквата по-гостоприемна за ЛГБТК+ общността, пише Newsweek.

Стрикланд публично критикува Франциск за опита на папата да промени позицията на Католическата църква по социални въпроси като правата на транссексуалните и еднополовите бракове.

Епископ Джоузеф Стрикланд

През август Стрикланд написа отворено писмо до братята и сестрите в Христос, където, повтаря основните истини на Църквата, включително, че Бог вижда брака като "между мъж и жена", и че се наблюдава "безпорядъчен опит да се отхвърли нечия безспорна биологична и дадена от Бога идентичност, което не трябва да се подкрепя".

Наскоро Стрикланд нарече триседмичната среща на Франциск при закрити врати по противоречиви въпроси, пред които е изправена Католическата църква, "пародия". Франциск беше домакин на срещата през октомври, обсъждайки въпроси като ролята на жените в църквата и приветстването на членовете на ЛГБТК+ общността в Католическата църква.

Управлението на епархията от Стрикланд беше разследвано по-рано тази година от Ватикана. След тяхното разследване на Франциск е дадена препоръка, че "продължаването на епископското служение на Стрикланд не е възможно". Констатациите от разследването така и не бяха оповестени.

Част от католическата общност в Тексас е възмутена от решението на Франциск да отстрани Стрикланд като някои нарекоха папата "диктатор".

Институтът "Лепанто", организация, ангажирана със "защитата на Католическата църква", написа в събота в X: "Подобно на диктатор от съветската епоха и в грубо упражняване на властта, без да се съобразява със закона, папа Франциск отстрани Джоузеф Стрикланд като епископ на Тайлър, Тексас."

Франк Павоне, католически свещеник и активист срещу абортите, съобщи новината за уволнението на Стрикланд. "Не е посочена никаква причина, а трябва поне от уважение към всички, засегнати от това решение. Виждаме едно тиранично въоръжаване както на гражданското, така и на църковното управление".

Архиепископ Карло Мария Вигано, който е критик на Франциск, нарече отстраняването на Стрикланд "страхлива форма на авторитаризъм" в публикация на X. Междувременно католическият писател Питър Квашневски публикува: "Чисто и просто тирания " като коментар на уволнението на Стрикланд.

Пенсионираният американски генерал Майкъл Флин, близък съюзник на бившия президент Доналд Тръмп, застана зад Стрикланд и написа в X: "Искам да се уверя, че не губим от поглед кой е сред върховете на пирамидата на глобалистичния елит, който се опитва да завладее света като първо го разруши, а след това го "изгради отново по-добър" по свой образ и подобие. Един от тези, които са на самия връх, е @Pontifex(папа Франциск)."

Междувременно д-р Тейлър Маршал, католически коментатор в YouTube, публикува: "Това е много тъжен момент за Католическата църква в Тексас и по целия свят. Молете се за епископ Стрикланд и се молете за тези, които са го отстранили".

Ватиканът потвърди, че Стрикланд е "освободен" от пастирското управление на Тайлър и заяви, че за временен администратор е назначен епископът на Остин Джо С. Васкес.

Стрикланд не е коментирал пряко отстраняването си, но в събота написа в X: "Радвайте се винаги, независимо от това какво носи денят, Иисус Христос е Пътят, Истината и Животът, вчера, днес и завинаги. Нека светиите и Пресветата Дева Мария винаги ни вдъхновяват да се връщаме при Христос, независимо от това как се лутаме в мрака. Иисус е Светлина от Светлина."

Източници: Агенция "Фокус", newsweek.com

 

 

Коментари

  • Задава се...

    12 Ное 2023 16:28ч.

    ...ново разцепление в католическата църква?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Ное 2023 16:46ч.

    Прилича на нещо такова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соня

    12 Ное 2023 18:21ч.

    В най - великата книга Библията пише : Бог създаде мъжът и жената . Точка. Няма място за съмнение и въпроси. Всичко останало е дело на сатаната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сатанисти

    12 Ное 2023 16:30ч.

    ЛГБТК все повече букви в заклинанието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глупости

    12 Ное 2023 16:37ч.

    Какъв папа е тоя педерастин и педофил бе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 Ное 2023 16:37ч. Какъв папа е тоя педерастин и педофил бе?

    12 Ное 2023 17:17ч.

    Вероятно въпросът Ви е реторичен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    13 Ное 2023 1:27ч.

    Дърт извратеняк! Содом и Гомор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случилото се е показателно

    12 Ное 2023 16:55ч.

    Тексасци не са лесни, още повече са самостоятелни в много отношения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    12 Ное 2023 17:23ч.

    Папа Содомски и понтиф Гоморски, но това трябваше да се очаква, когато още преди векове римокатолическите еретици, забраниха на свещеници да се венчаят, (ОТ АЛЧНОСТ), за да остава цялото богатство за църковната институция! По този начин станаха магнит за криптопедерастия но и една от най богатите и влиятелни организации, и по най отвратителният начин разрушиха християнските устои на Европа, а в последните десетилетия олицетворяваха педофилията в Америка! Анатема е редно да се каже и да се знае, че тези не работят за Господа Бога Исуса Христа, ами за лукавият!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    13 Ное 2023 1:48ч.

    Тези неща се знаят от векове. Извратени и алчни. Само крал Филип Четвърти Хубави се е разправил с банкерите на католиците - тамплиерите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е папа, а е

    12 Ное 2023 17:26ч.

    папеса...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гладен ли е?

    12 Ное 2023 17:42ч.

    Какво папа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съсипан от вас

    12 Ное 2023 19:43ч.

    Ситуацията със съхранението на радиоактивни отпадъци в Украйна става ужасяваща, заяви говорителят на EMERCOM в Русия. Има голяма вероятност около 12 милиона тона такива отпадъци от предприятието в град Каменское (бивш Днепродзержинск) да попаднат в Днепър и подпочвените води, отбелязаха от там. Около 14 тона радиоактивен прах от този район, всяка година се разнася из околностите. В същото време равителството в Киев не отделя средства за екологичната безопасност на тези съоръжения в този завод. ПОСЛЕСЛОВ: И аз съм един от пострадалите българи, хранил се с отровни украински продукти продавани у нас със скоро открито раково заболяване ! АНАТЕМА !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Manu

    12 Ное 2023 19:57ч.

    Радвам се , че вече 5 ходи и не съм част от тая псевдо организация самонаричаща се църква и вярвайки че те са новият Израел. Бергольо, издигнат от масони и западния елит има една цел, да уедникви тая измислена религия от император Константин с либерализмът. И за да го направи трябва диктатура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав до Manu

    13 Ное 2023 0:37ч.

    Ти всъщност за Мани ли се представяш ? Защото Мани от Персия все пак опита да направи нещо ; аз все пак имам некакво малко уважение към него макар, че не трябва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къв католицизъм кви пет леФа

    12 Ное 2023 20:09ч.

    СЯ къв католицизъм - то не е християнство а е римската паганска прехристиянска религия маскирана; и то сатанинска; педали педофили, нази колаборатори, свидна рожба инквизицията; "марксистки" папа франциск, една световна религия ще прави; пране пари; криене знание в библиотеката на ватикана; ми кво още не се сещам; а и масоните там са добре дошли вече след последния събор; бе карай да върви папата да папа яко с кардинали......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марихуана

    12 Ное 2023 20:56ч.

    Папито е педофил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • възпитаният солиден брюкселски господин с бежовия шлифер

    12 Ное 2023 21:17ч.

    разликата между мен и папата е, че аз не съм папа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    12 Ное 2023 22:22ч.

    Антихрист!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    12 Ное 2023 23:07ч.

    Аз искам някой български Римо-католик (с пълно уважение към тях) да обясни тук, на основание на кой канон от първите седем Вселенски събори папата си позволява да "уволнява" Епископ. И понеже няма такъв канон, поне да обясни как един епископ уволнява друг епископ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    13 Ное 2023 6:02ч.

    браво на папата! такъв педерас даже го разпъваш на кръста като христос!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искам да се уверя, че не губим от поглед кой е сред върховете на пирамидата

    13 Ное 2023 7:53ч.

    Въпросът на генерал Флин е риторичен. Разбира се че Франциск е една от "пробитите" инстанции. Една от особено важните ! Спомнете си как отстраниха папа Бенедикт /Ратцингер/ - по безпрецедентен начин, накараха го да се "пенсионира", нещо абсурдно ! Папата се избира до живот ! Папата не излиза в пенсия ! Но Ратцингер, който беше ревностен католик, консерватор и традиционалист, беше ... свален. За да сложат този. А истинският въпрос е КОИ му дърпат конците ? Ясно е че не е БОГ , Франциск не служи на Господ ! ... А един мой приятел католик неотдавна , по повод една статия тук , в която Франциск защитаваше педалите и се яви официално с кръстче в цветовете на дъгата /!/ , ми каза ... Вярата ни /на католиците/ не е във Ватикана, тя е в душите ни. Това мисля важи и за нас православните. Висшият ни клир все още не е "пробит" напълно, но е въпрос на време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    13 Ное 2023 10:02ч.

    Това няма нищо общо с Вярата! Те и нея ни отнемат!!! Някой да е чувал за Съветът на Ватикана, създаден на 8 декември 2020 година?! Неговата власт се крепи на 147 транснационални компании, 70% от които са от банковия капитал. Основател на съвета и управляващ партньор е Лин Форестер де Ротшилд! Управляващите структурите на съвета се наричат СТРАЖИ. Общо съществуват 27 СТРАЖИ! ... Отдавна се спори за Третото пророчество от Фатима...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    13 Ное 2023 9:12ч.

    Свещениците не са непогрешими, това, че мнозина от първите ще са последни е казано за църквата, за онези, които се спасяват, а не за онези, които погиват. Като бого-човешко образувание, човешкият елемент може да снижи качеството на това образувание, затова вярваме в Господ, а не в папата или патриарха. Почитаме онези, в които виждаме да свети светлината. Бог не оттегля благодатта си автоматично щом някой свещеник сгреши, дори Мойсей не влезе в обещаната земя, но повечето от останалите - да! Той също сгреши. Въпреки това, благодатта работи сред онези, в които има вяра, които чуват и разбират истината чрез Духа, който работи вътре в тях и свидетелства, отсяват си само чистото и го ядат. Бог не може напълно да се оттегли от човеците, единствено, когато има къде да се постави светилника на ново място, тогава се взема от старото място и се прави да се види неговото запустение. Дълги години фарисеите стригаха и доиха еврейския народ, но все пак хората, които се спасяваха и тогава, го правеха чрез тяхното служение, после е казано, че Бог ще отсъди кой е пасъл овцете и кой ги е стригал за своя полза. Така че църквите не падат автоматично поради покварата на отделни свещеници, които индивидуално си понасят съдбите за нея. Не съм защитник на коя да е църква, просто виждам как работят нещата, заради човеците, които трябва да се спасят. Затова е казано „думите им слушайте, но като делата им не вършете“, т.е. зли човеци понякога могат да крепят система, в която се случва и добро, въпреки тях, поради сърцето на истинските последователи на Христос, където обитава Сам Той. Е, когато рече Бог, може и до пълна съсипия да доведе една църква, ако тя вече произвежда явно зло и тръгне да преследва вярващите. Поради нейния обем, в католическата църква действително има „течения“, точно с такива провокации по-читавите се одързостяват да говорят, което е добре за тях, ако не бяха те, този папа отдавна щеше да е направил какви ли още не богоборчески изявления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъъъ?

    13 Ное 2023 10:10ч.

    Какво каза?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    13 Ное 2023 15:12ч.

    Нещо доказано от историята, че почти всички църкви, тръгнали по Божие откровение, са се отделили от него, в лицето на своя клир, но там са останали ангели да служат на онези, които се спасяват и на целия народ, което може да продължи с години. Тази благодат не е доказателство за непогрешимост на папи и патриарси, които се самодоказват сами себе си с цитати за „църквата“, но сърцата им не са съвсем прави пред Бога. Църквите са като тела, в които може да има и тежки болести понякога, някои оцеляват, други не. Истинската Църква е съставена от онези, чиито души действително се възнасят и срещат Господ и Той ги знае по име. И знае кои първи ще са последни и кои последни първи, аз лично не знам. Почти всяка църква започва да се самодоказва с цитати и теории за историческа приемственост и богоизбраност на клира си точно когато намалее доказателството от Духа. Затова има такава битка за непогрешимост между тях и хората са подковани и наплашени да не се съмняват, а като ги гледаме, не е като да са такива. Няма страшно за вярващите, обаче, защото Господ е верен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    13 Ное 2023 10:37ч.

    Това на е Папа, а марионетка на ДД, която иска морален и духовен разпад. Франциск прави непростим грях. Католик не е, дори еретик не е. Инсталация на ДД. Югът е консервативен и последователен, никой няма да промени вярата и затова нетърпимостта към порока на ЛГБТ и организациите им и в САЩ, и в клетата Европа. Страдат хора от издевателствата заради ЛГБТ, удря се възпитанието на децата, но нито Православието, нито Католицизмът, нито Протестантството са отслабени. Напротив, агресията на греха и грехът на ЛГБТ и защитниците им като Папата, извикват отрицанието им. Южните щати държат Америка. Страшното е, че при нас педерастията нахлу в държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дрог

    13 Ное 2023 12:11ч.

    Вярата е нещо лично, религията е за оФцете. Този недоклатен аржентински чифут е просто обикновен педофил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи