Папата критикува "традиционалистите" в Църквата: Те просто се връщат назад, това е грях

Папата критикува "традиционалистите" в Църквата: Те просто се връщат назад, това е грях

Папа Франциск говори с журналисти в самолета от Канада към Рим. Той каза, че има желание скоро да посети Украйна, но първо трябва да се посъветва с лекарите си

Папа Франциск обяви, че скоро може да дойде моментът да помисли за оттегляне. Той допълни, че би го направил, ако почувства, че здравето му пречи да служи по начина, по който трябва. Той направи коментарите в края на дълго и натоварено пътуване до Канада, където се извини на местното население, предава Би Би Си.

85-годишният папа подчерта, че за момента възнамерява да продължи да изпълнява задълженията си. "Не е катастрофа папата да бъде сменен, не е табу", каза той пред журналисти от инвалидна количка в самолета от арктическата територия на Канада до Рим. "Вратата [за пенсиониране] е отворена – това е нормален вариант. Но до днес не съм чукал на тази врата. Не съм почувствал необходимост да мисля за тази възможност - това не означава, че след два дни няма да започна да мисля за това", поясни папата

През последните месеци папа Франциск страдаше от продължаващи проблеми с коляното, които се отразиха на подвижността му. Той прекара голяма част от посещението си в Канада в инвалидна количка. Но преди това той отхвърли спекулациите за по-сериозни, животозастрашаващи заболявания, припомня Би Би Си.

"Това пътуване беше интензивно. Не мисля, че на моята възраст и с това коляно мога да продължа да пътувам със същия ритъм", казва папата. "Или трябва да се пестя малко, за да продължа да служа на Църквата, или трябва да обмисля възможността да се оттегля", посочва той.

Папата - чийто предшественик Бенедикт XVI се оттегли поради лошо здраве през 2013 г. - каза, че има желание скоро да посети Украйна, но първо трябва да се посъветва с лекарите си.

Той говори с журналисти на връщане в самолета по редица теми и се оживи в критиките си към така наречените "традиционалисти" в Църквата. "Църква, която не се развива, е Църква, която върви назад", каза папа Франциск. И добави, че "много хора, които наричат ​​себе си традиционалисти, не са, просто се връщат назад. Това е грях".


Източници: segabg.com, бТВ

 

 

 

Коментари

  • "Църква, която не се развива, е Църква, която върви назад"

    30 Юли 2022 15:33ч.

    Който познае какво се крие зад думите на светиня му, получава годишен абонамент за списание "Дъга" плюс ВИП достъп в бар "Синята стрида".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • толеранс към ДЪГАТА !!!

    30 Юли 2022 16:23ч.

    ЛГБТ се крие. Това движение до голяма степен е вдъхновено от Ватикана и католиците в управлението на някои европейски държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то пък един толеранс.......

    30 Юли 2022 16:39ч.

    Хуманизъм, човешки права, толерантност, приемане на различията, заедност, европейската идея, ЕС. На знамето има 12 звезди, а петолъчка с връх нагоре е символ на човека. Къде е Христос? Там вътре, в периметъра очертан от 12-те апостоли. - Когато сте събрани в мое име, там съм и аз между вас. А синьото означава чисто съзнание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Позна, печелиш абонамента

    30 Юли 2022 16:44ч.

    Точно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Позна, а?

    30 Юли 2022 16:49ч.

    Ти що питаш като знаеш бе, зевзек! Аз не бях гледал сценката от филма, и филма също, ама ей сега я гледах и се сетих - тоя ни поднася! Или тая. Няма значение, може и то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предател

    30 Юли 2022 16:11ч.

    Бог е неизменим, непроменим, и учението също. Църквата е създадена от Бог, не е ли достатъчно добра за тебе...Къде ще се развивате, към Франкенщайн църква като човешко творение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    30 Юли 2022 16:18ч.

    Тези камъни да не би да са в градината на Православието известна на Запад, като Ортодоксална църква?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    30 Юли 2022 16:19ч.

    ако на някой е дадена цялата истина и той продължава да търси нещо, значи търси лъжата.... Папе...сине на на врагът на нашия род...покай се сине сатанов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • светия отец

    30 Юли 2022 16:27ч.

    Айде още един държавен ръководител ще подава оставка! Въпросът за ВИНАТА за събитията в Украйна тежи на плещите на СЪВРЕМЕННАТА католическа църква, а Папата ходи в Канада да се извинява за престъпления от миналото. За съвременните престъпления се поема лична отговорност - а) оставка и изгнание или б) съд, трибунал, въже, разстрел. Явно Папата ще се плъзга по тънката лайсна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Огнян

    30 Юли 2022 16:46ч.

    Бай Дън отдавна рекетира папата да се пенсионира, защото папата отказа публично да заклейми Русия като изчадие на ада. Това беше планирано в рамките на кампанията за организиране на нов Кръстоносен поход срещу Русия, но Папата отказа. И затова ще го гътнат от ватиканския престол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тълкувание на християнството

    30 Юли 2022 16:53ч.

    С три думи същността на диалектиката в източноправославната доктрина, а не бля-бля за разни развития или пък излишен традиционалистки догматизъм: "Речка движется и не движется..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    30 Юли 2022 17:03ч.

    Нарушаване и промяна на естествения ред на природата и света създаден от Твореца не е развитие, а деградация и разрушаване на основите под влияние на сатаната !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алекси Слав

    30 Юли 2022 17:27ч.

    Папата не може, ей така да се пенсионира, просто щото така му се иска. Освен това, онези масови гробове в западна Канада не са дело на католическата нито на протестантски църкви. Папата няма какво да се извинява за.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алекси Слав

    30 Юли 2022 17:27ч.

    Утре пак така ще обвинят и православните църкви в Канада за какво си не, защото това е което либералите правят. Накарайте Трюдо да признае кои сили стоят зад това сатанинско дело. Ако можете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    30 Юли 2022 19:44ч.

    отдавна се говори, че ще "помолят" папата да се оттегли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи