Папата към правителството на Орбан: Приемането на мигранти е истинска проява на християнство

Папата към правителството на Орбан: Приемането на мигранти е истинска проява на християнство

Виктор Орбан и папата имат различни гледни точки за миграцията от Близкия изток и Африка към Европа. Франциск вярва, че мигрантите, които бягат от бедност, трябва да бъдат приети. Орбан, чието правителство построи стоманена ограда по границата със Сърбия, за да попречи на мигрантите да влизат в страната, отказва да позволи Унгария да бъде превърната в "имигрантска страна", както по думите му се е случило с други страни в Европа.

Папа Франциск, който днес постави начало на своето посещение в Унгария, отправи остро предупреждение за опасността от засилващия се национализъм в Европа и каза на правителството в Будапеща, че приемането на мигранти заедно с останалата част от континента би било истинска проява на християнство, предаде Ройтерс.

В емоционална реч пред правителствени ръководители, сред които бе и унгарският премиер Виктор Орбан, Франциск също така призова да бъдат отхвърлени "самоцелните форми на популизъм" и тясно националистическите интереси.

Той призова за завръщане към "европейския дух", замислен от основателите на модерна Европа след Втората световна война и каза, че държавите трябва "да отправят поглед отвъд националните граници".

В деня, в който Русия порази Украйна с първите широкомащабни въздушни удари от почти два месеца, Франциск отново отправи призив за спиране на войната и призова за "творчески усилия за мир", за да бъдат заглушени хората, които той нарече "солисти на войната".

Тридневната му визита в Унгария е първото пътуване на папата, откакто беше приет в болница с бронхит през март. Франциск изпълнява свое обещание за официална визита в Унгария, след като прекара в страната само седем часа през 2021 г., когато беше напът към Словакия и мнозина хора се почувстваха обидени от това.

59-годишният Орбан и папата имат различни гледни точки за миграцията от Близкия изток и Африка към Европа. Франциск вярва, че мигрантите, които бягат от бедност, трябва да бъдат приети. Орбан, чието правителство построи стоманена ограда по границата със Сърбия, за да попречи на мигрантите да влизат в страната, отказва да позволи Унгария да бъде превърната в "имигрантска страна", както по думите му се е случило с други страни в Европа.

Папа Франциск се срещна и с унгарската президентка Каталин Новак на официална церемония в двореца Шандор в Будапеща. Светият отец и Новак, която разговаря с Франциск на испански език, си размениха подаръци, предаде ДПА.

Двустранните разговори, както и среща с дяснопопулисткия унгарски премиер Виктор Орбан, бяха начело в дневния ред на папата днес.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Необичаен

    28 Апр 2023 17:30ч.

    Нещо за узурпирането на Киево-Печорската лавра ? Или е по-добре да говорим "общи приказки" ? Или са християни само по име ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Папата към правителството на Орбан: Приемането на мигранти е истинска проява на християнство

    29 Апр 2023 7:11ч.

    Ми, да ги приема и подслонява във Ватикана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя папа да не замазва с дъра-бъра истинската цел на ислямските "бежанци".

    28 Апр 2023 17:33ч.

    Не закрила и поминък са тръгнали да търсят. Юрнали са се да сеят радикален ислям и джихад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за закуска

    28 Апр 2023 17:46ч.

    Ватикана е толкова заможна че, може да ги приема всички ислямисти и радикали и да ги направи КАТОЛИЦИ готови за нови КРЪСТОНОСТНИ ПОХОДИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Християнство е, тъй-тъй,

    28 Апр 2023 17:45ч.

    особено, когато колят християните и изнасилват християнките! Сатан-папа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "европейския дух"

    28 Апр 2023 18:10ч.

    е анти христянски, много е видно. Нещо за преследването на християни в Украйна, а ? Или те не са от вашите ? кажи колко църкви във Франция за последните години са вандализирани, нали са ваши римокатолически?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Апр 2023 18:31ч.

    Колко мигранти е приела Ватикана? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя ги произвежда

    28 Апр 2023 19:25ч.

    И после разпределя

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нека първо Хорхе Берголио ("Папа №..") да напълни Ватикана си догоре с мигранти - особено млади пращящи ислямисти, търсещи европ. "рай" от соц. помощи и девици - и чак тогава да опитва да манипулира Унгария на тема "християнство"

    28 Апр 2023 19:19ч.

    Защо Хорхе твърди, че "приемането на мигранти е истинска проява на християнство"? Това от някакъв негов личен катехизис ли е? А паралелно с това, Хорхе, както изглежда, гледа зорко да пази католиците да стоят далеко от този, на когото уж служел: thepeoplesvoice.tv/pope-francis-jesus-dangerous/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А да се направи нещо по християнски за тия държави

    28 Апр 2023 19:24ч.

    Откъдето бягат хората? Никой не бяга щпото мечтае за Европата или Америка. Има единици разбира се, но камъкът си тежи на мястото. Тоя папа не е никакъв духовник, мафиот в расо! Айде у лево!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    28 Апр 2023 20:09ч.

    Когато тоя аржентинец, гинеколожката Урсула, ония с име подобно на варел, Макарона, и всички соросоиди от Европа, в това число и българските приемат в палатите си, при децата си, талибани, африканци, и други търсачи на аванта, тогава може и Орбан да си помисли. Но само след като папата вкара 20-30 талибани в спалнята си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсула има голямо умение.

    29 Апр 2023 7:13ч.

    Може да подслони 200-300 човека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    29 Апр 2023 6:11ч.

    През 1929 година младите евреи-марани Хорхе Бергоглио и Реджина Шибори бягат от Италия в Аржентина. По-късно им се ражда момченце... А още по-късно е спазена традицията - папата да бъде евреин. И се появява н.св. Франциск...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    29 Апр 2023 7:24ч.

    Ха, не знаех тази малка подробност. Но е напълно очаквано - разровиш ли достатъчно, стигаш до "малката шапчица".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи