Папата: Да се натъкнеш на мигрант е като да се натъкнеш на Христос

Папата: Да се натъкнеш на мигрант е като да се натъкнеш на Христос

Папа Франциск заяви, че срещата с мигрант е среща с Христос, съобщи италианската новинарска агенция АНСА. „Образите на библейския изход и на мигрантите споделят някои прилики“, пише в публикувано днес от Ватикана послание.

„Както израелтяните във времената на Моисей, мигрантите често бягат от потъпкване, злоупотреба, несигурност, дискриминация, липса на възможности за развитие. Като евреите в пустинята, мигрантите се сблъскват с много препятствия по пътя си: те са изпитани в глад и жажда, те са морени от труд и болест, те са изкушавани от отчаяние. В това виждаме тайнството на Въплъщението. Поради това да се натъкнеш  на мигранта, както с всеки брат и сестра в нужда, е като да се натъкнеш на Христос“, се допълва в посланието

 „Той самият казва това. Той е този, който чука на вратата, гладен, жаден, чужд, гол, болен и затворен, молещ да бъде посрещнат и молещ за помощ. Бог не ходи само със своите, но и вътре в тях, в смисъл, че се свързва с мъжете и жените в пътя им през историята, особено с бедните и маргинализираните“, заключва папата в посланието си.

 

Междувременно служителят на Ватикана по въпросите на миграцията и социалната справедливост призова гражданите на ЕС, които имат намерение да гласуват за крайно десни партии на изборите за Европейски парламент тази седмица, да останат съпричастни към мигрантите и бежанците, предаде Ройтерс. Очаква се крайно десните и консервативните партии да постигнат успех на вота от 6 до 9 юни, което може да доведе до промени в политиката на Европейския съюз. Към по-строг подход по отношение на реда и сигурността по границите.

Ватиканът обикновено не заема страна в политиката, но по време на 11-годишното си папство папа Франциск постоянно се изказва за правата на мигрантите и призова за по-хуманитарен подход от страна на западните правителства, посочва Ройтерс.

Гласоподавателите трябва да се поставят на мястото на мигрантите и да осъзнаят, че те също биха искали да търсят по-добър живот в Европа, заяви пред репортери кардинал Майкъл Черни, ръководител на ватиканската служба за човешко развитие. "Много е важно да се разбере какво означава да бъдеш притиснат от реалността, от историята, да бягаш... Често пропагандата или идеологията внушава, че (мигрантите идват) от удоволствие или поради стремеж към приключение: това е невярно, невярно, невярно", добави той.

Черни отговори на въпрос дали е притеснен от победите на крайната десница на изборите за ЕС по време на пресконференция, на която беше представено папското послание за Световния ден на мигрантите и бежанците на Католическата църква, който се пада на 29 септември.

Кардиналът, син на чешки имигранти в Канада, който държеше кръст, направен от дървото на лодка с мигранти, която е акостирала на италианския остров Лампедуза, заяви, че е важно да не се дехуманизират мигрантите.

"(Нека) да признаем тези хора за братя и сестри, ние можем да повтаряме тези думи до безкрай, за да разберем тяхното значение... Признаването им за братя и сестри променя всичко", каза той.

Черни също така отбеляза, че в семействата на много европейци има история на имиграция. "Срамно е, наистина срамно е, че след едно или две поколения, едно семейство може да забрави собствените си миграционни корени", каза той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Много съм доволен от този аржентински дядо. Самоубийството на католицизма е подарък за всеки християнин

    03 Юни 2024 17:46ч.

    Так держать, дедо Хорхе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    03 Юни 2024 19:13ч.

    Ще взема да емигрирам в Светите земи белким ме объркат със Спасителя !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който създаде Христос!?

    03 Юни 2024 17:49ч.

    Той ли създаде мигрантите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 3пъти блокиран

    03 Юни 2024 22:20ч.

    не той, но неговите сънародници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    03 Юни 2024 17:49ч.

    Така са си казали и насилените от тях момичета! Нещастник и антихрист!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да призове за изкореняване на злото - неоколониализма,…

    03 Юни 2024 17:50ч.

    вместо да се прави на много състрадателен към жертвите на Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са по-умни, не са по-работливи, земята им не е по-богата от нашата…

    03 Юни 2024 17:55ч.

    но са много по-богати. Защо ли? 1) Вековната и продължаваща експлоатация на други народи и природни богатства и 2) нашето бездарно, корумпирано и продажно държавно управление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Chetan

    03 Юни 2024 19:53ч.

    Защо Ватикана не приема бежанци. Гадове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан У.

    03 Юни 2024 18:07ч.

    Да св. Франческо, прав си и бързо отваряй портите на Ватикана, че много Христос-и са тръгнали към тебе. Твоята Мелони тези Христос-и първо ще ги разтоварва и проверява в Албания (скъпо заплатиха за това) и който наистина се окаже Христос право при тебе, че и по-нагоре. Дерзай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Юни 2024 18:09ч.

    Дядка, джихадистите във Ватикана… кога те видя да ги прибираш, тогива ще ми говориш лукаво 😝

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами приберете ги тогава тези Христосовци при вас, защо ни ги връщате?

    03 Юни 2024 18:18ч.

    Дядката си мечтае, някой мигрант да му го "натъкне". Какво друго да си мисля?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    03 Юни 2024 18:21ч.

    Още един ******* на висша длъжност в Запада, който не е в час! Голяма част от тези мигранти хич не са толкова "гладен, гол, болен и затворен", а са млади мъже, без жени и деца, в разцвета на силите си, които плащат хиляди евро на трафикантите, за да отидат да доят баламите от "Обетованата земя", превръщайки се в бреме на тяхната социална система. Освен че са вредни с това, че пълнят гушите на организираната престъпност, за да ги прекарат през границата, те самите увеличават криминалния контингент в държавата, която ги е приела. Предлагам Папата да излезе от златната клетка, в която живее и да се разходи преоблечен като жена из централните части на столиците в З. Европа, включително София, за да изпита лично "глада" на "нуждаещите" се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христос

    03 Юни 2024 18:31ч.

    Папи, слагай виното, ида да помигрантствам във Ватикана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    03 Юни 2024 19:32ч.

    Земи си ги у ватикана, може и джамия да им вдигнеш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврозадругата

    03 Юни 2024 21:24ч.

    Правилно,Падре!Причастието на верската общност с хляб и вино трябва да прилича на другарска среща в кръчма-израз на филантропичен пауперизъм .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    03 Юни 2024 21:39ч.

    Хайде тогава да ги ковнем на кръст, пък тези, които са Христоси, ще възкръснат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    03 Юни 2024 22:00ч.

    Отвратителен и комичен богохулстващ популист, който изобщо не живее в нашата реалност, а при постоянно затворена врата! Исус Христос да не би да е минавал с магаре през тълпата, с цел да я стъпче, или да е наръгвал безразборно хора? При ислямистите изобщо не присъства това схващане за другия човек. Те мразят даже емигрантите от тяхната си вяра, какво остава християните. Техният бог призовава за убийства, нашият нарежда да не убиваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той самият казва това. Той е този, който чука на вратата, гладен, жаден, чужд, гол, болен и затворен, молещ да бъде посрещнат и молещ за помощ. "

    03 Юни 2024 22:52ч.

    Попе, недей да извърташ думите на Иисус, както ти е изгодно.. Той не чука на вратата гладен, гол и болен, молещ за помощ, Той ПРЕДЛАГА да прекара време и приятелска вечеря с този, който му отвори. Бах ти попа, ще изврати дори думите на Иисус!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • над 80 трябва в пенсия

    03 Юни 2024 22:53ч.

    Изкукал дядка. Или просто сатанисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • айде

    03 Юни 2024 22:56ч.

    отивай на среща с твоя Създател, там ще обясниш на Христос как и защо го предадохте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги Стралска

    03 Юни 2024 22:57ч.

    Ами аз всеки ден и нощ се натъквам на мигранти и е много вълнуващо. ❤️💋

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи