Папа Франциск посети руското посолство заради украинската криза

Папа Франциск посети руското посолство заради украинската криза

Папа Франциск посети руското посолство в Светия престол, за да изрази притесненията си от инвазията в Украйна пред посланика на Москва. Това е безпрецедентно отклоняване от дипломатическия протокол, съобщава "Ройтерс". 

Говорителят на Ватикана Матео Бруни каза, че папата е прекарал около 30 минути в посолството, което се намира близо до Ватикана.

„Отиде, за да изрази притесненията си от войната“, каза Бруни пред "Ройтерс", но не коментира дали светият отец е предложил посредничеството на Ватикана.

На практика за първи път римски папа отива в посолство, за да говори с посланик по време на конфликт. Обикновено държавният секретар на Ватикана призовава чуждестранните пратеници или те се срещат с папата в Апостолическия дворец.

В интервю за Ройтерс от 14 февруари украинският посланик във Ватикана каза, че Киев е отворен за посредничеството на Светия престол в конфликта. 

Междувременно пресслужбата на Ватикана съобщи, че папа Франциск е бил принуден да отмени пътуване до Флоренция за Пепелната сряда. Светият отец, който е на 84-годишна възраст, страда от ишиас – неврологично заболяване, което причинява болки в краката. 

 

 

Коментари

 • Йерархията преди всичко !

  25 Фев 2022 17:33ч.

  Разбира се че ще иде на крака. Папата е само епископ на Рим ! Според Ортодокса той е ЕРЕТИК ! Нормално е да иде на крака пред представителя на Третия Рим - МОСКВА !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи