Папа Франциск осъди изгарянето на Корана

Папа Франциск осъди изгарянето на Корана

Папа Франциск заяви, че изгарянето на свещената книга на мюсюлманите - Корана - го е разгневило и че осъжда и отхвърля разрешаването на този акт като форма на свободата на словото, предаде Ройтерс.

"Всяка книга, смятана за свята, трябва да бъде уважавана, за да се уважават онези, които вярват в нея", заяви Светият отец в интервю за вестника от Обединените арабски емирства "Итихад", публикувано днес. "Чувствам се ядосан и отвратен от тези действия", добави той.

"Свободата на словото никога не бива да се използва като средство за изразяване презрение към другите и позволяването на това трябва да бъде отхвърлено и осъдено", добави папа Франциск.

Миналата седмица мъж разкъса и изгори копие на Корона в шведската столица Стокхолм, което предизвика остро осъждане от страна на няколко държави, в това число Турция, от чиято подкрепа Швеция се нуждае, за да влезе във военния алианс НАТО.

Въпреки че шведската полиция отхвърли няколко скорошни молби за провеждане на демонстрации срещу Корана, съдилищата отмениха решенията, като заявиха, че те нарушават свободата на словото, отбелязва Ройтерс.

Вчера Организацията на ислямското сътрудничество (ОИС), група от 57 мюсюлмански държави, заяви, че са необходими колективни мерки за преодоляване на актовете на оскверняване на Корана и че международното право трябва да се използва за прекратяване на религиозната омраза.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Подпалвачите на книги не вярват нито в Светото Писание, нито в Свещения Коран.

    03 Юли 2023 13:16ч.

    Всяко Божие Слово им е чуждо и противно. Слушат само гласа на сатаната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    03 Юли 2023 15:57ч.

    Най-свещените книги, които Бог е написал, са живите, защото Той като пише и написаното оживява; човеци претендиращи да са свещеници разпнаха Възкръсващото Слово дошло в плът, в последствие „държавници“ подбудени от подобни хора убиха мнозина люде, които сами по себе си представляваха свещено писмо, носейки в себе си словесата на истината. Ислямът възниква като подобно движение, подбуждащо към кървава саморазправа с християни, напада християнски земи, особено в които има народи със старозаветна вяра, приели след това и благовестието, напада ги с огън и меч, с едничка цел да унищожи Христовия кръст, по думите на нашия Тервел. Нека да не бързаме да обобщаваме кое е правилно и неправилно на общо основание, демоните са също духовни същества, създаващи духовност, на основата на истината, която корумпират. Демоните създават „слово“, омесвайки истината с неверие и подозрение и предлагайки други пътища. Аз също не смятам, че има полза от подобни прояви, като горене на книги, но прекомерната толерантност се изражда в забрана да се казват тези истини, а осъждането от устата на висш свещеник не е просто бащинско мъмрене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ислямът и християнството не са несъвместими

    03 Юли 2023 16:48ч.

    Пример - Руската федерация. Пример - България (ако не бяха днешните политици). Но арогантното високомерие и завоевателският инстинкт на западняците генерира конфликти на всички равнища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    03 Юли 2023 17:24ч.

    Християните могат да съжителстват с всички, защото тяхното учение има вътре и вън, те основно живеят принципите си в своята общност, като навън това става дотолкова, доколкото има приемане и съгласие в останалите, доколкото останалите сами виждат предимствата на културата и добрите резултати. Но всички останали религии съдържат някаква агресия спрямо инакомислещи, която не е само на интелектуално ниво, те нямат забрани да посягат на другите, да „отмъщават“, да ги завладяват и т.н. Тяхната амбиция е всички да са като тях, ако могат да го постигнат с политически или икономически лостове, без значение вътрешно човекът дали му харесва това или не, дали ще се подчини от слабост и липса на алтернатива. Единствено в Царството на Сина се влиза само ако имаш много голямо сърдечно желание и го докажеш, не си натикван там зорлен, а преодоляваш бариери, носиш си кръста. Светската държава в постхристиянските държави потисна толерантния християнски елемент в обществото и развърза ръцете на нетолерантните групи; станахме свитетели на жестоки борби за власт, включващи прекрояване на вътрешните ни пространства и традиции с насилие - комунизъм, фашизъм и т.н., наследници им са модерните тролове, привличащи мъртви души. За исляма знаем, че също няма скрупули по какъв начин да придобива хора, дори да се пречупи духа им, за да се конвертират. Да, в България толерантността е била възможна, аз одобрявам това, възможността за мирно съжителство, но то е заради българите, носители на християнската, единствено работеща и искрена толерантност. Но това време няма да се повтори, освен ако християните не доминират отново, защото самото естество на останалите е диво и хищническо. Обаче как го виждате християните да доминират? Вариантът на папата - всички сме заедно, защото никой не прави нищо от онова, което са правили бащите му, обезличаване и асимилация в светската система и нейната мъглява бързо променяща се представа за хуманизъм. Но на големия процент това е изгодно, да са част от системата и нейния бог, мирното съжителство ще се превърне в тотално робство на системата, но пък робството изкушава множествата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Звучи доста песимистично

    03 Юли 2023 17:55ч.

    Но сигурно е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Папата е наш човек

    03 Юли 2023 16:53ч.

    Виновно а "НАТО, което се разлая пред вратите на Русия", а сега - "Трябва да се уважават другите" (това западняците няма да го научат никога).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кланът Валенберг не иска Швеция в НАТО

    03 Юли 2023 16:55ч.

    Те направиха нелоши печалби от неутралния статут на страната през досегашните войни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    03 Юли 2023 23:56ч.

    в момента, в който тоя се изкаже по някоя тема, тя от срам престава да съществува...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи