Папа Франциск, месец след като разреши благословии на еднополови двойки: Църковните идеологии да се оставят настрана

Папа Франциск, месец след като разреши благословии на еднополови двойки: Църковните идеологии да се оставят настрана

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Между вярващите не трябва да има разделение на групи, "основани на техните собствени идеи". Това заяви днес Папа Франциск.

Посланието на папата идва в контекста на противопоставянето на някои политики на Ватикана от страна на по-консервативните движения в Римокатолическата църква.

"Църковните идеологии" да се оставят настрана, призова още папа Франциск на литургията за Богоявление в базиликата "Свети Петър", предаде БТА.

Предстоятелят на Римокатолическата църква предупреди още, че вярващите "не бива да се топлят на огъня на някаква елегантна религиозна теория", вместо да открият Бог в лицата на бедните.

Миналия месец папата разреши на католическите свещеници да дават благословия на двойки, които не са сключили брак, включително и на еднополови двойки, стига благословията да е пасторална - по молба на вярващите, извън литургията, като това да не е част от религиозен ритуал, припомня БТА.

Някои епископи, които възприемат папа Франциск като опасно напредничав, на момента отхвърлиха това разрешение. Това накара Ватикана в началото на тази седмица да се опита да увери епископите по света, че благословиите за еднополовите двойки не са еретични или богохулни и че нямат доктринални основания да отрекат подобна практика.

В своята проповед на Богоявление днес папа Франциск не спомена недоволството, породено от решението за благославяне на еднополовите двойки, но се отклони от писмения текст на проповедта си, за да обърне внимание на "нуждата да се оставят настрана църковните идеологии".

Франциск каза, че Римокатолическата църква трябва да гарантира, че "вярата ни няма да бъде сведена до съвкупност от религиозни предания и външна обвивка".

"Ние откриваме Бог, който слиза на земята, за да се срещне с нас, не като се греем на огъня на някаква елегантна теория, а като тръгнем на пътешествие, търсейки знаци за неговото присъствие във всекидневието", и най-вече в лицата на бедните, заяви предстоятелят на Римокатолическата църква.

Папата, който миналата година премина през здравословни проблеми, а в края ѝ навърши 87 години, бе в добро състояние по време на литургията, в която бяха изпълнени коледни химни. В края на 90-минутната служба асистент изведе Франциск, седнал на инвалидна количка, по централната пътека на базиликата. Папата има хроничен здравословен проблем в коляното, заради който мобилността му е затруднена.

Изтоник: novini.bg

 

 

Коментари

  • Кума

    06 Яну 2024 17:10ч.

    "Това накара Ватикана в началото на тази седмица да се опита да увери епископите по света, че благословиите за еднополовите двойки не са еретични или богохулни и че нямат доктринални основания да отрекат подобна практика." И това във времето, когато всеки може да отвори търсачка на Библията и да потърси за "мъжеложници" или за "легне с мъжко" или "мъже с мъже" и да се увери наистина има ли "липса на доктринални основания". То отдавна набожните не четат Библията и се ловят на всякакви работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юдеите?

    06 Яну 2024 18:34ч.

    Кои имаш предвид? Тези, които са с малките шапчици и с шестоъгълната звезда или другите, които са кръвни наследници на Яков, наречен Израел? Щото има разлика. Не всеки, който се нарича "юдеин" е кръвен наследник на Яков. Нещо като едни по-мургави българи, които ни носят лоша слава ни в Англия. А ако някой изобщо реши да прочете Библията от кора до кора ще види, че живее в илюзия по отношение на това, което вижда, че се нарича "църкви", "празници" и "християнски учения".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    06 Яну 2024 20:15ч.

    Друже ("Юдеите?" ) , не се опитвай да лукавиш! Някои тук са изучавали Библията и това което пишеш са пълни измишльотини! Православие означава, тези които го пазят, пазят и думите на Христос към Петър, пазят апостолското приемство ненакърнено, пазят и неизкривено и следователно неизвратено познание Кой е истинския Създател и Бог. Същия, чието явяване празнуваме днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бла, Бла, Бла!

    06 Яну 2024 21:14ч.

    Съвсем е изкукал дъртият безбожник! В Библията е написано , как и по какви причини Господ Бог е поразил градовете Содом и Гомор! Папата обаче не чете Библията, а дрънка глупости! Дърт содомит!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без коментар

    06 Яну 2024 21:47ч.

    За колко сребърника придаде Христос , бедни ми Франциск или и ти си минал на острещния бряг ! Какво светотатство !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    06 Яну 2024 17:17ч.

    Като "папеса Йоана", ама на обратно. Равен със слугата на Сатаната за православните, Вартоломей! Няма ли клада и за " вещерите"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    06 Яну 2024 17:39ч.

    Ако във Ватикана не направят преврат, и не изхвърлят прогресисткият Папа, Европа ще стане Православна. Ще се отворят доста вакатни места за православни попове, да ходят да вкарват в правилната вяра западенците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    06 Яну 2024 18:14ч.

    Ако Европейците прогледнеха, щяха да видат лесно, че и православието е от същата майка, като католицизма.Да ти цитирам ли всичките народни поговорки и песни, възгласяващи материализма на поповете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не точно

    06 Яну 2024 18:36ч.

    Това, което днес се нарича "християнство" не отговаря на текста в Библията. Кой го е извратил и му е лепнал такъв етикет, вече не мога да кажа със сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • montag

    06 Яну 2024 20:00ч.

    До "Що да Вида" - наистина ли виждаш нещо? Разликите между православие и католицизъм са фундаментални. Кога си чул православен патриарх да призовава: вярващите "не бива да се топлят на огъня на някаква елегантна религиозна теория" !?!?!? Властта на папата е власт на княз. Властта на православният патриарх е власт на пастир. Не е имало случай в историята, православието да е стояло начело на светската власт. В момента католицизма отново избира света. Католицизма се намира пред поредното си разцепление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    06 Яну 2024 20:17ч.

    И защо да не следвам фундаментално Божието слово?А да търся посредник, седящ в златен храм с корона, провъзгласили го за наметсник на Бога, и кръщаващ бебета за 100лева(без инфлацията), които се чудят защо някой ги потапя във вода и какво са съгрешили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    06 Яну 2024 20:21ч.

    До "Не точно", брате, първо поясни какво влагаш лично ти в думата "християнство" и тогава прави високопарни изказвания. А също посочи кой текст с какво е в противоречие. Православието пази и духа и буквата на Библията и Христовото учение без промяна от 2 000 (две хиляди) години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разликите между православие и католицизъм са фундаментални

    07 Яну 2024 8:09ч.

    Аман от глупости !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маските паднаха

    06 Яну 2024 17:56ч.

    Сатаната си има лице.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • montag

    06 Яну 2024 20:06ч.

    Така е. Всички сме грешни. Но на кого служи онзи, който проповядва грехът? На този който си споменал. Не може да сме слуги на двама господари, а папата иска да е в добри отношения с всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    06 Яну 2024 18:14ч.

    аржентинският гей Марио, назначен от ЦРУ за „папа Франциск“, силно желае унищожението на Русия и на православието счита, че работата на католическата монахиня Дж. Грамик и на нейната организация, която насърчава сексуалните извращения, е „богоугодна дейност“. наскоро той й написа писмо, в което я поздравява за ... "50 години интимност, състрадание и нежност" при нейните "богослужения"... а джендъризъм - това е разновидност на сатанистката цел за унищожение на човечеството: и неслучайно толкова агресивна е агитацията за еднополови бракове и за смяна на пола - та нали това всъщност е кастрация с последваща невъзможност за раждане на деца... дано Господ (или Провидението) да накаже тази античовешка измет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Яну 2024 18:40ч.

    "Църковните идеологии да стоят на страна" звучи като Християнството да се остави на страна! Коментирам заглавието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    06 Яну 2024 18:54ч.

    Точно така. Минават на политически идеологии, от типа на прогресизма. Отдавна му излезе името на Берголио като Папата революционер, или Папата комунист. Не се ли въртяха из нета филмчета с италиански попове да пеят в църквата „О бела чао„?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    06 Яну 2024 20:50ч.

    Алиса при цялото ми уважение към теб, какъв комунизъм те гони по темата? Папето си е типичен аржентински подмазвач от типа на нашенските пишман-политици. Като гледам смешника-лъжец Милеи, папето работи за да го оставят във Ватикана колкото може по-дълго, че в Аржентина ще бъде на пост и молитва до последния си дъх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    06 Яну 2024 22:03ч.

    В Латинска Америка, голяма част от свещениците са марксисти по специално йезуитите, викът му: en.wikipedia.org/wiki/Liberation_theology И на Комунисти и на Нацисти и на всичките мерзавци, бащата е един(лукавият) а децата са му легион с много имена но с обща ядка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    06 Яну 2024 22:29ч.

    Анонимен робот*** Ааа, че ти Папето като не си следил до сега, си загубил цялата сладост от интригата. Попето е един от основните играчи. Попето е начело на най голямата империя в света. Не гледай цвчката Ватикана. Столицата на тази империя е Испания. Цялата. Не Мадрид. Дощеяло му се сега обаче на Попето да излезе вече от сянка, и иска да има и той своя държава. Та се е заел да възражда Австроунгария чрез Триморието. Ама прусаците го резнаха. За сега

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Яну 2024 22:44ч.

    До "Виктор" - в Латинска Америка Християнството е смесено с езическата култура на местните, която е все още силна! В Мексико например в църквите наред с християнските обреди има и чисто езически!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лионел Меси

    07 Яну 2024 8:12ч.

    Хайде още един диванен експерт по Аржентина ⚽️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    06 Яну 2024 19:01ч.

    Главата на католическата църква, призовава да се оставят настрана църковните правила ?! Интересно, това папа ли е или папуас ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Църковните идеологии да се оставят настрана"

    06 Яну 2024 19:01ч.

    И Какво ще остане / от тебе тогава? – / Миг след грабежа / ще бъдеш разнищен. / И още по-ясно, / и още по-право – / миг след грабежа / ще бъдеш ти нищо. Нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Папа Франциск, месец след като разреши благословии на еднополови двойки: Църковните идеологии да се оставят настрана"

    06 Яну 2024 19:05ч.

    Католицизмът се спомина (споминаха го, отвътре). Бог да го прости. Едното православие ни остана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    06 Яну 2024 19:14ч.

    Уж е призван да бъде духовен водач, а от думите му излиза, че без джендъризма вярата се свеждала "до съвкупност от религиозни предания и външна обвивка". Вече не е католик, а като г@з.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Представяте ли си някой православен патриарх

    06 Яну 2024 19:20ч.

    (Бартолъмю не го броя) и то точно на Богоявление в публична проповед да изрече подобно... нямам дума. Тоя срутва основите на 2000-годишната църква барабар с купола й.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    06 Яну 2024 19:55ч.

    Католиците пак ще се цепят. Не че Вартоломей не я върши същата работа в православието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се цепят не знам,

    06 Яну 2024 20:08ч.

    но намирисва на революция. Великата Ватиканска Социалистическа Революция.Масоно -йезуитщина общо взето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    06 Яну 2024 20:38ч.

    Има си пророчетво за това:Папата ще избяга в Русия след метежа във Италия и Ватикана.След войната пак ще се завърне в Италия.Там някъде християнските църкви ще се обеденят за нова обща религия, полагаща основата за антихриста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    06 Яну 2024 21:25ч.

    Линията този път ще е Латинска Америка/Европа. Познайте кой къде ще е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    06 Яну 2024 20:44ч.

    Щом папето говори за църковни идеологии явно църквата има големи проблеми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    06 Яну 2024 21:28ч.

    Бог не се търси „в лицата на бедните“, в такъв случай защо ни е църквата, нека ходим в крайните махали и се взираме в лицата на ромите, че те са най-бедни. Бог би трябвало да се вижда в неговото собствено лице и в лицата на йерархията на която той е глава, макар че думата „лице“ не е точно казано, вижда се в думите и делата. Милосърдието към бедните дори не е част от учението на Христос, то е просто естествено следствие от това, че сърцето на човек се променя. Иначе ранната църква е помагала преди всичко на нуждаещи се от самата общност, т.е. първо на своите, но пак без това да е фокуса на учението, това се прави във всяко свястно семейство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    06 Яну 2024 22:32ч.

    Helleborus гледа ли ли сте класическият филм Виридиана?препоръчвам! Има някаква дълбока истина в това да се търси Бог при бедните и онеправданите(както и сам Господ Бог Исус Христос препоръчва)! Човек 100% би научил кой е князът на тоя свят и че Исус Христос за всичко е бил прав! Бедността не е порок, но чрез бедните и онеправданите може да се научи много за дявола и дяволиите... П.П При бедните се разбира също, че битието определя съзнанието...което си е природен закон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буржоа

    07 Яну 2024 8:25ч.

    Викторе, тук никой не гледа класически филми, това е място за вдигане на пролетарски лозунги от червени пенсии с лоша обща култура. Освен това примерът ти е с филм на Бюнюел, а той си е бил сериозно ляв, пострадал от Гражданската в Испания и със зъб на Църквата. Все пак късният Бюнюел е гениален, почва да търси и Бога, преди смъртта си дни наред е дискутирал с богослов…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    07 Яну 2024 13:48ч.

    Просто ще ти дам логиката, първият храм на Бог между грешните човеци е човешкото сърце. Бог много пъти се е идентифицирал с хора, казвал е, че е Бог на Авраам, Бог на Мойсей, Давид и т.н., защото съответните сърца са изпълвали изискването за необходимото съдържание. Бог никога не се е идентифицирал по същия начин с общности, камо ли социални групи, защото никога една общност не е изцяло чиста, напуснал е и не един ръкотворни храмове. Единици хора явяват Неговата същност в голяма пълнота, а Самият Той се явява чрез тях и помежду тях. Тук става дума, че най-висшия свещеник по тяхната наредба ти казва къде да търсиш и намериш Бог, когато ти трябва, ще рече Негови проявления в слово и дело. Да речем ти имаш нужда от изцеление и слово, къде ще ги търсиш, в крайните квартали и в Африка ли? Самият Христос направи забележка, като каза, бедните са винаги между вас, за да им правите добро, но Аз не, когато скъпоценно миро беше излято върху Него и уж „прахосано“. Почитането на Бог и помагането на бедните са свързани, но по-важното е служенето на Сина и това останалите дела да се следствие на познаването Му, но за да Го познаваш, трябва да има къде да Го откриеш. В противен случай Той буквално ще отсъства от света, а тогава светът ще е още по-болен и проклет, независимо от социалните програми! Настъпващият комунизъм не цели обогатяване на бедните, а превръщането на цялото население в социално слаби, живеещи от държавни програми, което е основно средство за контрол над населението. Т.е. то се прави бедно, за да му се помага и да се владее, като политиката и системата става наместо Бог - досиета, рейтинги, СЛУЖБА на системата, за да оцелееш и да ти се даде. Това е антихризъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    06 Яну 2024 21:29ч.

    Така както го е подкарал радикално, очаквам следващият месец да канонизира Диего Армандо Марадона и Ернесто ЧеГевара... и без това футболът си няма покровител светец... а Че ще го канонизира по марксистка линия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    06 Яну 2024 21:38ч.

    Благо слово или благословия се дава за нещо, което искаш да съхраниш и опазиш и да му дадеш бъдеще, излиза, че това, което е изявено като грях, ще се препоръчва пред Бог да бъде защитено? Демоничните сили основно промиват мозъците в посока заличаване на острата разлика между добро и зло, докато докарат човека до едно животинско състояние да одобрява всичко, което му харесва, намирайки оправдания. Но резултатът е друг, защото съжителството с тези сили влачи със себе си всякакви болести и обсебване, тези хора и с благословение ще се влошават, само защото реално комуникират с демони, макар и несъзнателно, обаче се губи възможността да се обърнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от деменции!

    06 Яну 2024 23:50ч.

    Папата на тия години, какво друго да каже, освен каквото му напишат ритуалните събратя. Няма как обаче да видим що за "висш духовник" е била тая папска деменция, когато дойде време да се изповяда пред вратите на Господа. Там нито парите, нито властта, нито връзките ще му помогнат! От сега да взима Гинкобилоба, щото ще трябва да си спомни заедно с другите деменционни ритуалци Ротшилд, Сорос и Байдън по пътя за портите какви са ги творили и да осъзнаят какво следва по-натам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    07 Яну 2024 8:23ч.

    Православието остана последната крепост на християнството. Католиците са готови да продадат и Бог за пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Католиците са готови да продадат и Бог за пари

    07 Яну 2024 8:31ч.

    Рече и отсече ! Това всичките милиард и двеста милиона вярващи католици ли касае ? Или има двама-трима които не са готови да продават ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи