Папа Франциск: Лидерите на Украйна трябва да бъдат далновидни, за да осигурят мир

Папа Франциск: Лидерите на Украйна трябва да бъдат далновидни, за да осигурят мир

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Папа Франциск заяви днес, че лидерите на Украйна трябва да бъдат далновидни, за да осигурят мира, предаде Ройтерс. Агенцията определя изказването му като намек, че Киев ще трябва да направи отстъпки, за да сложи край на войната с Русия.  

По-рано този месец Светият отец призова за прекратяване на огъня, за да бъде предотвратен рискът от ескалация на конфликта.

В отворено писмо, публикувано днес по повод девет месеца от началото на руската инвазия, папата похвали силата на украинците пред настъплението.

"Светът призна един смел и силен народ, който страда и се моли, плаче и се бори, съпротивлява се и се надява. Един благороден и мъченически народ", пише Франциск.

Понтификът също така заяви, че се моли за украинските ръководители. "На тях лежи дългът да управляват страната в трагични времена и да вземат далновидни решения за мира и развитието на икономиката по време на разрушаването на толкова много жизненоважна инфраструктура", каза той.

Миналата седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му е готова за мир, но само при нейните условия, т. е. Русия да върне всички украински територии, които е окупирала.

Римокатолическата църква е готова да направи всичко възможно, за да посредничи и да сложи край на войната, каза папа Франциск в интервю за вестник, публикувано миналата седмица, припомня Ройтерс.

Източник: БТА

 

Коментари

  • ЗИП

    25 Ное 2022 20:36ч.

    И този белодрешко на всяка манджа мерудия... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И той като тебе, уклонисте...

    26 Ное 2022 9:34ч.

    По всеки военен въпрос изхождане. Въпреки че не си пипал пушка, xюмне :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в украйна има четири фронта

    25 Ное 2022 20:45ч.

    единият е със сащ, другия с острова и всичката сган, която са потътрили подире си, като полша и литва; третата е ватикана с унгария на авантпост и в крайна сметка целия останал свят. нещо чуваме само оная част, която е долнопробна сган да се самонавива, че от нея зависи някаква сигурност; зависи ама на найци и зайци;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стилът на светиня му

    25 Ное 2022 21:29ч.

    днес е много привлекателен за подражание Възвишените употреби на езика се промъкнаха в някои тролски писания под текстове тук в "Гласове". Копията са не по–малко нелепи от оригинала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко дивизии имаше папата?

    25 Ное 2022 21:42ч.

    Май николко. Пък е и последния според Свети Малахия ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя лаф с дивизиите ...

    26 Ное 2022 9:37ч.

    ... на бащицата Джугашвили, се оказа недалновидна приказка. Сталиновите дивизии се разсъхнаха, от могъщия СССР остана само бледата сянка РФ. А мощта на Ватикана си е все така огромна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уж хубави думи, ама йезуитски

    25 Ное 2022 21:53ч.

    Например уж "един благороден и мъченически народ", ама и народ който осем години само наблюдава как част от него бива избивана и измъчвана чрез живот в подземия за да се спаси от бомбите. Дори президентът им Порошенко се изказа нагло при откриване на учебната година, че "нашите" деца ще играят и учат на светло, а пък "техните" деца ще живеят и растат в подземията. Само че "Бог забавя, но не забравя" и най-малко папата каза това на "един благороден и мъченически народ", когато беше нужно да бъде казано. А щеше да е добре за всички, включително и страдащите сега от двете страни на конфликта. Папите не си падат по страдащите, не случайно Свети Петър и първи папа три пъти се отказал от Христос когато се подигравали с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    25 Ное 2022 22:29ч.

    Йезуитът- папа "тъче"на 2 стана-един път се изказва в полза на руснаците, другият път за украинците. Важно е да се знае, че дипломатите от Ватикана отдавна са се включили в дипломатическите совалки м/у двете страни и Вашингтон. Папата е зависим от едни записи...Познайте, кой ги държи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи