Панов: Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от цироза

Панов: Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от цироза
"Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от тежка форма на цироза", каза председателят на ВКС Лозан Панов при откриването на общото събрание на съдиите.

 

"Причината за ниското доверие се крие и у самите нас. Царят отдавна е гол. Най-глупавото е да си кажем, че нещата не са такива, каквито са", посочи Панов, цитиран от "Дарик". Той призова съдиите да кажат, че са способни да се борят за справедливостта, да покажат кои магистрати са достойни, често недостатъците са маскирани зад различни текстове в законодателството.

 

"Съдебната система винаги е била най удобната изтривалка. Да отстояваш свободната воля е голямо изпитание, истерията насажда усещане за контрол и така сам започваш да си налагаш автоцензура", коментира Панов.

 

"Знам за хора, които треперят, че при критика към тях могат да загубят работата си, даде пример Панов и продължи с думите, че непоносимият макроклимат задушава съдията. Свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това, което чувстваме", каза още Панов и отново припомни, че с годините качеството на правораздаване намалява.

 

"Време е да си кажем истината за да стигнем до най-важния консенсус - в каква система искаме да работим. Да се почувстваме общност, но само ако се обединим зад ценности. Да не се допуска принципът "разделяй и владей", да се вслушваме в съвестта си, която знае правилните отговори, другото е обида за съдията", подчерта шефът на ВКС.

След него председателят на ВАС Георги Колев заяви, че не е подготвил изявление. Той призова колегите си да не позволяват да бъдат убеждавани, че системата не работи. Има грешки, но системата работи, каза Колев. Не позволявайте да ви казват, че сте на такова равнище, че следва да има лечение от цироза, каза още той.

 

Коментари

 • Ренета Стоянова

  10 Юни 2017 13:59ч.

  Прав е Панов, като казва: "Знам за хора, които треперят, че при критика към тях могат да загубят работата си", "непоносимият макроклимат задушава съдията. Свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това, което чувстваме", "с годините качеството на правораздаване намалява" А председателят на ВАС Георги Колев греши, като смята, че "Има грешки, но системата работи". И явно не е наясно как се провежда "лечение от цироза" (подсказка: оперативно, с трансплантация на нов черен дроб).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  10 Юни 2017 15:34ч.

  „Правото е постоянна и трайна воля да се въздава всекиму своето. Предписанията на правото са: живей честно, не вреди другиму, въздавай всекиму своето.“ Домиций Улпиан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Юни 2017 20:22ч.

  Ако съдебната система е черният дроб, то правителството е стомаха, а ние сме дебелото черво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пълна безпомощност

  10 Юни 2017 22:30ч.

  Лозан Панов повтаря неща, които отдавна знаем. Той се държи като наблюдател ,а има друго качество.От 2 години е председател на ВКС и носи пряката отговорност за състоянието на съда. От 2 години като председател на ВКС председателства ВСС, а вече и съдийската му колегия и носи пряка отоворност за това, че съдиите се страхуват от уволнение, заради евентуални техни изявления и не се чувстват свободни.Периодът не е малък. Неговите приятели смятаха, че мандатът трябва да е 3 години. Ако тяхното предложение беше прието сега той трябваше да е в края на мандата си.В края на мандата си да кажеш на съдиите дайте да видим каква система искаме е абсурдно. И в средата на мандата да ги питаш пак е абсурдно.Той какво прави досега та не ги попита?И защо стана председател на ВКС, съответно председателстващ съдийската колегия като не е наясно?Времето на общите приказки отдавна мина.Да каже може ли да се пребори с корупцията в ръководената от него система; може ли да създаде организация за своевременно приключване на делата, за осигуряване на бърз и справедлив процес и т. н.Това са част от най- належащите проблеми на съда. Ако още не го е разбрал да освободи мястото за някой, който ще се справи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • socialen

  11 Юни 2017 0:50ч.

  Тоя сдс-ар по цял ден нищо не работи, пуска само въздух под налягане, пара и политикантства в полза на СДСто, което изобщо не му е работа! Трябва да бъде уволнен, защото е кукла на конци на Фондация "Америка за България", Прокопиев, Красен Станчев и на останалите търговци на Демократизация от неолибералния, либертариански, пазарнофундаментален, десен, реформаторски, компрадорски октопод, корумпиран отвън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • socialen

  11 Юни 2017 0:53ч.

  Лозан Панов и сие превърнаха България в дясна, пазарнофундаментална, либертарианска, олигархична кочина, в бананова република.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи