Пандемията извади България от групата на най-високо развитите държави

Пандемията извади България от групата на най-високо развитите държави

Страната ни е единствената от ЕС извън първо ниво в доклада на ООН за човешкото развитие

България вече е единствената страна в Европейския съюз, която не принадлежи на групата на най-високо развитите държави в света. Основната причина за изпадането ни от тази група е неовладяната от няколко правителства смъртност в пандемията от COVID-19. Това показва индексът на човешкото развитие за 2021 г.(link is external), представен днес от Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Преходът на България по индекс на човешко развитие от 1990 до 2021 г. С червено са отбелязани годините с влошаване на индекса

Индексът на човешкото развитие измерва благосъстоянието на различните държави - 191 в момента, по три ключови показателя - очаквана продължителност на живота, образованост на населението и брутен национален продукт. Последният доклад е посветен на несигурността и кризите.

България е част от общата тенденция на влошаване, която се наблюдава при 90% от страните - почти всички имат връщане назад в една от последните две години, а при над 40% влошаване има и през 2020 г., и през 2021 г. Тя обаче и преди това беше в дъното на групата от най-високо развити държави и понижаването с 4 позиции спрямо 2020 г. я слага под чертата на най-високата категория. Сега сме част от втората група - на високо развитите страни и заемаме 68-о място от 191 държави (и през двете години ПРООН включва еднакъв брой държави в изследването си).

Показателите

От четирите показателя, които формират индекса - очаквана продължителност на живота при раждане, очакван брой години на обучение, сред брой години в обучение и брутен национален продукт на глава от населението, България регистрира влошаване само при първия, а при последния даже има подобрение спрямо 2020 г. При двата показателя за образованост на населението няма промяна спрямо предходната година.

Очакваната продължителност на живота се срина глобално в двете години пандемия, а България заемаше водещо място по смъртност от COVID-19. 37 632 са жертвите на пандемията към момента. Това се отразява и на показателите, които измерват здравния статус на населението. Очакваната продължителност на живота намалява на 71,8 години през 2021 г. от 73,6 години за 2020 г. За сравнение, преди пандемията - 2019 г., този показател е бил 75,1 години.

При образователните показатели очакваният период на обучение е 13,9 години, а действителният - 11,4 години средно, като тук подобрение няма от 2019 г. насам (за 2018 г. очакваните години в обучение са били 14,2, а действителните - 11,3).

Брутният национален продукт на глава от населението се срива през 2020 г. - логично на фона на по-тежките ограничения за бизнеса и дългите локдауни. През 2021 г. има увеличение, което успява да надскочи нивото от 2019 г.

Къде сме ние?

Светът скача от криза в криза, в непрекъснато гасене на пожари, без да може да стигне до корените на проблемите, пред които сме изправени, коментират от Програмата за развитие на ООН по повод представянето на доклада. За пръв път откакто се изготвя този индекс - 32 години, глобалното му ниво се влошава в две поредни години. На практика сме се върнали на нивото от 2016 г., заличавайки постигнатия в последните години напредък по ключови показатели за човешкото развитие, отбелязват авторите на доклада.

Дори на този фон обаче нашето изпадане от групата на най-високо развитите не е в рамките на обичайното. Някои сравнения:

- България е единствената държава от ЕС във втората група на индекса - на високо развитите;

- пред нас, с по-висок индекс на развитие, е Албания, която е първата в групата на високо развитите (ние сме втори);

- България изостава дори спрямо балкански държави, които не са в ЕС - Сърбия е в групата на най-високо развитите (63-о място). Румъния е 14 позиции пред нас (53-о място). Турция е още по-напред (48-о място), Черна гора е на 49-а позиция;

- веднага след нас са Гренада, Барбадос, Антигуа и Барбуда, Сейшелите, Шри Ланка, Босна и Херцеговина.

ТОП 10

1. Швейцария (трета през 2020 г.)

2. Норвегия (първа през 2020 г.)

3. Исландия (втора през 2020 г.)

4. Хонконг (същата позиция и през 2020 г.)

5. Австралия (същата позиция през 2020 г.)

6. Дания (същата позиция през 2020 г.)

7. Швеция (девета през 2020 г.)

8. Ирландия (същата позиция през 2020 г.)

9. Германия (седма през 2020 г.)

10. Нидерландия (същата позиция през 2020 г.)

 

Изводи

Докладът на ПРООН търси обяснение защо не се случват необходимите промени и очертава сред причините несигурността и поляризацията, които се подхранват взаимно и пречат на единните усилия за неутрализиране на кризите. Изследвания например установяват връзка между чувството за несигурност и поляризацията - хората в най-несигурно положение най-често изповядват крайни политически възгледи, посочва докладът.

Авторите препоръчват политики, съсредоточени върху инвестициите - от възобновяеми енергийни източници, до подготовка за пандемии и защита пред обратите на несигурния свят, включително и чрез социална подкрепа. Другият фокус е върху иновациите - не просто технологични и икономически, но и културни. "За да можем да навигираме през тази несигурност, трябва да погледнем отвъд целите за подобряване на благосъстоянието и здравето. Те остават ключови, но трябва да помислим и за планетата и да върнем на хората усещането, че имат контрол над живота си и могат да гледат с надежда към бъдещето", казва водещият автор на доклада Педро Консейсао.


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Това някаква шега ли е?

    08 Sep 2022 16:02ч.

    "най-високо развитите държави"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    08 Sep 2022 18:22ч.

    Не пандемията, а простотията и алчността на правителствата .................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е шега

    08 Sep 2022 22:25ч.

    Препечат от клоаката дончева

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    08 Sep 2022 16:05ч.

    Малко са ни всекидневните,от сутрин до следващата сутрин лъжи,фалшификации и манипулации,та сега и тази ни сервирахте.Защо?Или правите проверка докъде доведохте населението в процеса на затъпяване и видиотизиране?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    08 Sep 2022 16:06ч.

    Тези са луди, от 8-9 през 80те милиона на отиваме на 4-5, та сега ли сме излезли от такава класация... Тогава САМО ГЛЕДАЙТЕ на каква позиция ще сме само става след още 20-30 години...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    08 Sep 2022 23:38ч.

    Не се вълнувай, друже! След 20-30 години няма да има България. Ако все още има оцелял българин, той ще се определя като македонец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    08 Sep 2022 16:11ч.

    бяхме на прага да бъдем високотехнологична държава в края на 80-те, но поне от 35 години вървим с уверена крачка към страна от третия свят. всеки, който твърди обратното е или глупак или грантаджия. а тази класация, е като класацията за Евровизия. Много шум за нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нагодигос

    08 Sep 2022 16:11ч.

    Чиновнически глупости в ПРООН. Пландемията по план не можа да съсипе България. Съсипва я робското й положение в ЕС и в агресивния Северно-атлантически пакт. нАТО е смърт за България, защото се опитва да прекъсне цивилизационната връзка на днешна България с Царство България - от Първото Царство България до Третото Царство България - все носители на Българската цивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бае Гане

    08 Sep 2022 16:22ч.

    Проблема е в самите българи, не в хищниците отвън. Те самите знаят, че не им остава много и затова е цялата тази глобална агресия. Ганьо сам си прецаква древните си гени, като се чуди дали се е навел достатъчно дълбоко за да угоди на чужденеца-господар (САЩ, Европа и Русия).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алфред

    08 Sep 2022 16:49ч.

    Прав си, Бае Гане. Много си прав! Този слугински манталитет е прилепнал от времето на отоманската империя и после след Освобождението е доразвит! Все се кланяме на някой да ни признае и похвали откак станахме пак държава по-миналия век. Ниско национално самочувствие, неоправдано обаче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След 500 години отрицателен (не)естествен подбор

    08 Sep 2022 21:35ч.

    оцелели са само най-големите страхливци, подлеци и подмазвачи. През 1496 г. България е била населена с 3 милиона души. На Британските острови са живяли също толкова. През 1878 г. България е имала пак 3 милиона, а Британия - 30 милиона. Мирно съжителство, сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Sep 2022 16:14ч.

    2002 година. Доларът, марката и франкът седели грохнали на пейка и берели душа. В това време покрай тях игриво минало еврото с къса поличка. Доларът казал назидателно: - Ех, младо, младо... Внимавай да не лепнеш някоя инфлация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Sep 2022 16:16ч.

    Ми, ако разчитам прайлно графиката по-горе, най - голем е бил индексът при Жан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Беше. преди ПРЕПОРЪКИТЕ на Ран-Ът.

    08 Sep 2022 21:42ч.

    Ако не бяхме допуснали да ни раздухат човешкия ресурс по цял свят и след това да ни "реформират" образованието, като ни унищожат техникумите, а направят езикови гимназии под път и над път, тези развъдници за качествени гастарбайтери (А. Семов), като обучението по език на новопристигналите се опема от държавата донор (България)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маке от Северот

    08 Sep 2022 16:47ч.

    Тея от ООН-то са върли путинизи...как може да определят Кенефия Балканика като неевропейскадържава?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кумулус

    08 Sep 2022 18:42ч.

    Ма верно ли преди пандемията сме били в групата на най/високо развитите държави в света? Какви ли още прекрасни неща сме изживели без да разберем, че сме високо технологично развити? Циганските каруци насред центъра на София са ярък белег за това

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Индексът се увеличава във времето като стойност,

    08 Sep 2022 20:52ч.

    защото светът прогресира, технически и научно поне. Всъщност от въвеждането на индекса около 1990 г. ние вървим само надолу спрямо другите държави, от място малко под 30-то, сега на 68-мо. Преди в Уикипедията имаше графика на това падане, но я изтриха, вече само показват че по стойност на индекса растем, да се радват недоучените.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не, в онази група бяхме по времето на Жан Виденов и непосредствено преди него

    08 Sep 2022 22:23ч.

    След това нашия среден и висш технически човешки ресурс осъзна, че с първокласното си образование и квалификация може да заработва в пъти (дори 10-ки пъти) повече и замина по света да търси щастието си и най-доброто място за лична реализация. Джордж С. разпространява цяла теория на ОО...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    08 Sep 2022 21:21ч.

    т.е Кунчев и неговата сатанизирана бандитска шайка ни извади от групата на най-високо развитите държави

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • У нас живеят 3 милиона българи и 2 милиона цигани.

    08 Sep 2022 21:53ч.

    Средният брой деца на семейство в двете групи е драстично различен. Няма да е далеч денят, когато ще ни outbreed-ват...Ами гурбетчийството? На избори подир избори гласуваме за несменяемия ни клептомански политически "елит", който се грижи единствено и само да си извоюва протекции от АзБ пренебрегвайки нашия национален интерес...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е грешка някаква

    09 Sep 2022 1:18ч.

    кой най-високо развит, ние ли бе? Станала е някаква грешка. Баба ми като си види пенсията и се разплаква, защото не може да изкара месеца. Много сме високо развити, да!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    09 Sep 2022 7:42ч.

    но на банкерите и депутатите нинова им ги увеличи 33% и ги направи 2 хиляди, а през октомври замисляше 3400 лева два пъти повече, на останалите 10%, а с това се хвали най-много

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честит празник!

    09 Sep 2022 9:51ч.

    Честит 9.9.44 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никола Игнатов

    09 Sep 2022 10:01ч.

    В края на 80-те бяхме стигнали до 29-то място!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Пандемията" е най-голямата лъжа в историята

    09 Sep 2022 11:15ч.

    Няма ниакакъв вирус К 19 , който настоява на обратното - или е добре платен от сатанистите лъжец, или е обикновен глупак. В този смисъл реакцията на мнозинството българи на лъжата с "вируса" и вакс-терора, беше една от малкото смислени реакции на българската нация. По-скоро интуитивно правилна, отколкото научно осмислена , но ПРАВИЛНА реакция .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи