Палежи, сблъсъци с полицията, сълзотворен газ и водни оръдия в половин Франция (видео)

Палежи, сблъсъци с полицията, сълзотворен газ и водни оръдия в половин Франция (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Близо две седмици след като френският президент Еманюел Макрон прокара непопулярна пенсионна реформа в парламента, стотици хиляди излязоха на протести по улиците в цяла Франция. Това е десетата подобна вълна от протести, свикана от профсъюзите, откакто в средата на януари избухнаха протести срещу реформата, която включва увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Общественият транспорт беше нарушен, а доставките бяха спрени в цяла Франция, тъй като работниците не излязоха на работа.

Министър-председателят Елизабет Борн използва член 49, параграф 3, известен като "ядрена опция", за да прокара реформите в парламента без гласуване на 16 март. Няколко дни по-късно правителството едва оцеля при два вота на недоверие.

Макрон настоява, че предложените промени са необходими, за да се реформира една затъваща система - но някои от експертите на самото правителство заявиха, че пенсионната система е в сравнително добро състояние и вероятно ще се върне към балансиран бюджет дори без реформи.

По данни на Министерството на вътрешните работи предишната общонационална мобилизация миналия четвъртък е събрала над един милион демонстранти. Синдикатите оценяват участието на много повече - над 3 млн. души. Стотици хора бяха арестувани същия ден при най-бурните пенсионни протести досега.

Около 450 000 души демонстрираха към 16:00 часа в Париж, съобщи АФП, като се позова на местен профсъюз. Това е почти два пъти по-малко от протестите в четвъртък, когато CGT преброи 800 000 демонстранти в столицата, а властите - 119 000.

Днес огромна тълпа се събра на площада на Републиката във френската столица, протестът започна мирно, но малко по-късно бе съобщено и за безредици. Айфеловата кула е затворена заради стачката, съобщават властите. Нарушен е общественият транспорт във френската столица.

Нарушено е и движението по крайградските линии. Линиите на метрото изглежда са с по-малко смущения - засега. Сметосъбирачите в Париж стачкуват от седмици, в резултат на което по улиците в няколко района са натрупани над 8000 тона боклук. Хиляди тонове боклук се натрупаха и по улиците на други градове, след като събирачите на боклук започнаха стачка срещу плановете за пенсионна реформа.

В момента сметосъбирачите и шофьорите могат да се пенсионират на 57-годишна възраст, но според плановете за реформа на Макрон те ще трябва да работят още две години. Ранното пенсиониране е възможност за тези професии, които са изправени пред тежки условия на труд.

Но сметосъбирачите казват, че принуждаването им да работят по-дълго би било несправедливо, тъй като според профсъюза CGT тяхната продължителност на живота е с 12-17 години по-ниска от средната за Франция.

Първите сблъсъци между протестиращите срещу пенсионната реформа и полицията бяха регистрирани в ранния следобед в Нант, където според АФП е била подпалена банка и е бил атакуван местен административен съд. След мирното начало на протестите млади облечени в черно протестиращи хвърляха предмети по полицията, която отговори със сълзотворен газ.

Според France24 за реда по време на протестите в цяла Франция са ангажирани над 13 000 полицаи.

Сблъсъци между полицията и някои демонстранти започнаха и в Бордо. След няколко сблъсъка в района на Капуцините в Бордо, където бяха запалени няколко пожара, конфронтацията между някои демонстранти и полицията продължи на същото място, както и миналия четвъртък с размяна на хвърлени предмети и сълзотворен газ.

Шествието в Страсбург започна сравнително спокойно и охранявано от полицията

Малко след това обаче и там се стигна до сблъсъци. "Това насилие не ме изненадва", отбеляза Бернар Клауц, участник в шествието. "От самото начало правителството демонстрира насилие, то само жъне това, което сее".

За първи сблъсъци съобщиха и от Тулуза. Около 16:00 ч., когато шествието се насочваше към центъра на града, полицията се намеси и го раздели на две. Начело на втората колона са били 400-500 облечени в черно протестиращи, като срещу тях се изправиха водно оръдие и около петдесет полицаи. Сутринта регионалният префект Пиер-Андре Дюран е обявил мобилизацията на 450 служители на реда, а кметът на града Жан-Люк Муденк е призовал за спокойствие, като е подчертал, че "щетите, нанесени миналата седмица, възлизат на 150 000 евро за общината".

В Лион също е имало сериозни инциденти, четирима души са арестувани. След нанесени щети на предприятия и интензивно хвърляне на предмети, полицията отговори със сълзотворен газ и водно оръдие.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    28 Март 2023 19:14ч.

    Въй Румбата Радев няма ли да удари едно рамо, като изпрати и нашите водни оръдия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естествено

    28 Март 2023 20:30ч.

    Неговият вътрешен министър Демерджиев и особено кадърните и смели служители на ДАНС вече установиха, че в основата на тези протести стои Кремъл и лично Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Март 2023 20:36ч.

    Париж !! Най-сигурния град от 14юни 1940 до влизането на терористите във Францияна 6 ѝни 1944 г !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Курабийков - експерт по уравниловъчните науки

    28 Март 2023 19:22ч.

    Защо тъй тоз автентично широкопредставителен френски майдан не го обичат наште трансджендърни атлантици и подопечните им медии твърде? Кое във формата му е сбъркано... или май изначално не съответства на формулата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това във Франция...

    29 Март 2023 7:16ч.

    ...не е ли цветна революция и Майдан за демокрация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Март 2023 19:28ч.

    Вижте едно забранено филмче от Макарон... https://videopress.com/v/21zVnTwX

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    28 Март 2023 19:39ч.

    Сега Путягин може да подпали чергата на Микронча като излезе с обръщение към стачкуващите ако имат желание да им достави по тежички оръжия като гранатомети ,картечници и др. като защита от жандармерия и полиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франция се бори срещу злото

    28 Март 2023 19:41ч.

    Сбъркания бабоеб воюва с народа си !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е бабоеб, бе , не разбрахте ли !

    28 Март 2023 20:04ч.

    Това му е легендата за пред публиката. Обществена тайна е, че е ти-ри-ри-рам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време е

    28 Март 2023 19:43ч.

    Колективния изток трябва да окаже спешно помощ на френския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евразийски дебил

    28 Март 2023 19:57ч.

    окажете помощ на колхозниците в РФ да живеят по-дълго, спешно е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живяхте напразно, евроатлантици

    28 Март 2023 21:30ч.

    Сега ще надживеете европичката си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евразийски дебил

    28 Март 2023 19:55ч.

    като искате да сравнявате майдани и курабийки, сравнявайте обективно. На запад има демокрация и хората се борят за правата си. В "брацката" Рашистка Фашагия пенсионната възраст беше увеличена на средно 64 години(от 60 на 65 за мъжете, от 58 на 63 за жените), там колхозниците живеят средно 73 години. Нямаше такива бунтове, защото там бият яко. Във Франция новата възраст за пенсиониране е 64години(старата е 62 години) при условие, че средната продължителност на живота е 83 години. Точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много боклук, много плява

    28 Март 2023 20:07ч.

    Тука не сме в магазина ти за опорки и клишета, не ни вземай за бунаци, ясно ли ти е? Ако ще ни пробутваш такива партенки, по-добре напусни форума. Тука сме сила, не какви да е граждани, поддаващи се на евтини манипулации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евразийски дебил

    28 Март 2023 20:12ч.

    до 28 Март 2023 20:07ч.-като се махне боклука, плявата и клишетата от поста ти, остава едно голямо нищо:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • правилата за пълния член

    28 Март 2023 20:52ч.

    Почвай да учиш, не ни се прави на знаещ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карлуково - спешното отделение

    28 Март 2023 21:43ч.

    "На запад има демокрация и хората се борят за правата си." ---------------------------------------------- Протестиращите шофьори в Канада от миналата зима имат "леки" обвинения от 10-на години затвор + всички техни банкови сметки са блокирани. Блокирани са също банковите сметки на много хора, които само са пуснали техни "лайкове" на протестите във Фейсбук и Ютюб, а също тези изпратили дори $20 подкрепа за протеста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абе ей

    28 Март 2023 22:49ч.

    верно си дебил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евразийски дебил

    29 Март 2023 0:06ч.

    до Карлуково - спешното отделение 28 Март 2023 21:43ч.-ама вас в Карлуково не са ли ви информирали, че има разлика между право да стачкуваш и слободията да си оставиш камионите така, че да блокираш през зимата улици и сгради и то не за ден, а за 3 седмици? И че банк. сметки преди 1 година бяха разблокирани, и че негрите отдавна не ги бият:-) Както и да се въртят разговорите, накрая остава следния факт: в Рашистка Фашагия средния колхозник след като се пенсионира на 64г живее още 9 години до средната възраст от 73г и НЕ СМЕЕ ДА СТАЧКУВА ДАЖЕ И КОГАТО Путьо БЕШЕ ОБЕЩАЛ ДА НЕ ВДИГА ПЕНС. ВЪЗРАСТ. А средният французин, като го наказаха да работи до 64г за пенсия, ще живее средно още 19 г до средната възраст от 83г и ще стачкува по начин, за който в РФ ще изпратят армията да стреля на месо. И затова отрочетата ви не отиват на Изток, а ви изпращат пари от Запад, за да се лигавите на компютъра

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карлуково - спешното отделение

    29 Март 2023 1:58ч.

    "до Карлуково - спешното отделение 28 Март 2023 21:43ч.-ама вас в Карлуково не са ли ви информирали, че има разлика между право да стачкуваш и слободията да си оставиш камионите така..." ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ти си толкова деградирал и затъпял, че дори не правиш разлика между СТАЧКИ И ПРОТЕСТИ. Това, което става във Франция НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СТАЧКА, А СА ПРОТЕСТИ. Ти си неграмотен и не можеш да прочетеш даже и първото изречение от статията: /////////////////////////////////////////////////////////////// Близо две седмици след като френският президент Еманюел Макрон прокара непопулярна пенсионна реформа в парламента, стотици хиляди излязоха на протести по улиците в цяла Франция. //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Колкото до Канада, моля те дори да се опитваш да ме лънготиш, по-простата причина, че имам много по-голяма информация от теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карлуково - спешното отделение

    29 Март 2023 2:48ч.

    " И че банк. сметки преди 1 година бяха разблокирани, и че негрите отдавна не ги бият:-)" -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Освен, че си "дебил" както сам си се нарекъл си и жалък лъжец и манипулатор. Точно от днес излезе новината, че излиза списък нa RCMP с фирми, които са "обявявали симпатия към Конвоя на свободата" и ще се преминава към замразяване на техните активи в Канада. Тоест ситуацията в Канада дори се влошава. В заключение, стигам до извода, че си невероятен тъпак, който дори не може да направи елементарен извод, че ПРОТЕСТИТЕ във Франция не са само резултат от новата пенсионна реформа, а от цялостното състояние и деградация на всички сфери на обществото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до дебила от Карлуково

    29 Март 2023 4:12ч.

    ще,ще,ще-обяснявай какво ЩЕ стане на задунайските и евразийски дебили, те кълвят и на гол бастун, щом е новина я от Комсомольская Правда, я от Взгляд или РИА или ТАСС:-) Преди 1 година банковите сметки бяха разблокирани, и не ми обяснявай каква е разликата между стачка и протест(национален или друг), не можеш да си паркираш камиона на кръстовище и да го оставиш там 3 седмици и да се оправдаваш, че е нетърпимо(а ти лично си духай таратора и недей да отговаряш за разликата между 73г в Рашистка Фашагия и 83г живот на Запад) https://www.nytimes.com/2022/02/22/world/americas/canada-protest-finances.html За такива смешници като теб имаше много стар виц-американецът се похвалил, че има свобода на словото и може да застане пред Капитолия и да извика,че Роналд Рейгън е идиот. Смешникът от Евразия казал, че и при него има свобода на словото, и той може да застане на Червения Площад и да извика, че Роналд Рейгън е идиот. И пак да ти напомня-духай си таратора и не се прави на умен, тъп си като галош.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дидич

    29 Март 2023 7:21ч.

    Ти си по - зле от дърт комунист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    29 Март 2023 9:04ч.

    В "демократична" България направиха пенсионната възраст 65 г. за жени и мъже и никой не протестира. Да кажеш нещо? Ама очевидно целта на опорката не е да отрази истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки "освободител"

    29 Март 2023 13:27ч.

    горе съм го написал-евразийски и задунайски уфси. И ако на евразийските им забраняват да учасват в протести, които не се харесват на джуджетата, задунайските уфси лежат на дивана и чакат някой друг да им свърши работата, а те през това време философстват какво е положението и колко още по-добре ДРУГИЯ трябвало да им свърши работата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То пък в "наш*та "демокрация" забравяте ли колко е?

    29 Март 2023 13:39ч.

    Пак толкова ...Искат да се вдигне повече от френската- схема до 2037г.(4 мес. за всяка следваща календарна) А продължителността тук е...Наистина евразийски дебил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драматизъм има

    28 Март 2023 19:59ч.

    Кога ще обвинят обаче Путин за случващото се?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    28 Март 2023 19:59ч.

    Ех, ако такива протести имаше в Русия, всички евроатлантически медии щяха да са на нокти и да ни облъчват 24/7. А сега тук там, с половин уста, колкото да не е без хич. Иначе БРАВО НА ФРАНЦУЗИТЕ! Така се прави! Иначе как да обясниш на микрон, че това е народ, а не баба му, че да я слага в стойка партер...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Коментар 28 Март 2023 19:59ч.

    28 Март 2023 20:14ч.

    па и всичкото посол щеше да подкрепя публично протестите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще дойдат и протестите в Русия.

    28 Март 2023 20:15ч.

    По-скоро отколкото очакваме. За ваше съжаление ще приличат повече на събитията в Либия при падането на Кадафи, отколкото на протестите във Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Ще дойдат и протестите в Русия.

    28 Март 2023 20:17ч.

    по-скоро ще ти дойде цикъла, джендър-недоклатен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ _Ще дойдат и протестите в Русия. 28 Март 2023 20:15ч.

    28 Март 2023 22:21ч.

    Русия ли ти е слабост? Там е строгичко с безполовите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 28 Март 2023 20:14ч. па и всичкото посол щеше да подкрепя публично протестите.

    29 Март 2023 7:19ч.

    Не се е чуло организациите на извращенците, борещи се за човешки права да са подкрепила основно човешко право за достойни старини, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брутално насилие

    28 Март 2023 20:09ч.

    В Туитър гъмжи от сцени на брутално полицейско насилие, вкл. срещу случайни минувачи, жени... Френската полиция е много дисциплинирана и не би си позволила волности, ако няма специална ЗАПОВЕД ОТГОРЕ да бъде брутална. Министърът на ВР Дарманан гледа камерите и лъже безочливо, че нямало брутално полицейско насилие...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разстрои ли се?

    28 Март 2023 20:16ч.

    А колко хуманна е руската полиция. За прилика и дума не може да става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • болката на сатанистите

    28 Март 2023 20:54ч.

    Ами по-хуманна е от френската. Още повече, че тук протестите не са соросоизирани, както в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франция беше първа

    28 Март 2023 20:16ч.

    Франция е в гражданска война. Буквално. Евронацистката цензура мълчи. Цялата еврогрупа мълчи и гледа как една малка шайка трепа френския народ. Има и убити. Загубите са за милиарди. Няма спиране. Макрон ще бъде свален от власт и съден. На Французите трябва да се окаже помощ от страните от БРИКС .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време е

    28 Март 2023 21:23ч.

    Европейската пролет започва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Текат последните дни на ЕС и това е хубаво

    28 Март 2023 21:31ч.

    Днес Френска Еврабия, скоро Берлинска Кастратия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шуман

    28 Март 2023 22:02ч.

    Къде е принципа на солидарност между народите на ЕС. Нали за това се създаде ЕС. Значи с Украина може солидарност ,но с френския народ не може. Значи френския народ може да се бори срещу сатаната, а останалите да гледат тъпо , като евроговеда пред Одата на радостта? Народите на изтока имат общочовешки ценности и несъмнено ще осъдят фашисткото насилие на Макрон срещу народа на Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Протестират

    29 Март 2023 0:06ч.

    Свободни хора, мужиците мрят като мухи или бягат в чужбина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кое ви е свобозното бе, слабоумни дресирани лалугери такива

    29 Март 2023 9:02ч.

    Роби на собствената си тъпота сте вие. Европостански педерасти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • етти бабо полупрезидентска република

    29 Март 2023 0:45ч.

    С какво една полупрезидентска република е по-защитена от парлама-ментето: дали с глупозащита, с диктатозащита, марионетозащита (усрайна зеленски), кирчозащита (узурпиране властта с особена дързост)? При тромави правила за импийчмънт полупрезидентската си е направо народоопасна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шти нъибем зойчито

    29 Март 2023 8:16ч.

    Ънално

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хъресвам ъналнуту на жъкереета

    29 Март 2023 8:18ч.

    Упитвах и Галйа Лазърува ъналну и френскъта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Platform

    29 Март 2023 20:02ч.

    Kakва е тази война където нападащите не атакуват основният начин за прехвърляне тежка военна техника: Железниците.??? Тук някой се подиграва сериозно с нас! :(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи