Палестинският президент призова ООН да замрази членството на Израел

Палестинският президент призова ООН да замрази членството на Израел

Палестинският президент Махмуд Абас призова ООН да замрази членството на Израел заради агресията и окупацията на палестински територии, предаде Франс прес. Абас отправи своя апел вчера, когато палестинците отбелязаха 75-ата годишнина от "Накба" ("Катастрофата"), както наричат прогонването на стотици хиляди хора от земите им след създаването на Израел, съобщава БТА.

Държавата Палестина има статут на наблюдател в ООН. Тази година световната организация отбеляза за първи път "Накба" въз основа на резолюция, приета през ноември.

Махмуд Абас присъства на специално заседание на Комитета за упражняване на неотменимите права на палестинския народ вчера в Ню Йорк. В срещата участваха постоянните представители на десетки държави членки на ООН.

Израелският посланик Гилад Ердан от своя страна осъди строго заседанието. По данни на Израел 32 държави, сред които Съединените щати, Канада, Украйна и 10 членки на Европейския съюз, са се вслушали в неговия призив да не участват в срещата.

Самият Абас, роден през 1935 г., е сред около 700-те хиляди палестинци, принудени да напуснат земите си след създаването на Израел през 1948 г. По оценки на ООН онези бежанци, които все още са живи, и всички потомци на разселени палестинци наброяват общо 5,9 милиона души.

В своята реч, която бе много остра, Абас разкритикува и "колониалните сили". "Великобритания и Съединените щати носят пряка отговорност, политическа и морална, за "Накба", подчерта той.

Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси и укрепването на мира, американката Розмари Дикарло, потвърди "ясната позиция на Обединените нации", че "окупацията трябва да спре", защото е "незаконна от гледна точка на международното право", отбелязва АФП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Йерусалим ще бъде за известно време обграден и опустошен от многонационални сили, като много от жителите му ще отидат в плен по народите,

    16 Май 2023 10:06ч.

    но това няма да е крайното състояние на нещата. Тази неголяма територия (а и цялата земя по принцип) per se не е с "авторско право" нито на палестинци, нито на израелци и в този смисъл нито едните, нито другите биха могли да предявяват "правни" претенции за нея, а само "авторът" и собственикът ѝ, който я дава на когото поиска. Очевидно, от близо 2000 години я е давал на най-различни хора, поради определени съображения, и така ще бъде и за в бъдеще, до окончателната дезинтеграция и анихилация на земята и небето, като преди нея ще има един дълъг и много различен от сегашните реалности, период. Има много по-важен въпрос от това, кой в сегашните времена ще обитава тази неголяма временна територия преди пълното ѝ унищожаване и изчезване от битието заедно с цялата земя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В този ред на мисли

    16 Май 2023 10:40ч.

    ционистите се опитват да създадат втора ционистка държава - този път на територията на украината/окраината на Русия и Полша, като са й подготвили и името - "Небесен Ерусалим", - в опит да излъжат Бог.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Теоретично всичко е възможно. Но за да предприеме някой подобни (неадекватни) действия, той преди това трябва да приеме, че предизвестеното опустошаване на Йерусалим (и бивша Юдея) от многонационални сили в края на дните, ДЕЙСТВИТЕЛНО ЩЕ СЕ СЛУЧИ,

    16 Май 2023 13:06ч.

    с това очевидно признавайки и Авторитета, който стои зад предизвестяването. Ако пък би приел всичко това, тогава по необходимост ще трябва да приеме И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НЕЩА, които са предизвестени от същия Авторитет - например: =============================================================================================================================================== "Защо се вълнуват народите, и племената замислят празни неща? Въстават земните царе. И князете се съвещават заедно против ГОСПОДА и против Неговия Помазаник: Да разкъсаме - казват - техните вериги и да смъкнем от себе си техните окови. Онзи, който живее на небесата, ще се насмее, ГОСПОД ще ги подиграе. Тогава в гнева си ще им заговори и с яростта си ще ги смути: "Аз помазах моя Цар над Сион, моята света планина. Аз ще възвестя наредбата: ГОСПОД ми каза: "Ти си мой Син, аз днес те родих искай от мен, и ще ти дам народите за твое наследство, и всичко до края на земята - за Твое владение. Ти ще ги поразиш с желязна тояга; ще ги строшиш като грънчарски съд." И тъй, вразумете се, царе, вземете си поука, земни съдии! Служете на ГОСПОДА със страх и се радвайте пред Него в трепет. Отдавайте почит на Сина, за да не се разгневи, и за да не загинете във пътя си. Защото неговият гняв (гневът на Сина) скоро ще се разпали. Блажени са всички, които се уповават на Него.". =============================================================================================================================================== Всички тези неща споменатите хора не могат да приемат (ако държат да останат такива, каквито са сега), нито пък могат да избягат от гнева на Сина (който ще започне известно време след превземането и опустошаването на Йерусалим) и да се скрият в която е да земна територия: Нито могат да приемат, че на Него му се е родил Син, нито че този негов Син е определен от него за негов върховен Цар над небесата и земята, нито че гневът на Сина Му скоро предстои да се разпали над враговете на Сина му, оставени тук, на земята преди да започне гневът на Сина, нито че (само) който се уповава на Сина има вечно бъдеще и няма да бъде осъден на Съда за огъня. =============================================================================================================================================== А някой да се опитва да Го "излъже" е напълно безполезна и обречена дейност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи