Палестинската революция може да се окаже по-значима от френската

Палестинската революция може да се окаже по-значима от френската

Автор: Алон Мизрахи, израелски писател и журналист, twitter.com 
                               
Палестина дава на младите хора смисъла, който капиталистическият корпоративен световен ред арогантно им отказва.
В най-върховия момент от историята, когато изглеждаше, че една напълно механична, йерархизирана и самотна форма на съществуване е напът да погребе човечеството завинаги, геноцидът в Газа разпали отдавна забравената истина: ние, хората, сме колективни същества;  ние намираме истинска радост и смисъл само във връзката с други хора.

И не можем да бъдем щастливи, когато другите край нас страдат.

Палестина е действителна и конкретна битка, но също така е, при това изключително важен, инструмент за философско освобождение от универсално значение. И тези деца се държат за него като за шамандура, за да не се удавят в океан от студени и безсмислени ритуали, които не резонират с човешката душа: раждай се, учи, хвани занаят, трупай материални неща, подчинявай се на системата, направи семейство, умри.

Те не искат това. Те гледаха в екраните на телефоните си и докато ние си мислехме, че те изчезват и престават да бъдат себе си, точно там те откриха живота и какво всъщност означава той.

Те искат палестинците да не бъдат убивани, разселвани и дехуманизирани, но искат същото и за себе си. Те искат да се чувстват хора и отхвърлят системата, която така отчаяно се опитва да ги унижи, очерни и разруши.

И както беше предсказано, революцията няма да се излъчи по телевизията, тъй като медиите на властта са съществена част от механизма на потисничество. Но нека това не ви заблуждава, вижте какво представлява наистина това яростно отричане: доказателство за мащаба и потенциала на това движение.

Палестинската революция може да се окаже по-значима от френската.

 Източник: Twiter

Превод за "Гласове": Юлия Семир Ал-Хаким

 

 

 

 

 

Коментари

  • Cър Уилям Бърнс ще постави

    06 Май 2024 8:27ч.

    На мястото им и пълистинягити, тоест в канализацията! !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Май 2024 9:42ч.

    Френската револючия е задействана с парите на ю д е и т е и приключва с масови екзекуции. Палестинската е в самото начало и ще срърши с финансови фалити .......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава О.

    06 Май 2024 10:19ч.

    Точно така Томов. В допълнение, където и когато е имало революции по света в основата им са стоели евреи, защото винаги е имало какво да се спечели. Дори са жертвали и собствени единоверци. ВСВ и Холокост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    06 Май 2024 20:56ч.

    Завърши страшната война, небето пак сияе. И в черно не една жена с децата си ридае. Напуснах лагера без скръб след дълга бойна служба, с войнишка раница на гръб, богат с тъги и дружба. Нарамил празната торба, вървях с войнишка крачка. Не водих аз с врага борба със цел да трупам плячка. ....има и друг Бърнс

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От какъв зор г-на Дачкова ни

    06 Май 2024 8:29ч.

    пробутва тоз материал,не знам.Но знам че нерде е френската революция(автора не уточнява дали тая от края на 18в. Или псевдо революцията от 1968г.),нерде терористичната атака на ислямските фундаменталисти от преди няколко месеца назад.По силата а авторското мислене можем да приемем че и израелското общество се сабуди и престана да слугува на консуматорско-троцкисти идеи обхванали и тях!Отново се сабуди при евреите борческият дух на Моше Даян и Голда Меир!Това е една добра за Израел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    06 Май 2024 10:05ч.

    Вероятно палестинците са заимствали ноу-хау-то за извоюване на независимост чрез "терористични атаки" от Израел! "Хамас" сигурно са се вдъхновили от еврейската терористична организация "Иргун (Цевай Леуми)", която години сее терор, а впоследствие е разпусната, като членовете й се вливат в ЦАХАЛ. И "по силата на авторското (ви) мислене", можем да приеме, че не само палестинското и арабското общество се събуди, но и американското и европйското! И както изглежда Палестина най-накрая ще бъде освободена от израелското иго!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Палестина най-накрая ще бъде освободена от израелското иго!

    06 Май 2024 10:26ч.

    Ако върви така, Близкият Изток скоро ще бъде свободен от “държавата Израел”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Май 2024 8:44ч.

    То пък Френската една революция камо ли некфа арабелска.Айде моля моля. През Ориенталска Франция изколяла елита си за кеф на Англия през 1789г и айде световно събитие.След тва 100 години не мое влезе в релси. Англия 150 години преди тва направи революция ама наистина която измени света.Да не говорим за научно техническата такава. Дори ВОСР е значително по-влиятелна от френската. Ама са да тръгна да плача за араби и прочее евреи.Байгън.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феликс Едмундович

    06 Май 2024 8:48ч.

    Ех, какви ранобудни умнокрасавци! Всъщност, може и да са от нощната смяна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тото

    06 Май 2024 9:27ч.

    Статията е добре написана, но трябва да се изпрати персонално до всеки "хамаски псевдо борец" и до всички техни командири, които живеят в дворци в Катар и САрабия!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    06 Май 2024 9:41ч.

    Дивотия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    06 Май 2024 11:22ч.

    До две години всичко ще бъде добре забравено, както стана с Ковида. Революция се прави с пари, а такива няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    06 Май 2024 21:51ч.

    Списъкът с френските революции е малко по -дълъг. Имаш Велика Френска Революция от 1789с множество етапи-през Краля,Конвента, Термодор,Директория, Империята...,стоте дни на Наполеон. Имаш Революцията от 1830. Юлската. "Свободата води Народа" е от тая епоха. (Виж Маркс-18 брюмер)Революция на банкерите ,имаш Парижката комуна от 1871(пак препоръчвам Маркс-"Гражданската война във Франция") отделно имаш Пета република, един абортирал опит за преврат на де Гол 1949. И студентските вълнения 1968. Видяхме жълтите жилетки....Франция революции да искаш....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи