"Отворено общество“: България е най-уязвима за дезинформация сред страните в ЕС

"Отворено общество“: България е най-уязвима за дезинформация сред страните в ЕС

България е на последно място сред държавите от ЕС в Индекса за медийна грамотност за 2023 година, съобщиха от Фондация „Институт Отворено общество - София“. Нашата страна заема 35-то място от общо 41 оценени страни в Европа, което я поставя сред държавите, които са най-уязвими за дезинформацията.

Индексът измерва потенциалната уязвимост на обществата към дезинформацията и свързаните с нея негативни явления на базата на индикатори за качество на образованието, медийна свобода, доверие в хората и е-участие.

С резултат от 31 точки от максимални 100, България все пак изпреварва своите съседи Турция (36-то място с 29 точки) и Република Северна Македония (39-то място с 22 точки), но изостава от другите си съседи Сърбия (на 31-во място с 33 точки) и Румъния (на 34-во място с 32 точки).

Според клъстерния анализ, разделящ страните в класацията по групи със сходни характеристики, България попада в 4-ти предпоследен клъстер заедно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция. В последния 5-ти клъстер, където са държавите с най-ниски резултати, се класират Босна и Херцеговина, Албания, Република Северна Македония, Косово и Грузия, казват от Фондация „Институт Отворено общество – София“ .

В сравнение с индекса за 2022 г., България пада с две места – от 33-то през 2022 г. до 35-то място през 2023 г., като губи и 2 точки – от 33 точки през 2022 г. до 31 точки през 2023 г. Страната обаче остава в същия 4-ти клъстер от общо пет такива. България се представя най-зле по индикаторите, свързани с образованието и свободата на медиите, а най-добре - по показателите за новите форми на гражданско участие.

Цялостната класация на новия Индекс за медийна грамотност 2023 е оглавявана от Финландия, която е на 1-во място сред 41 държави в Европа със 74 точки от възможни 100. Тя остана неизменен лидер в шестте издания на индекса от 2017 г. насам. Дания заема втората позиция със 73 точки, следвана плътно от Норвегия на трето място със 72 точки. Естония и Швеция си поделят съответно 4-то и 5-то място, като и двете държави получават отлични резултати от по 71 точки.

Грузия се намира на дъното на класацията с резултат от 20 точки, заемайки 41-во място. Косово е предпоследната 40-а позиция с 21 точки, Република Северна Македония е на 39-о място с 23 точки, а Босна и Херцеговина - на 38-о място с 24 точки.

"Обезпокоително е, че повечето от най-уязвимите държави към дезинформация, според Индекса на медийната грамотност за 2023 година, са и най-близо до войната в Украйна, започната от Русия, и са сред най-изложените на злонамерена дезинформация", коментира  авторът на анализа Марин Лесенски, цитиран в прессъобщението. Според него допълнителен трудност е свързана и с обстоятелството, че много от най-уязвимите на дезинформация общества в Европа са в балканските страни, част от които през 2023 г. все още изпитват вътрешна нестабилност и имат сериозни междудържавни проблеми.

Индексът за медийна грамотност е инструмент за оценка и класиране на обществата по отношение на техния потенциал за устойчивост в условията на явленията пост-истина, фалшиви новини и дезинформация. Моделът използва няколко показателя - качество на образованието, свобода на медиите, доверие в обществото и използване на нови инструменти за участие. Индексът преобразува данните в стандартизирани оценки от 0 до 100 (от най-ниска до най- висока) и класира държавите в Европа от 1 до 41 (от най-висока до най-ниска позиция). Индексът е създаден и се издава от "Институт Отворено общество - София" от 2017 г. насам. При подготовката на индекса се използва и клъстерен анализ, който групира страните със сходни характеристики въз основа на техните резултати, като най-добре представящите се страни попадат в 1-ви клъстер, а най-слабо представящите се - в 5-ти клъстер. /ТС

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • "Отворено общество“: България е най-уязвима за дезинформация сред страните в ЕС

    25 Юни 2023 13:43ч.

    Баси наглеците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Отворено общество“: България е най-уязвима за дезинформация сред страните в ЕС

    25 Юни 2023 13:53ч.

    По-голям комплимент за народа ни от това заключение скоро никой не ни е правил. Сполай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    25 Юни 2023 14:29ч.

    Нещо повече! Винаги сме готови да забием нож в гърба на нашите "съюзници"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    25 Юни 2023 15:07ч.

    предлагам същите тия (институти, фондации и вся остальная...) първо, на всеослушание(!), да информират драгия читател кой ги храни. пък после ще коментираме загрижености, уязвимости и пр. масали. капиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоян Петров

    25 Юни 2023 15:13ч.

    Океанът от днезинформация и изкривяване на истината който ни залива от западните медии все пак дава някакви резултати Поне пет шест процента от населението в края на краищата приемат всички лъжи за чиста истина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав си !

    25 Юни 2023 16:54ч.

    +11111111111111111 !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Юни 2023 13:46ч.

    Да се разбира: "Българите не подлежат на манипулация и пропаганда!" Поздравления дами и господа! ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    25 Юни 2023 14:01ч.

    абсолютно сто процентната истина ,крадеца вика дръжте крадеца ,всичко което правят ,обвиняват другите в него,това е стратегията на тая сган,който не го е разбрал ,да го разбере веднъж за винаги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Юни 2023 14:04ч.

    Досега беше така.Съмнявам се обаче,че децата,минали през превзетата от "Отворено общество" и другите либерални организации и фондации образователна система,са запазили този толкова здравословен български скептицизъм,спасил ни през годините на най-тежки изпитания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Юни 2023 14:26ч.

    Децата са ни природно интелигентни... имайте им доверие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Юни 2023 16:05ч.

    Децата са като гъба,която попива каквото може - тя не избира.Изобщо не е случайно навлизането на джендъризма още в детските градина.Не се опирай на твърдения,които лесно се променят от съвременинте технологии за манипулиране на хората.Примерът с укрите е най-красноречивия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До “Митето 25 Юни 2023 13:05ч.”

    25 Юни 2023 16:57ч.

    За съжаление си прав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Юни 2023 18:57ч.

    Аз имам деца и те са напълно наясно какво се случва... на въпрос към децата в училище "вие от какъв пол сте, мъж, жена или друг", 80 % са отговорили "извънземен" ? Само не си мислете, че децата вече получават някакво образование в училищата, всичко си учат от родителите, кът така че, недейте се притеснява ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точколюбците

    25 Юни 2023 13:50ч.

    изчисляват медийната грамотност така, както отчитаха заразеността с ковид с онзи тест, дето според създателя му е за нещо съвсем друго. Другото в случая е, че посочените страни са максимално далече от самоубийствените наклонности, характерни за всеки дегенерат, какъвто е Западна Европа. Здравият разум си задава един прост въпрос: Кой потрошава милиарди за чуждото добро, ако не намира, че то е най–вече негово "до последния украинец". Оттам нататък всеки овчар ще ти даде отговора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    25 Юни 2023 13:55ч.

    Ние от "Затворено общество" смятаме, че България е най-слабо уязвима за дезинформация сред страните в ЕС, все пак доста българи ползват или владеят 2-3 езика, тоест ползват поне 2 източника на информация. Извън казионните медии, има и медии с друга гледна точка, тоест пак поне 2 източника на информация. Ниската ваксинация по-време на ковид също доказа, че в българската глава здравият разум е в предостатъчно количество. Нека "Отворено общество" да не се притесняват, че от притеснения само болести могат да си докарат. Мен ме притесняват уж "понижаващите се" цени в магазините, покачването на разходите за вода и отопление, застоя в заплатите. Такива едни ежедневни притеснения. Да не говорим цените за здраве и на хора, и на животни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    25 Юни 2023 15:25ч.

    превод :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опа

    25 Юни 2023 13:57ч.

    много ми се иска да ги псувам ,като хамалин тея ,ама ще си замълча ,всеки се досеща ,такива трябва да бъдат прокудени от България,като най-долни кучета (помияри)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    25 Юни 2023 13:58ч.

    България никога не е била в еС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hиколова

    25 Юни 2023 13:59ч.

    Te как разбраха , че сме неграмотни, тия малоумници. Гледам новини на руски, холандски, английски и на последно място родните измекяри, и ще ме определят като неграмотна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От десетилетия козяшките НПО та

    25 Юни 2023 14:00ч.

    наливат пари в фалшива антируска пропаганда в рдоните ни кафяви 'медии' без резултат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    25 Юни 2023 14:00ч.

    в българия се изтриват масово коментари забранява се на потребители да коментират в срок от 6 месеца масово се иска регистрация в други саитове какво е това свирепа цензура не може да се налага на българите как да мислят ние пътуваме много по света тръгнали сме на гурбет преди 60 години знаем меда и жилото на запада така че не се опитваите да се налагате защото в българия не върви

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Юни 2023 14:01ч.

    Благодарим ви "Отворено общество"!Вашият принос за нашето място в тази класация е неоценим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истина

    25 Юни 2023 14:15ч.

    сорос се оплаква, хем все взеха парите, хем никаква работа не свършиха, нито се в.аксинираха, нито искат да изпратят на гей паради деца си…., и това, че давах пари на мафиотите в бяло да ги избиват в болниците, не ги оправи…- мечка страх, мен не страх…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    25 Юни 2023 14:19ч.

    Дезинфорзацията идва основно от държавните канали и частни такива които принадлежат на определени икономически и политически групи.Вижте политическият курс на държавата (в конкретният случай е за колонията БГ) и е ясно.Вижте кой е собственика на частната медия-същото положение. Не съм в колонията (която мразя до смърт и ако е нужно ще се включа във въоръжената борба срещу колониалните марионетки за връщането на държавата.Военният ми опит тия идиоти не могат да манипулират.Струвам колкото 50 жълтопаветни идиота.Тоя Магарев ще го издухам за 2 минути,само да ми падне тая гнида, Кирчо , кокорчо , клюна и подобни дори не ги коментирам.Ще се насерат от страх само да ми паднеха. Ако бях с 15 години по млад навярно щях да съм във Вагнер.Познавам французи които са в подобни френски структури на наемници.Не е срамно). Четете книги. Търсете информация в справочници и стари издания.Търсете доказали се обективни източници.Ако ви казват че ще вали погледнете небето...Помните ли ли 2014 и после как можеше да се чуе за украинските фашисти и погромите им дори в колонията.За Одеса изгорените хора,за избитите деца из Донбас. За речта на старият президент на Усрайна как щяло да има бомби за "тях", за чуждите снайперисти на майдана. Раследването на Оливър Стоун за тоя майдан и стрелците.Помните ли ?За факелните шествия и викове Зиг Хайл?И после всичко изчезна.Все едно го е нямало. Та кой прави дезинформация? Кой крие истината? Смърт за колониалните фашисти и американските им господари.Кутия и на 2 метра!Да пукнете до 10то коляно.И аз не съм путинист.Важна е истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помним, разбира се,

    25 Юни 2023 14:55ч.

    Аз от нашите медии първо научих за майдана, насилието, нацистите, обстрела на Донбас. После прегледах немските медии и накрая руските, даже не знам защо в този ред. Немският режисьор Вилхелм Домке –Шулц, който снима филма Rememeber Odessa, сподели, че още когато е замислял филма през 2014 е получавал с редакторите от една обществена телевизия, където е работел, 30 секудни внимание. Човекът се ужасил, че неговата страна отново приветства фашизма, като не дава да се снима филма за назигащия се такъв в Украйна. В пресата обаче от тези времена има обективна информация. После това изчезна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цеко

    25 Юни 2023 14:19ч.

    Ами да им спират парите на отровено общество и на останалите краварски агенти, щом за 30 г. нищо не са свършили по приобщаването на българите към евроатлантическите ценности. Явно прост народ и няма резултат от заливането с краварска помия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Юни 2023 16:07ч.

    Кой да ги спре тия пари?Та те едно от първите неща,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    25 Юни 2023 14:20ч.

    "Индексът за медийна грамотност е инструмент за оценка и класиране на обществата по отношение на техния потенциал за устойчивост в условията на явленията пост-истина, фалшиви новини и дезинформация." Добре заплатено празнословие. Има една хубава българска фраза за този вид дейност - "преливане от пусто в празно".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    25 Юни 2023 14:45ч.

    Чудя се как някой може да работи това нещо. Изпитва ли удовлетвореност след края на работния ден?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    25 Юни 2023 14:25ч.

    КОГАТО СОРОСОИДИ ТИ КАЗВАТ НЕЩО, РАЗБИРАЙ ТОЧНО ОБРАТНОТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не нам, Господи! Не нам!

    25 Юни 2023 14:26ч.

    То отровното общество е създадено за дезинформация и манипулация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    25 Юни 2023 14:28ч.

    Това са същите тия, които твърдят, че Украйна е демокрация и има свобода на медиите там. А розовия брюкселски и фашингтонски фашизъм хич не го и забелязват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kaлоян от Пловдив . Бълфгарите трудно се подават на манипулации

    25 Юни 2023 14:34ч.

    Щом според соросоидната фондация не се подаваме на лъжите на официозните про-американски медии и вярваме на алтернативни източници , това би трянвало за нас като народ и българи да е комплинент . Ганя може да е всякакъв ,но трудно може да бъде излъган .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Ташко внук на дядо Мъдьо

    25 Юни 2023 14:39ч.

    Българина е умен и прозорлив , когато реши да пие само вода ще провери качеството на водата от девет дерета, тия затворените не ги разбират обичайте на българите .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...Индексът измерва потенциалната уязвимост на обществата към дезинформацията и свързаните с нея негативни явления на базата на индикатори за качество на образованието, медийна свобода, доверие в хората и е-участие..."

    25 Юни 2023 14:44ч.

    Точно тези наши "приятели" от ОО, които се разсипаха да "ни помагат" да си потрошим образованието...https://thebulgariantimes.com/wp-content/uploads/8000-"двойки"-на-матурите-среден-резултат-393.А-в-1990-стартирахме-от-втора-най-умна-нация-в-света.mp4?_=1

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    25 Юни 2023 14:45ч.

    От болната глава - на здравата. Не им харесва, че българите не са русофоби като естонците. Намерили кого да ни посочват за пример - русофобска Естония! Най-нормалните народи останаха на Балканите и Мала Азия, както винаги е било.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В затворените общества

    25 Юни 2023 15:02ч.

    разчитаме на хилядолетния опит на човечеството, на своя собствен исторически опит като народ и нация. Създателите на новия вид човек елиминират това като причина да не могат да пробият с лабораторните си експерименти сред нас. Нека останем резерват извън "Прекрасния нов свят", да ги отчаяме с дебелоглавието си, а тези, на които са давали най–зле вложените си пари, да си ги вземат при себе си, да ги поддържат с пептиди и после да ги евтаназират на 60–години като представление за ранно сексуализирани дечица, оплодени в епруветка и ядящи шоколодави сладки, доката наблюдават смъртта – по Хъксли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Постистината

    25 Юни 2023 15:08ч.

    https://glasove.com/na-fokus/alen-do-benoa-postistinata-e-bezrazlichie-kym-razlikata-mezhdu-lyzha-i-istina#comments През 2017 един професионалист казва: "Медиите, които се борят с "фалшивите новини", винаги първи са ги публикували". Добре, че е "Гласове" да си припомним.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    25 Юни 2023 15:08ч.

    "Отворено общество", благодаря за комплимента

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От Отворено общество съм и се притеснявам

    25 Юни 2023 15:17ч.

    Не само се притеснявам, но направо се страхувам, че Възраждане ще поеме управлението на страната и ние ще бъдем забранени. Ще ни се наложи да потънем в нелегалност и да водим партизанска война за умовете предимно на младите, докато ги доведем до състоянието на ходещи зомбита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • един Виктор Орбан е нужен и на България

    25 Юни 2023 15:41ч.

    ама де тоз късмет... А иначе в София (ОО) си имате достатъчно фенове в лицето на жълтопаветния планктон подкрепящ про100киро, така че небойте се! Ще продължите да си живеете с Алекс С.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    25 Юни 2023 15:29ч.

    "Медийно грамотните" са само онези, които вярват на западните сведения, представени от медийния гугъл-балон. Доколкото в България все още има доста хора, разбиращи неамерикански (в случая руски) език, този балон тук-таме издиша и това никак не се харесва на тези, които го надуват. Но такива хора има и на запад, включително в сащ. На лъжата краката са къси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една

    25 Юни 2023 15:37ч.

    Боже, колко глупост има по хората! Точно нас, българите да ни обвиняват в това! Масово българинът е скептичен и не вярва на нечии уверения, особено като са му отрязали информационните източници , а са му оставили само официозните, които дрънчат на кухо, даже при спрян звук! Колкото повече ни мислят за наивни и ни обработват за дадена идея, толкова повече сме сигурни, че това е поредната измама и тая няма да я бъде! Нека умниците анализират това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • कृष्ण

    25 Юни 2023 15:39ч.

    Отровените и зомбирани общества на запад и на изток не стават и за чеп за зеле. Тях ги командват със дистанционно . България , Слава Богу , все още не е отровена и зомбирана. Засега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емил Станоев

    25 Юни 2023 15:39ч.

    Вярно е ! И дезинформацията идва главно от това "Общество".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***

    25 Юни 2023 15:45ч.

    Да те класира 00 обществото на последно място е повод за национална гордост! Завиждам на тия, дето са след нас. გაუმარჯოს საქართველოს!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма спор

    25 Юни 2023 16:05ч.

    Щом го признава един от центровете за дезинформация (едно време им викаха отдел за полит. пропаганда).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно съгласен

    25 Юни 2023 16:12ч.

    След като единствено в бг има метро станция кръстена на техния юниверситетъ значи няма как да не говоряртот собствен личен опит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    25 Юни 2023 16:14ч.

    Искат да ни кажат, че сме много тъпи. Обаче това ни прави горди, защото не се поддаваме на глобалистката пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    25 Юни 2023 16:28ч.

    След този анаЛлиз на тези центаджии, направо се гордея, че съм БЪЛГАРИН!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантически идиоти!

    25 Юни 2023 16:31ч.

    С други думи българина казва: "Отворено общество" да духа супата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американските чифути

    25 Юни 2023 16:33ч.

    Нямат място в Източна Европа. Пък и дезинформацията, и отворено общество да се е-бът ........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Юни 2023 16:47ч.

    Много съжалявам, че ще го кажа, но като гледам резултатите от парламетарните избори през последните 20 години, мога и да се съглася. Не че не направихме груби грешки и преди това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Юни 2023 16:48ч.

    От изборите за кметове и общински търтеи, също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    25 Юни 2023 17:08ч.

    То в ЕС нали всичко е информационна дезинформация, тъй че ние по-добре да сме си в Затворено общество, полезно е против изперкване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слави

    25 Юни 2023 17:09ч.

    Естествено, че сме най-уязвими на дезинформация, след като голяма част от населението все още гледат и четат, така наречените ,, национални телевизии и преса". Аз от една година, поне не ги гледам и се чувствам добре и не дезинформиран, а информиран. Все пак има в днешно време и много други източници на реална информация, отколкото ,,нашите медии"- тв и преса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нашите телевизии

    25 Юни 2023 17:22ч.

    Са на американските демократи - по собственост, и по съдържание. Гледат ги само куци негри педерасти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    25 Юни 2023 18:32ч.

    Медийно неграмотните във Финландия са си изгубили я децата я работата като санкция, затова са се ограмотили да вярват на мейнстрийма. Така им се връща услугата, взаимно медии и общество се оценяват като свободни. И тук беше така, камунистите раздаваха степените и званията на хората в науката и културата, които им вярваха на тях и после заедно политици, културтрегери и медии, ограмотяваха нас останалите; не е като да ни е непознат модела на светлото бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи