Отварят детските градини и ясли от 22 май

Отварят детските градини и ясли от 22 май
Работата на детските ясли и градини се възстановява от 22 май. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Това ще се случи при спазване на всички санитарни и противоепидемични мерки. Възлага се на кметовете на общини да създадат нужната организация по откриването им в зависимост от спецификите на общините. „Кметът и общинското ръководство са най-близко до проблема и затова те ще имат крайната дума за условията, които трябва да се изпълнят, за да се опази здравето и живота на децата“, допълни министърът.

 

 

"Ще се измерва температурата на всяко едно дете при постъпване през първия ден в детските градини. Това ще става с нормален живачен термометър. Родителите ще
подпишат декларации за информирано съгласие и споделена отговорност и че те доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина", каза още Ананиев.

 

"Предвидени са и други мерки, които осигуряват спазването на социална и физическа дистанция, така че да не се допусне заразяване, ако има болно дете. Родителите ще декларират, че са запознати с мерките, длъжни са да ги изпълняват и ако има проблеми със здравословното състояние на детето, няма да го пускат", уточни министърът на здравеопазването.


Той добави, че правителството ще предложи да отпаднат задължителните бележки, които се изискват при постъпване в детските градини. "Апелираме родителите, ако имат възможност, да оставят децата си вкъщи. Не сме преборили това заболяване. Нашият апел е да си останат вкъщи" добави министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му посещението на детски градини и детски ясли няма да е задължително и няма да е обвързано със социалните помощи.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

Коментари

  • кой ще гледа после болните деца?

    19 Май 2020 13:03ч.

    Ей какви шегаджии са на горната снимка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как КОЙ?! ТОЙ Боко!

    19 Май 2020 15:47ч.

    Смехурковци.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи