Отстраненият шеф на онкологията обвини Сербезова в скрити интереси

Отстраненият шеф на онкологията обвини Сербезова в скрити интереси

"Какво мотивира здравният министър Асена Сербезова да прави промени в ръководството на болница, чиито резултати се подобряват? Да се занимава с неоснователен анонимен сигнал, който е проверяван два пъти и в който няма сериозни нарушения? Защо месеци наред чиновници се занимават да играят ролята на бухалки, вместо да вършат нещо полезно?".

Тези въпроси отправи на пресконференция отстраненият от поста директор на университетската болница по онкология Стефан Константинов, бивш здравен министър. Константинов бе категоричен, че промените в ръководството на болницата са продиктувани извън интересите на пациентите и здравеопазването. 

Той съобщи, че проверките срещу него са по сигнал на новия директор проф. Панайот Куртев. И не скри, че през годините е имал проблеми със семейство Куртеви, в това число и с проф. Куртева, съпруга на новия шеф. "Предходният директор беше отстранен заради обществени поръчки и проблеми с лекарства", припомни д-р Константинов.

"Причината за проверките е личен сигнал, който се твърди, че е на академичния състав. Злоупотребено е с тези думи, той е на двама души. Единият, който е подал сигнал, е този, с който се явихме на конкурс и загуби и сега той е директор. Това е проф. Панайот Куртев. Той казва: Константинов не става, сложете ме мен", заяви д-р Стефан Константинов пред медиите.

Когато новото ръководство пристигнало вчера в кабинета му, за да го смени, той видял "лица, които са участвали точно в годините, когато са натрупани най-много дългове".

"Поех болницата с големи просрочени задължения. Приключихме 2021 година с нула лева просрочени плащания въпреки енергийната криза и 500 000 лв. печалба. Имаме с какво да се гордеем и то може да бъде видяно. На този фон и много други здравни заведения с много по-тежки проблеми здравният министър внезапно реши да кадрува без солидни аргументи", разказа Константинов.

Той обясни, че проблемите с болницата са тръгнали след анонимен сигнал от февруари, като лечебното заведение е било обект на две идентични проверки - вътрешна на министерството и сходна - на изпълнителна агенция "Медицински надзор". По сигнала се намесила и прокуратурата. "Нищо не излезе от това, даже Сербезова е отговаряла на питане в парламента в духа на това, че няма сериозни нарушения, и в един момент напълно изненадващо се предприемат промени в ръководството на болницата", разказа Константинов. 

Той мина точка по точка обявените от здравно министерство основания за отстраняването му, като обяви, че в списъка има само едно, което отговаря на истината - неактуализиран правилник на болницата с оглед на отделни размествания на отдели. "Направо е цинично да се пита защо не са провеждани конкурси за доцент, асистент и главен асистент. Такива конкурси се провеждат, когато има позиция и някой я иска. Имаше едно младо момиче, прогониха го след безпрецедентен тормоз, и то не от страна на директора", разказа Константинов.

Той обясни, че установените 4 неподписани по системата на двойния подпис договори не са изобщо договори по закона за обществените поръчки, а вътрешни договори със звено на болницата, използвани за целите на вътрешно счетоводство. "Най-абсурдно е обвинението, че сме посочили различни цени за избор на екип в зависимост от вида на процедурата и сложността на клиничната пътека. Тези различни цени за избор всъщност целят да защитят интереса на пациента - обратното беше да сложим максималната цена за всички", коментира Константинов. Той отхвърли и упреците, че е пречил за обновяването на състава на Научния съвет - автономна научна организация в болницата.

"Нищо от това не прилича на борба с корупцията. За това ли ни е промяна - месеци наред администрациите се занимават с глупости, огромна енергия се хвърля да се използват като бухалки, вместо да се върви напред", каза още Константинов.

Лекар в защита на д-р Константинов

Известният български лекар Аспарух Илиев, който работи в Швейцария, публикува във "Фейсбук" възмутен пост по повод уволнението на д-р Константинов. Той нарича сигнала срещу него донос, в който вижда няколко проблема. Той е анонимен - "подобни писания без автор трябва да бъдат отстранявани веднага, без подпис и конкретни документи стойността им е нулева", смята Илиев. По думоте му доносът е изпълнен с намеци, слухове в стил "Пик", "Коч" и други подобни без никакви факти - "той каза", "очевидно неотговарящ", "очевидно протежиран". "Това са субективни преценки, които не могат да бъдат основание за каквито и да са по-нататъшни действия, както и проверки", смята Илиев. Той посочва, че след 5 години начело с д-р Константинов и огромни задължения в началото, болницата е санирана и извадена от финансова дупка. А в момента се връща в ръцете на ръководството, което я е довело до огромните задължения преди 5 години.

"Съжалявам, не виждам логика и министър Сербезова трябва да отговори на въпроса каква е причината за назначаването на "стария" нов директор? Напомням и за отстраняването на проф. Поромански като директор на "Пирогов" с комични аргументи. Нямам нищо против да се сменя всеки неспособен директор, но единствено е само въз снова на категорични и сериозни критерии и доказателства. Моля Kiril Petkov за отношение по случая", пише лекарят.

 

Коментари

 • Отстраненият шеф на онкологията обвини Сербезова в скрити интереси

  12 Юли 2022 15:50ч.

  4-и сватби и едно погребение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • след 5 години начело с д-р Константинов и огромни задължения в началото, болницата е санирана и извадена от финансова дупка

  12 Юли 2022 17:24ч.

  Това не е лошо, но не е ли по-важно на колко болни е помогнала болницата ? Щото начините за печелене на пари най-често са в ущърб на пациентите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг Доктор

  13 Юли 2022 15:50ч.

  Без да го познавам лично, винаги съм смятал Константинов за възпитан и порядъчен колега. Аха, аха , тамън да му вдигна палец, и като видях кой се е хвърлил да го бранаи ? Пурко- Ковидарят ! Тенкю, данке и мерси ! Без мое участие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи