Отстраненият директор на "Кинтекс": България изнася оръжия за Украйна чрез посредници

Отстраненият директор на "Кинтекс": България изнася оръжия за Украйна чрез посредници

Обемите на износ на оръжие от България са се увеличили 3-4 пъти от началото на войната в Украйна. Заводите наемат повече работници, които работят на три смени. Това заяви в ексклузивно интервю за NOVA отстраненият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов.

Михайлов твърди, че след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева.

"Това са стотици милиони изгубени за българската икономика", каза оръжейният експерт, който смята, че чрез тези договори България доставя оръжие на Украйна чрез посредници.

"Кинтекс" никога не е изнасял оръжие за Украйна или Полша и Чехия, за които се предполага че са транзитни точки към Украйна", заяви Михайлов. "Но оръжията, които виждаме да се използват в боевете в Украйна са същите, които се изнасят от България", поясни той.

Александър Михайлов отрече да е развивал паралелно оръжейна дейност с частни фирми, докато е бил директор на "Кинтекс". Според него освобождаването му от длъжност е свързана с "таен износ на оръжия".

"Хипотезата, която имам е, че ако се цели тайно да се достави оръжие в Украйна, то едно ново ръководство на "Кинтекс" може да изпълни тази задача", каза Александър Михайлов.

 

По БНТ вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова отново отрече да изпращаме  оръжие за Украйна. 

По думите й от Минските споразумения насам не сме изнасяли оръжия нито за Русия, нито за Украйна.

"Обвиненията на опозицията в обратното се позовават на обосновани предположения, което е несериозно", добави вицепремиерът.

"Последните дни се изговориха толкова небивалици за търговията с оръжия в България и то от хора, които нямат никаква представа за какво става дума. Чух дори, че Полша е посредник. Тези хора не правят разлика между износ, трансфер, посредничество. Виждам каква е целта на това. ГЕРБ искат да сменят правителството и виждат неговото сваляне през темата за оръжията. Това е видима цел за всички, но лошото е, че те злоупотребяват, лъжат и манипулират с информацията. Това е опасно за националната сигурност на България. Нека спрат да си играят с тази тема за политически и партийни цели", категорична бе тя относно манипулативните опити на ГЕРБ.

Нинова коментира и манипулациите за това, че износът на оръжия през последните месеци е увеличен,като заяви, че това се дължи на честите избори през изминалата година и поради невъзможността тогава да бъде съставен редовен кабинет се е стигнало до това, че Междуведомствената комисията за износ на оръжия не е заседавала повече от 2 месеца.

"За този период са се задържали близо 120 заявления за износ. Всичките те са забавени и бяха пуснати в периода януари, февруари и март тази година. Обемът, който обхващат тези 120 броя е 432 656 492 евро. Това изведнъж се изсипва цялото през февруари месец и от това идва големия обем, който прави впечатление в справките", каза още тя.

Вицепремиерът добави, че международните и българските закони изискват от България да даде разрешение за износ при определен брой и вид документи и посочи.

"Изнасяме за над 50 държави, и да може от там да стигне по някакъв начин, за което България не може и няма как да провери и да носи отговорност. Другото решение е просто да спрем износа и да затворим тази индустрия, защото доста такива се унищожиха. Но аз като министър на икономиката и индустрията държа да се развива икономиката", подчерта Нинова.

Нинова показа документ от търговския регистър на България, от който е видно, че изпълнителния директор на "Кинтекс", докато е бил такъв, официално е участвал и в няколко фирми, които се занимават с търговия с оръжия.

"Това е доклад на инспектората на Министерството, в който накрая препоръчват всичко това да се изпрати на Прокуратурата и АДФИ. Официален орган на Министерството е проверил "Кинтекс". Когато ме избраха за министър обещах, че ще оздравяваме държавните дружества и ще докажем, че те могат да се управляват ефективно и, че мантрата, че държавното не е добро и трябва да се приватизира не важи. Ще бъда безкомпромисна относно всички случаи на източване на държавни дружества, на злоупотреба с пари и конфликт на интереси", безкомпромисна бе Нинова по отношение на злоупотребите в "Кинтекс".

"Стигне ли се до износ на оръжия за Украйна, това няма как да се случи без подпис от министъра на икономиката и индустрията. За пореден път казвам, че аз няма да си сложа подписа под износ на оръжия и боеприпаси за Украйна. Изразявам принципна и последователна позиция, която отговаря на волята на хората, които ни следват като партия, а виждам, че и на волята на по-голямата част от българското общество", допълни още лидерът на БСП.

 

Коментари

 • Алооо,

  27 Апр 2022 11:52ч.

  не другарко ни Нинова,к’во ще изхортувашнатези твърдения,другари социалисти и най-паче пенсионери,докато още мърдате и можете да мислите с главите си , си дайте сметка за кого гласувате!Ниноеа по нищо не се различава от ДЪБОВци,ЛУКАНОВци,онова леке Станишеф и&!Мислете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Лико

  27 Апр 2022 12:50ч.

  Алооо,мисли преди да пишеш. Гледай приходите в твоята сметка покрай изборите, социалистите пари не дават за да гласуваш. А колкото до производството и продажбата на оръжие, отговорът на министъра на икономиката е категоричен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова е най-сериозния политик

  27 Апр 2022 13:06ч.

  в България сега, каквото каза преди изборите, това и прави. Трудностите идват от мнозинството бедни припознали се като десни и плашени с призрака на комунизма, те гласуват за десните. А десните са ясни: грабеж на народа и слугинаж на Запада, вече над 100 години такава е тяхната политика. Четете Буров, той е знаел какво говори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи