Отпадат всички COVID мерки у нас

Отпадат всички COVID мерки у нас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Противоепидемичните мерки в страната отпадат от четвъртък - 17 ноември. Това научи DarikNews.bg от Здравното министерство. За първи път COVID мерките бяха въведени в България на 13 март 2020 година, само дни след първите регистрирани случаи на заразата у нас. Оттогава поетапно мерките бяха затягани и разхлабвани, наложи се дори затваряне на бизнеси и забрана за пътувания. 

В последните дни здравните власти отчитат намаляване в двуседмичната заболеваемост, като към 16 ноември, тя е 69.62 заразени с коронавируса на 100 хиляди души. 

Действащите COVID мерки са в сила до днес - 16 ноември/сряда. Те включват изискване за носене на предпазни маски за лице в лечебните заведения, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. 

Всички, които не са от едно семейство/домакинство,когато се намират наоткрити обществени места, на които има струпване на хора, трябваше да спазват физическа дистанция от 1,5 м. 

Работодателите и ръководствата във висшите учебни заведения имаха ангажимент да проветряват редовно помещенията и да осигуряват дезинфекция. Не трябваше да се допускат на работа или в университета хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други). При възможност и по преценка те трябваше да организират и дистанционна форма на работния процес (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени. 

В обществените и търговските обекти бе задължително да може да се осигури дистанция от метър и половина, както и да има поставени дезинфектанти на входовете. 

Задължително бе и провеждането на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

От Здравното министерство съобщиха, че действащата заповед няма да бъде удължавана след 17 ноември. Ведомството обаче продължава да следи развитието на пандемията и при отчетен подем отново ще се обсъди въвеждане на противоепидемични мерки, с оглед опазване здравето на обществото и намаляване на въздействието на коронавирусната инфекция върху здравната система, както и за недопускане едновременното епидемично разпространение на две заболявания с пандемичен потенциал – грип и COVID-19, се казва в официално съобщение, което бе публикувано по-късно през деня в сайта на министерството. 

Към днешна дата броят на хоспитализираните с COVID-19 пациенти е 541, като 59 от тях са настанени в структури за интензивно лечение. Натоварване на здравната система не се отчита, доколкото зает е 4,8% от капацитета на болничните легла спрямо определените за лечение болнични легла през предходните пандемични вълни. Отчита се спад с 20% на броя новохоспитализирани лица на седмична база от началото на месец ноември, съобщават още здравните власти.

С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и ръстът на заболяемостта от остри респираторни заболявания, регионалните здравни инспекции следва да информират лечебните заведения и стриктно да следят за спазването на мерките по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, се казва още в съобщението.

Здравните власти напомнят: Ваксинацията срещу COVID-19 и грип остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето.  

 

Източник: dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Pi4

    16 Ное 2022 15:38ч.

    Долу фашистите с бели престилки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    16 Ное 2022 16:17ч.

    И комунистите също :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като сме почнали така

    16 Ное 2022 17:11ч.

    и демократите с бели престилки, и те под ножа..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    16 Ное 2022 15:48ч.

    На кого ни оставяте. Искаме си маските и мерките. блеее

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ей жалко

    16 Ное 2022 16:01ч.

    Тъкмо хванах ковид, но после го пуснах

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Птибурдуков

    16 Ное 2022 16:44ч.

    Д-р Путин прекрати преждевременно пандемията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Краят на една измама

    16 Ное 2022 17:13ч.

    Някои хора обаче се налапаха яко .. С парите похарчени за неефективните и никому ненужни ваксини, можеха не една, а две детски болници да построят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нобелова награда

    16 Ное 2022 18:11ч.

    На Путин трябва да бъде присъдена нобелова награда за медицина, той прекрати пандемията и зелените сертификати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Paul Craig Roberts Institute for Political Economy

    16 Ное 2022 18:11ч.

    COVID UPDATE: What is the truth? +https://www.paulcraigroberts.org/2022/11/15/covid-update-what-is-the-truth/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    16 Ное 2022 18:16ч.

    Изпитвам задоволство, че няма да ми се налага да гледам омръзналите ни лица на вирусулози, инфекционисти, математици и хора, които нямат мед. образование, които заработиха добри пари. Бяха обещали преди време инфо за Ковид -веднъж седмично/обобщение/ ,надявам се вече да го изпълнят. Който иска ваксина-знае къде да отиде. Аз лично отказвам да съм лабораторна мишка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-OСТАВКА СЪД ЗАТВОР?

    16 Ное 2022 18:19ч.

    Кунчев,Кантаржиев,знайни и незнайни СОВИД19 войни да не са вкарани в затвора???Ако не ,време е!Или продължаваме напред?Забравяме за нокаута дето ни нанесаха?И забравяме за милиарди похарчени на халост,хиляди съсипани животи и бизнес.Не бъдат ли съдени НЕКЪДЪРНИТЕ ЛЕШПЕРИ не сме народ и нямаме държава!Пък си вейте байраците и се тупайте в гърдите-булгар,булгар!Но не ставаме,така да знаете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А отговорност за проваленото образование

    17 Ное 2022 4:14ч.

    На десетки випуски ще поеме кой? Вълчев, Денков, здравните министери, кунчевци, радки, гломби, етцетера? Кой, бе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи