Отново избухна насилие в комплекса на джамията "Ал Акса" в Йерусалим

Отново избухна насилие в комплекса на джамията "Ал Акса" в Йерусалим

Снимка: АФП

Сблъсъци избухнаха снощи за втори път през вчерашния ден между израелската полиция и палестинците на територията на комплекса на джамията "Ал Акса" в Йерусалим, съобщиха пред Ройтерс очевидци, само часове след като арестът и извеждането на над 350 души при полицейска операция на територията на комплекса на храма и въпреки призива на САЩ за успокояване на напрежението.

Сблъсъците, които избухнаха по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан и в навечерието на еврейския празник Пасха, предизвикаха размяна на огън между Израел и въоръжени бойци в Газа, както и опасения от разрастване на насилието.

Снощи за втори път служители на израелските органи на реда влязоха в комплекса на мюсюлманския храм и опитаха да евакуират богомолците, използвайки зешеметяващи гранати и гумени куршуми, казаха представители на Вакъфа, назначената от Йордания ислямска организация, стопанисваща комплекса на джамията.

Богомолците хвърляли предмети по полицаите, казаха очевидци. Палестинският Червен кръст съобщи, че шест души са ранени.

Израелската полиция заяви, че десетки младежи са внесли камъни и пиротехника в джамията и са се опитали да се барикадират в нея. Но Вакъфът каза, че полицаите са влезли по време на молитви.

Говорител на палестинския президент Махмуд Абас коментира, че "израелската операция в джамията Ал Акса и посегателството от израелска страна срещу богомолци са шамар по неотдавнашните усилия на САЩ за гарантиране на мира и спокойствието по време на рамазана".

 

Израелската полиция се разполага по улиците на Стария град в Йерусалим часове след като силите ѝ проведоха операция в комплекса на джамията Ал Акса, 5 април 2023 г. Снимка: АП

По-малко от 24 часа по-рано израелските органи на реда отново щурмуваха джамията, за да изведат от нея по думите им агитатори, които се били заключили вътре, след като усилията това да стане чрез диалог се провалили.

Палестинският Червен кръст заяви, че при първите за вчерашния ден сблъсъци са пострадали 12 палестинци, включително от гумени куршуми и побои. Израелската полиция съобщи, че двама нейни служители са били ранени при този случай.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби изрази безпокойство от насилието в джамията и заяви, че е наложително израелците и палестинците да успокоят напрежението.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Джамията "Ал Акса" в Йерусалим

    06 Апр 2023 9:57ч.

    е построена в двора на римската крепост на римския гарнизон в Ерусалим. На една от стените на същата тази римска крепост юдаистите се молят и я наричат "стената на плача", като се припознават със стена от Втория храм на Бог, който до основи е разрушен от Рим през 70 г. Камък върху камък не остава от Втория храм, така както Иисус Христос предрича. Вторият Храм е бил южно от крепостта на римския гарнизон, която остава през вековете. Претенцията на юдаистите към джамията Ал Акса е, че е построена на мястото на Втория храм и крайната им цел е да я разрушат, за да построят на нейно място Третия храм, при което трябва да дойде техният мешиях (Антихриста) и да получат власт над целия свят. Това е сърцевината на конфликта. По тази причина хазаро-талмудистки секти се стремят да построят резервна юдейска държава в Украйна, която вече са я кръстили "Небесен Ерусалим" като подигравка с пророчеството "Откровение" на Свети апостол Йоан. Така конфликтът от Близкия Изток беше пренесен на руска земя в измислената от западните русофоби и от юдео-болшевиките на Ленин квази-държава Украйна. Това е и причината християни и мюсюлмани да се бият рамо до рамо срещу укро-нацистите, които съзнателно или несъзнателно служат като оръдие на хазаро-талмудистите и на западните сатанисти за обезлюдяване на Украйна, и за построяване на нейна територия на резервна юдейска държава, върху Днепропетровска, Запорожка, Херсонска, Одеска и Николаевска области + Крим. В Днепропетровск (Днипро) е построен най-големият юдейски комплекс в Европа, а може би и в целия свят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодарим за обяснението на събитията!

    06 Апр 2023 12:21ч.

    И това е причина за ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА - регилиозен фанатизъм, ужасяващ и потресаващ в своята АНТИчовечност! ...... Срам. ......... "Претенцията на юдаистите към джамията Ал Акса е, че е построена на мястото на Втория храм и крайната им ЦЕЛ е ДА Я РАЗРУШАТ, за да построят на нейно място Третия храм, при което трябва да дойде техният мешиях (Антихриста) и да получат власт над целия свят." ......... Власт на целия свят?! .... И за какво им е тази власт над целия свят - какъв свят искат, къде са показали, днес на практика - как трябва да живее човечеството?! ......... Как разбраха че там е "сакралното място" - трябва да се разруши джамията за да се построи точно на същото място Третия храм (?) и как избраха точно мястото Изт.Украйна за "резервна" юдейска държава?! ..... Как се допуска подобен "религиозен фанатизъм" така да въздейства върху разума на цялото човечество и да го докара до самоизтребление?! ... Срам за цивилизацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    06 Апр 2023 10:55ч.

    Насилието не съществува само по себе си, то винаги е предизвикано, пише през август 2001 г. Израел Шамир в статията си „Крайъгълният камък на насилието“ по аналогичен повод, на абсолютно същото място и по време на управление на същата партия. Същото заглавие – „Отново избухна насилие...“ е доминирало световната преса и тогава. Статията е част от сборника „Каббала власти“ на същия автор, книгата е достъпна онлайн на руски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Carmageddon

    06 Апр 2023 12:41ч.

    "И Господното слово дойде към мене и рече: Сине човешки, насочи лицето си към Гога, в земята на Магога, княза на Рос, Мосох и Тувал, и пророкувай против него, като речеш: Така казва Господ Иеова: Ето, Аз съм против тебе, Гоге, княже на Рос, Мосох и Тувал." —Езекил 38:1-3 А възможно е този сценарии за Нов Йерусалим в украина да се покрива със този цитат на пророка . И също така пророчествата за пресъхването на река Ефрат. Мястото на последната битка Армагедон вероятно вече е определено. Но въпросът е къде е то ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи