Отнеха от "Възраждане" парламентарната комисия за контрол на службите

Отнеха от "Възраждане" парламентарната комисия за контрол на службите

Николай Дренчев от "Възраждане" оцеля начело на комисията само едно заседание

"Възраждане" официално останаха без ръководство в парламентарната комисия за контрол над службите и СРС. Освен това тя вече няма да е на паритетен принцип с по двама депутати от партия, а ще отразява парламентарното представителство, което означава, че и членовете й ще бъдат променени. Така само конституционната комисия в НС остава на паритетен принцип.

Не мина и искането на ИТН малките парламентарни групи, които не могат да пратят свои хора във всички комисии, да имат право да изпращат депутати да членуват и в трета комисия, но да не получават допълнително заплащане за това. По правилник те имат право да са в до две. Така обаче ИТН могат да се включат с по един човек в 22 от общо 26 комисии в НС. Формацията на Слави Трифонов получи подкрепа само от БСП и "Възраждане"

Преди това обаче повече от 2 часа и половина депутатите си разменяха обвинения, обиди и обсъждаха промените в правилника за работата на Народното събрание. Основни действащи лица обаче бяха представителите на "Възраждане", БСП и ИТН, а основен защитник на промените - Явор Божанков от ПП-ДБ. Колегата му от коалицията Мирослав Иванов пък на няколко пъти взимаше думата за процедурни забележки - основно да смъмри опозицията, че не говори по същество, или да иска забележки.

"Комисията работи добре, далеч от медийни бум, далеч от манталитета тук, в залата, и с фокус върху националната сигурност. Дори и да не беше така, критики може да има само срещу управляващите - с изключение на последното заседание, водено от мен, до сега винаги управляващите са я водили", напомни Николай Дренчев, заради когото всъщност бяха инициирани промените. Той изтъкна, че въпреки паритетния принцип управляващите имат мнозинство в комисията - 5 от членовете й са на опозицията и 6 на управляващите. Така че те биха могли да налагат дневния ред.

Комисията работи много добре, натърти Дренчев. "Очевидно опозицията не е сертифицирала своето поведение при управляващите и това води до определени фрустрации, както видяхме в петък у г-н Пеевски, което бе подето и от останалите саглобкаджии. Всеки от член на комисията има достъп до документите, това е било до сега принцип, надявам се и нататък да е по същия начин. Проблемът е не, че твърде много хора четат, а че са твърде малко", смята той.                                                

Дренчев продължи: "Мафията е МС, там откъдето се управляват службите. Тя е в НС, в лицето на мнозинство, което разчиства пътя на МС, на политическата корупция, на политическата шайка да разпродава суверенитета на България по всевъзможен начин", заяви депутатът. Ще почешете егото на Пеевски, но няма да спрете работата на НС", закани се той към мнозинството

Явор Божанков от ПП-ДБ видя персонален мотив за промяната в правилника, но и политически. И припомни, че Дренчев публично е съжалявал че Путин не е направил блицкриг в Украйна, нямало как подобна комисия за контрол над службите да бъде поверена на такъв човек. "Какъв сигнал ще е това към партньорите ни в съюзите, в които членуваме?", попита той. И атакува партията, че е повдигала въпрос за излизането от НАТО. Мотивите били изчерпателни, и персонални и политически.

Със сходни мотиви ПП-ДБ не искали Костадин Костадинов да оглавява комисията за българите зад граница.

А лидерът на "Възраждане" се притесни, че доскорошния председател на комисията за СРС-та Бойко Рашков отсъства. "Дано да е добре човека, в тяхната група стават ужасяващи неща", вметна той.

Георги Свиленски от БСП пък обяви, че нямало смисъл да се изказва по мотивите, самите вносители обяснили колко са несъстоятелни. Политически се стигало до такива мерки.

Той подкрепи искането на ИТН, защото било нормално група депутат да участват в работата на НС. "Тя е в пленарна зала, в комисии, връзки си избиратели. ПГ от 10-12- човека няма как да покрие 26 комисии. Винаги е имало такива групи. Излиза, че нямат право да участват с нито един представител в 5-6 комисии. Лишени са да вземат участие", подкрепи той най-малката група в парламента. Свиленски изтъкна, че сме в XXI век, Европа, има демокрация, евроатлантически ценности, а мнозинството иска "по идеология и мислене да лишава ПГ от ръководството или участие в групи. "Днес казват: махаме председателите, утре ще ги извадите от комисии, другиден ще забраните да влизат в зала. Защото така сте решили. НС е да се работи, да се споделят всякакви идеологии, но да се говорим и да се чуваме, не да се наказваме със силата на мнозинството", настоя депутатът от БСП. И напомни на мнозинството, че като са повече в комисията, може да променят и определят дневния ред. "Не ви пречи председателят, или паритетността", настоя Свиленски. 

Подобен подход срещу опозицията имало и по времето на ГЕРБ, "Лазаров дълго бе председател на тази комисия". "ПП, като казваме, че връщате модела Борисов и ГЕРБ - това е. Днес връщате част от модела, в последните 4-5 НС имаше стъпка напред в развитието на демокрацията, а сега с вашите гласове давате назад. Грешите. Ден по ден, всеки ден. Не знам кой ви втълпил, че като кажете днес 20 пъти "Путин", "Русия", "проруска партия", ще станем много черни, а вие - много бели и хората не виждат доходите си?", продължи да се гневи Свиленски.

Тошко Йорданов зашити текста на ИТН и настоя, че не искат пари, за да работят. Обвини мнозинството, че са раздули администрацията, но не давали да работят. Защото ги било страх, че някой ще разкрива какви глупости правят.

Източник: "24 часа"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Ту-95

    24 Яну 2024 17:26ч.

    Повтаряйте след мен... Това е демокрация. Денков е най-добрият премиер. Не сме в сглобка с ДПС. ППДБ защитават евроатлантическите ценности. Евроатлантическите ценности са това, което ППДБ казва, че са... Това е демокрация. Денков е най-добрият премиер. Не сме в сглобка с ДПС. ППДБ защитават евроатлантическите ценности. Евроатлантическите ценности са това, което ППДБ казва, че са...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Яну 2024 18:11ч.

    невъзможно....... , поне опозицията да бяха номинирали един педал, че да хване дикиш !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подмениха вота на повечето , поредно доказателство за фалшифицирани избори

    24 Яну 2024 18:20ч.

    Позор за окупанта ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Камен Ф.

    24 Яну 2024 17:27ч.

    Едно и също, едно и също. Омръзнахте ни, няма да коментираме повече. Безродници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След Конституцията,

    24 Яну 2024 17:31ч.

    шарламентът се изгаври и с парламентаризма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шарлатанското на днешната политика е корпоративното й управление, което обезсмисля народния вот

    24 Яну 2024 17:42ч.

    "Шарламент" е новото название на монархофашистки парламент. Исторически опит с подобно карикатурно институционално образувание поне е налице.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    24 Яну 2024 17:52ч.

    "Безродници!" Лоши хора, как може да не обичат мама Раша и мекеретата ѝ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жертвите на закона "Лумников" да не се маят, а да продават и да емигрират преди Денят на Колесника

    24 Яну 2024 18:26ч.

    Иначе ще развалят хубавия жълт цвят на паветата с буржуинската си кръв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    24 Яну 2024 18:18ч.

    Тъпанар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дворен кеNеFF

    24 Яну 2024 18:22ч.

    И двамата ползват форума само за тоалетна. Един градивен пост не сме прочели от тях, само навиквания и обиди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    24 Яну 2024 19:13ч.

    Див комунизъм пак се възцарява. С партийните комисарчета Митев и Божанков. Все едно са преродени съветски комсомолци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @монархофашистки парламент

    24 Яну 2024 19:42ч.

    Не, по-скоро троцкистко-фашистки курник. Сглобен от свинепасите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    24 Яну 2024 19:44ч.

    Хора, осъзнавате ли, че ни управлява ХУНТА - която гази законите без да и мигне окото?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • недимократ

    25 Яну 2024 4:17ч.

    Чакам новия Вазов, който да напише "Под игото на димокрацията". Пустите му "димократи" продължават да разсипват България. Ръфат, ръфат до кокал. И тук не става дума просто за партията Възраждане, а за безпринципността и беззаконията, които продължават. На евроизборите пак гласувайте за пиночетковците от хунтосглобката (и Пиночет беше докаран на власт от американушките и подкрепян от тях) или идете за гъби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи