Отложиха гласуването на бюджета, чакат редовен кабинет

Отложиха гласуването на бюджета, чакат редовен кабинет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бюджетна комисия прие с 10 гласа "за" предложението на Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС, че ден преди гласуването на редовно правителство не е целесъобразно да се гласува на второ четене удължаването на бюджета. На 9 от членовете на комисията позицията беше "въздържал се".

Не е редно да гласуваме на второ четене решение за удължаване на бюджета от 2022 г. и през 2023 г. ден преди очакван вот за съставяне на правителство. Ако това стане, ще има време да се внесе редовен бюджет. Нищо не пречи да изчакаме един ден и ако проектокабинетът не мине, да свикаме ново заседание и да гласуваме удължителния закон, мотивира се депутатът на ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев.

Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов обяви, че след гласуването на проекта за кабинет ще се реши дали комисията да заседава по удължаването на бюджета. С това излъчването на заседанието бе закрито макар и с уточнението, че няма нищо тайно да се обсъжда в точка "Разни", по която преди прекратяването на излъчването дума взе депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров.

В края на ноември Народното събрание прие действието на стария бюджет да бъде удължено до приемането на нов. Решението, подкрепено от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“, бе на първо четене.

Вносител на предложението е служебният кабинет. Той също смята, че за нов бюджет е необходим редовно правителство.

Комисията днес заседава извънредно, за да разгледа промените в бюджетния закон. Те предвиждат максималният осигурителен доход да се вдигне от 3400 на 4200 лв., третият ден от болничния да се прехвърли от държавата на НОИ, минималната заплата да се обвърже със средната, да се увеличат учителските заплати и пр. След отлагането на тези предложения, депутатите се заеха с промените в закона за ДДС.


Източници: бТВ, Дневник, "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • През 2023 ще има два пъти парламентарни избори е нито едно редовно правителство

    13 Дек 2022 14:05ч.

    Хващам се на бас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    13 Дек 2022 14:51ч.

    Кво да ви обяснявам?! Идиоти! Дори да са смачкани от козяк и да вдигнат ръчичка утре, ще са дважди идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи