Отиде си актьорът Иван Джамбазов

Отиде си актьорът Иван Джамбазов

На 90 години почина големият български актьор Иван Джамбазов, съобщи БНТ.

Джамбазов има много роли в театъра и киното. Участва в телевизионни постановки и рецитали. Една от най-известните му роли е във филма на БНТ „Корави старчета".

Озвучава повече от хиляда дублажа в български и чуждестранни игрални, документални, анимационни и телевизионни филми за БНТ. Най-известната му роля в дублажа е тази на д-р Сова в сериала „Болница на края на града“. Джамбазов озвучава Батман в дублажа на „Батман: Анимационният сериал“ за БНТ, правейки го един от първите актьори, които са озвучили героя в България. 

Иван Джамбазов е роден на 7 септември 1932 г. в София. През 1951 г. кандидатства във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в Националната спортна академия. Приет е и на двете места, но избира ВИТИЗ, където завършва специалност актьорско майсторство в класа на професор Боян Дановски през 1955 г.

По разпределение играе две години в Драматичен театър „Стефан Киров“, Сливен (1955 – 1957). Осем години играе в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ (1957 – 1966), а след това до пенсионирането си в Младежки театър „Николай Бинев“.

Член е на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) и САБ.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Мери

  17 Март 2023 14:27ч.

  Съболезнования за всички любими артисти, макар и дечурлига и младежи, ги помним до един!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бог да го прости

  17 Март 2023 14:40ч.

  Роден на една дата с Бай Тошо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • R.I.P.

  17 Март 2023 14:54ч.

  Лек път в Отвъдното, каквото и да е то... Все пак, човекът е имал плодотворен творчески живот и е достигнал достолепна възраст. Значи, земният му път е бил успешен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  17 Март 2023 19:42ч.

  Мир на душата му. ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи