Отхвърлят бюджета с 6,4% дефицит на първо четене, искат коригиран от МФ

Отхвърлят бюджета с 6,4% дефицит на първо четене, искат коригиран от МФ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Поредна среща на контактната група между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за Бюджет 2023. Представители на двете сили започнаха разговорите по проекта на служебния министър на финансите в парламента. По-късно се преместиха в самото Министерство на финансите.

В Народното събрание двете коалиции потвърдиха, че ще търсят всякакви варианти дефицитът отново да бъде свален до 3%, а не 6,4 на сто, както е заложен.

„Ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен, бюджетът да влезе в 3-процентовите ограничения, за които сме говорили. Технологично - това ще се случи, като на първо четене бъде отхвърлен бюджетът с 6,4% дефицит. След което да бъде коригиран от Финансовото министерство и да влезе с 3% и конкретно заложени политики”, посочи след срещата Асен Василев. Той допълни, че няма да се пипат социални разходи, заплати и данъци.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС припомни информацията за това, че публичните финанси на държавата са в тежко състояние. „Това, което колегите изложиха като информация, потвърди тези данни от преди близо два месеца. Изискахме да ни бъде предоставена подробна информация, както по отношение на капиталовите разходи, така и по отношение на разходите за издръжка, дивидентите и възможността да бъде начислен 100% дивидент”, каза тя.

Петкова допълни, че основната цел и приоритет е приемането на България в еврозоната, именно затова трябва да има 3% дефицит.

 

Източник: NOVA

 

 

 

Коментари

  • Предатели!

    27 Апр 2023 17:09ч.

    На всички е ясно, че искат дефицит под 3%, защото това е едно от условията за влизане в Еврозоната. Въпреки, че 600 хил. души се подписаха за референдум. Очевидно тези хора не представляват българския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поглед

    27 Апр 2023 18:39ч.

    Т е са назначени от с. Козяк и им плаща шорос. С допуснати грешки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    27 Апр 2023 18:56ч.

    На това му се казва демокрация - гражданите искат едно, но политиците, избрани с 25% от имащите право на глас, най-добре знаят кое е добре за държавата, щото са умни, честни и образовани, а и такива са директивите от "началниците". Какво тук значат някакви си референдуми, конституции и прочие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    27 Апр 2023 17:11ч.

    Натискът да влезем на всяка цена в еврозоната, точно в този момент, в условията на война и световна криза, както и на неизбежни глобални и радикални геополитически промени, когато доларът губи почва под краката си, като световна резервна валута, а еврото го следва, към дъното, защото е закачено за него, а и защото бъдещето на европейската икономика е под въпрос, граничи с пълно безумие. Ако все пак това се случи, за нас, като малка бедна държава, това ще е равносилно на национална катастрофа (без преувеличение). А тези малоумни и продажни политици, които се опитват да ни довършат по този начин, ще са меко казано национални предатели...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    27 Апр 2023 17:40ч.

    С колкото процента не се събират данъците с толкова процента да се намали администрацията и ще достигнат 3% дефицит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    27 Апр 2023 18:52ч.

    Предатели! 27 Апр 2023 17:09ч. Точно така! Само все още не ми е ясно дали са по-тъпи отколкото гадни! Как може да не знаят, че влизането ни в Еврозоната с толкова нисък стандарт и разбита икономика ще предизвика поредната национална катастрофа поради хиляди причини. Не знаят ли, че Швеция, Дания Полшо, Чехия, Унгария не искат и да чуят за еврото. Защо не слушат доц. Сарийски, който хиляди пъти обясни и плюсовете и минусите от подобна стъпка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време е за протести!

    27 Апр 2023 19:00ч.

    Това очевидно не е икономическо, а чисто политическо решение. Иначе как се обяснява предварително определената граница от 3%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    27 Апр 2023 19:16ч.

    На това му се казва Патриции и Плебеи. Честити 3% плебеи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Измамници

    27 Апр 2023 21:01ч.

    Има ли българи в НС въобще? Ако има, променете закона за избори и ограничете турския вот, че отново сме под робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    28 Апр 2023 0:06ч.

    Относно еврозоната - факти: Това е баланса на ЕЦБ:file:///C:/Users/User/Desktop/E%D0%A6%D0%91_files/euro-area-central-bank-balance-sheet.png . До 2016 е бил. около 2 трл. евро - отразяващо стабилността на валутата. Сега е близо 8 трл.евро - само за 6 г. са напечатани близо 6 трл.евро , само по време на ковида около 4 трл. пари без всякакво покритие срещу които не е произведено нищо / това е инфлация от 100% и сега я консумираме/Над 65 % от " активите" са облигации на водещите държави членки- Италия, Франция , Испания, Португалия, Германия, Нидерландия и др. - всички затънали до гуша в дългове със средна задлъжнялост над 100 % от БВП и които за да плащат дългавете си трябва да вземат нови дългове - т.е. те поотделно и Еврозоната като цяло са в дългова спирала. ЕВРОЗОНАТА Е ЕДНА ОГРОМНА ПЛАНИНА ОТ ДЪЛГОВЕ при това лошо управлявана от баба Лагард известна с това , че не можела да отказва както на младини така и сега. Това са фактите. Ето към това искат да ни присъединят нашите кретеноидни палячовци, които не представляват дори семействата си, защото членовете на техните семейства, особено по- възрастните са се подписали под референдума.- искат си вековния лев. А българският лев все още е една от най- стабилните валути в света, защото сме във валутен борд и печатането на пари е под много строг контрол. Това също е факт. А влезем ли в еврозоната огромна маса пари - между 15 и 30 милиарда ще бъде освободена и към нея се протягат крадливите ръчички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Райничка Цветкова

    28 Апр 2023 10:40ч.

    Влизането в Еврозоната ще бъде не национална катастрофа, окончателното заличаване на българската държава и народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи