Отбелязваме 151 г. от гибелта на Васил Левски

Отбелязваме 151 г. от гибелта на Васил Левски

Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. 

След като на 27 декември 1872 г. той е заловен при Къкринското ханче до Ловеч, а след това отведен в Търново, на 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в центъра на София, близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 г. 

Годишнината ще бъде отбелязана в родния му град Карлово с възпоменателна церемония, в която ще участва  председателят на Народното събрание Росен Желязков. Тя ще започне в 18.00 часа на пл. "Васил Левски" в града.

Желязков ще приеме строя на представителни роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово.

По-късно в читалището ще се състои традиционният възпоменателен спектакъл на ученици от средно училище "В. Левски". Тази година спектакълът е озаглавен "Моят Левски".

Годишнината от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана с гражданско поклонение и военен ритуал и пред паметника му в Ловеч.

Паметта на Васил Левски ще бъде почетена днес и с поход до музея "Къкринско ханче" и военен ритуал. От 11.00 ч. представителни блокове от Националния военен университет "Васил Левски" – Велико Търново ще  поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола в двора на ханчето и ще отдадат почит към делото му. Вечерта в ловешкия храм "Успение Богородично" ще бъде отслужена панихида за Апостола, а след това от18.00 ч. е гражданското поклонение и военен ритуал пред паметника на Васил Левски, който се издига на хълма над Ловеч.

В Троян годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана с панихида за йеродякон Игнатий в църквата „"Света Параскева-Петка" и  Факелно шествие и поднасяне на венци на признателност пред делото на Апостола  пред паметника на Левски на площад "Възраждане".

 

 

Коментари

  • Еврокомисар

    18 Фев 2024 8:23ч.

    Защо Левски и Ботев толкова много мразеха Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    18 Фев 2024 8:28ч.

    Ти като техен съвременник, знаеш какво са споделяли с теб! Разкажи и на нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце, либерастко идиотче!

    18 Фев 2024 9:28ч.

    Дай връзчица на сия омраза! Да разберем и ние! А иначе, "ти си просто диване (ама евросжендърско) и какво ли още не"! И, казяк, галя, незачёт! Опорките, нефелни, бе! Дайте на туй евро-нящо, други, че бактън от идиотизмите му! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • shopski rueters

    18 Фев 2024 8:54ч.

    Ало, факт-чекърите, що спинкате?! Левски е обесен рано сутринта на 19 Февруари 1873 година. Стига допускахте подмяна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    18 Фев 2024 11:18ч.

    ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ БЕ ОБЕСЕНА ПРЕЗ 1989Г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    18 Фев 2024 11:43ч.

    Ти си умствено обесен роб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    18 Фев 2024 13:14ч.

    Пий си редовно психохапчетата платено селско соросоидно мекере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не почитаме Васил Левски, щом "Демонът на империята" БНТ ще дава в 22.00 часа, за да не могат децата на България да научат за великата личност на Апостола!

    18 Фев 2024 9:06ч.

    Един от най-интелигентно и великолепно направените български филми посветени на Апостола на свободата "Демонът на империята" представящ интелигентността на Васил Левски чрез начина, по който представя бъдещето на България, какво говори на народа, какво трябва да се направи, и как с ум и смелост надхитря врага... то скъпата на обществена телевизия ще излъчва филма от 22.00 часа - ДА НЕ МОГАТ ДЕЦАТА БЪЛГАРЧЕТА ДА ГЛЕДАТ ВАСИЛ ЛЕВСКИ по никакъв начин. Миналата година го даваха от 16.30 ч. след обяд... ... Позор за БНТ и за българските управляващи, които почитат с лицемерие Апостола на свободата, непозволяващи да се гледа Левски в най-гледаното време - от 20.30 ч или 21.00 ч. Позор за лицемерието и за антибългаризма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    18 Фев 2024 9:25ч.

    Не можеш да почиташ Левски и в същото време да целуваш миризливия руски ботуш. Едното изключва другото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путьо, "и ти ли, Бруте"?

    18 Фев 2024 9:29ч.

    Ма ти си знаеш! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • той Руссиян си знай работата

    18 Фев 2024 9:35ч.

    Прочети пак откровението на Бенковски пред димящата в пепелища Тракия, дадено в "Записките" на Захари. Даже един русофоб по неволя като него признава, че саможертвата на нашите национал-революционери отвори вратите на Русия да ни освободи. Ала такива еничери като тебе никога няма да се зарадват на свободата, защото за нея е пролята много скъпа и свидна руска кръв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    18 Фев 2024 9:44ч.

    Особено важи за хората от гейпарада, които целуват на американците оная работа! Така, че бегай да се епилираш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    18 Фев 2024 10:01ч.

    Такъв тюрлюгювеч ти е в главата, че...Левски затова е най великия българин, защото се е борил България да се освободи сама. А русоробите все чакате някой да ви освободи, да ви даде нещо..и после да целувате ботуша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    18 Фев 2024 10:11ч.

    Той е бленувал България да се освободи сама, но не може да не си е давал сметка, че това е невъзможно без русия. И освен това БРЦК е бил захлебван с масонски пари, което със сигурност се премълчава от такива като вас, ала си е исторически факт и хората, които са купували оръжие с тия пари, е трябвало да отговарят (макар и с неохота) на някои връчвани им масонски пропагандни опорки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изтъкано от антируска омраза

    18 Фев 2024 10:41ч.

    Да, щяхме да си кютаме под османска власт още толкоз години, обаче с Левски начело. Простотиите ти край нямат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    18 Фев 2024 11:37ч.

    той става русофоб по-късно, защото руснаците не му дават пост в държавната администрация, пък има и сериозни съмнения, че той е предал Бенковски,, всички загиват, той не е дори ранен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неполиткоректно

    18 Фев 2024 15:34ч.

    И двете обиколки на Левски са с масонски пари. Масони му даваха парите, масони го предадоха и осъдиха, масонът Джендо му проскуба листове от тефтерчето с неполиткоректно мисли за масоните и накрая с цялото си нахалство масони му направиха капище в центъра на София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Фев 2024 10:05ч.

    Ами не е днес... утре е , ама нъл трябва да неглижираме и Левски подобно на Ботев!?! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    18 Фев 2024 10:58ч.

    В дописката нехайно са пропуснати две важни събития от програмата за отбелязване екзекуцията на Левски. Първото ще се състои в Къкнринското ханче. Там ще проведе възстановка на залавянето на Дякона. Неговата роля е поверена на актьора Заари Бахуров. Като преки залавящи заптиета ще се превъплатят Бирол Кьосеюмер и Мерджан Сюлейман от ловешката областна управа на ДПС. По сценарий Бахуров ще трябва да стреля с револвера си и рани дясната ръка на Бирол, изпълняващ ролята на заптието Али Чауш-Помака. Изстрелът ще бъде произведен с оригинален револвер Gasser , калибър 11 мм, какъвто е имал Левски. Второто неотбелязано събитие е възстановката на самото обесването. Тя ще се проведе утре пред галерията за чуждестранно изкуство. Бесилката вече е скована. Ситуирана е пред западната страна на галерията и столичани могат да я разгледат. Изградена е изцяло от материали, предоставени от магазин Икеа . Скована е с подкрепата на дърводелско ателие "Мидхад паша". Ролята на Левски в тази възстановка е поверена на актьора Асан Блатечки. Ще видите още много исторически личности, пресъздадени от актьори от Народния театър. Ролята на софийския мютесариф Мазхар паша е поверена на Владо Пенев а Юлиан Вергов ще се пръвплати като Иванчо Хаджипенчович. За палачи и прислуга са привлечени цигани от родата на Киро Японеца. Като статисти ще участват също полицаи от конния взвод на МВР. Режисьор на възстановката е Стефан Командарев, а Силвия Лелчева ще бъде водещ обесването и ще прочете присъдата, потвърдена от султан Абдул Азис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Ким Пут Ин 10:01 - заради такива жалки предатели като тебе, България не може да се освободи сама!

    18 Фев 2024 11:04ч.

    Левски затова е най великия българин, защото се е борил България да се освободи сама. А американоробите все чакате някой да ви оноди, да ви даде нещо.. и после да целувате ботуша, който ДЕбългаризира България срещу пари! САЩ ските "бизнесмени" ВЗЕХА ВСИЧКАТА СОБСТВЕНОСТ и БОГАТСТВА НА БЪЛГАРИЯ, която при влиянието на Русия беше на ... България и на българския народ. Та, пишещият Ким ... с личностно разстройство не си заслужава внимание

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Фев 2024 11:08ч.

    "защото се е борил България да се освободи сама" Той да. А, вий Кириак Стефчовците, се борехте, да целувате дирника на падишаха. Използвам лексиката на Захарий Стоянов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Фев 2024 11:11ч.

    Впрочем, ако Левски и Ботев бяха живи, когато Русия обяви война на Турция, срещу кого щяха да се бият? Или щяха да отидат за гъби?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    18 Фев 2024 11:21ч.

    До Ким Пут Ин 18 Фев 2024 10:01ч. Видя се България какви ги надроби сама през последните 35 години и какво излезе от родната демокрация, е, не без активната помощ на такива като тебе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    18 Фев 2024 11:37ч.

    Вижда се, че си аутсайдер, човек, който не се вписва в съвременното консуматорско общество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • учителка по литература

    18 Фев 2024 12:22ч.

    Леле, самопризнание в привързаност към психологията на конформиста. Едно време при соц-а, когато все още имахме здраво общество, изучавайки световни литературни шедьоври, ни учеха да се срамуваме от това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    18 Фев 2024 13:06ч.

    В България никога не се е живяло по добре. Просто ти си бедна и приписваш своята бедност на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за камилата и иглените уши

    18 Фев 2024 13:12ч.

    Бедността не е порок. Конформизмът да си със "силните на деня" обаче е. Самият християнски Бог е Бог на бедните, не на богатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    18 Фев 2024 11:25ч.

    Ким Пут Ин, както и някои други пак омърсиха празника. Отгоре на всичко са и невежи! Поклон пред Апостола! Той и другите като него направиха възможно освобождението ни от Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    18 Фев 2024 11:38ч.

    Загубата на Русия в предходната война направи възможно освобождението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    18 Фев 2024 13:09ч.

    Празникът не е ваш, а наш. Левски се бори за това България да се освободи сама и да стане европейска демократска република, а вие сте да ви освободи някой друг след което робски да му целувате ботушите до края на живота си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • такива като тебе никога не са имали нищо с Левски

    18 Фев 2024 13:15ч.

    Левски се бори за свобода, която да не ни е дадена даром заради бездействие. Никъде не е казано, че Левски е бил против Русия да ни освободи. Той просто е осъзнавал, че за да го направи това Русия, първом ние самите е трябвало да се събудим и да се вдигнем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Фев 2024 13:18ч.

    "и да стане европейска демократска република". Възгеч! Големи лъжци с малко мозък! Я ми кажи, облаче ле бяло, дали "Чиста и свята република" = "европейска демократска република"? Едно и също ли е? За срам, не въ питам - ама кво общо имате вий, гьонсуратите, с "демократска република"? Кво, борили ли сте се за нея, бесили са ви, глави рязали са ви?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Черната джамия

    18 Фев 2024 15:43ч.

    Ако Ботев и Левски бяха доживяли Освобождението от турско иго , Стамболов щеше да ги затвори в Черната джамия като противници на монархията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    18 Фев 2024 11:40ч.

    Плачи! Там близо край град София стърчи, аз видях, черно бесило, и твой един син, Българийо, виси на него със страшна сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Еврокомисар 8:23 ч. - Не знаем дали Левски и Ботев са мразили Русия, обаче България става държавата България благодарение на Русия

    18 Фев 2024 12:58ч.

    "Еврокомисар 18 Фев 2024 8:23ч. - Защо Левски и Ботев толкова много мразеха Русия?" Държава истинска демократична държава става България благодарение на Цар Освободител Александър Втори, по чиято поръка се изработва Конституцията на Княжество България - на 16 април 1879 г. В тази Търновска конституция са взаимствани принципи от конституциите на Белгия, Франция и САЩ под надзора на ... Русия. И с тази Търновска конституция изработена с помощта на Руската империя, България постига невиждан растеж, преодолявайки примитивния бит наложен от Османската империя. Толкова за жалките платени продажни души пишещи срещу България и Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Фев 2024 13:26ч.

    А, пък и Ботев - живял в Одеса, даскалувал в Бесарабия, демек в Руската империя. Ясна работа - мразел е Русия. Но, как ще преглътнете това: "Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете! - лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти! Кълнете комунистите, че съсипаха столицата ви и измряха с разбойническите за вас думи: свобода или смърт, хляб или куршум! Плюйте на техните трупове и на труповете на онези жертви на цивилизацията, кои сте прегръщали и прегръщате в лицето на жените си, на сестрите си, на майките си и днес наричате бесни блудници, защото имаха още сила да се хванат за оръжие и избавят от вертепа на разврата! " Как? Като се опитвате да "докажете", че не го е писал той?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    18 Фев 2024 18:10ч.

    там живеят бесарабските българи, Ботев е обучавал децата на български, а спомените за него са "красив като мома"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    18 Фев 2024 14:22ч.

    Днес почитаме Апостола,който и в смъртта си е титаничен,а тук разни лилипути се опитват да вдигат шум.Пред личността и делото му е редно да сведем глави и помълчим и в настъпилата тишина да се опитаме да чуем сърцата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    18 Фев 2024 15:40ч.

    Неееевъобразим . (бг селееееееееенете за които днес е Уйййййййкиндъ са предателите му)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи