От „Възраждане“ питат Нинова: Ако не изнасяме оръжие, как ВМЗ е с рекордна печалба?

От „Възраждане“ питат Нинова: Ако не изнасяме оръжие, как ВМЗ е с рекордна печалба?

Остана ли някой, който да вярва, че България не изнася оръжие за Украйна?  - това пита във Фейсбук народният представител от „Възраждане“ Иво Русчев.

Въпросът му е провокиран от публично изнесената информация на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД  (ВМЗ).  Само за първите пет месеца на 2022 г. по сметките на ВМЗ - ЕАД са постъпили над 150 млн. лв. приходи, а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева.

„Отговорът на вицепремиера Нинова към украинския посланик, че няма да изпраща оръжие, не е нищо друго освен лицемерна поза, целяща да обслужи намаляващия електорат на БСП. Докато Нинова заблуждава избирателите си, че няма да даде и един патрон за Украйна, междуведомствената комисия, в която членуват хора, лично назначени от нея, дават разрешение за износ и то на беларуско оръжие.“,  казва Иво Русчев.

Иво Русчев е задал въпрос към заместник министър-председателя по икономика и индустрия и министър на икономиката и индустрията, на който се очаква Корнелия Нинова да отговори по време на парламентарния контрол на 8 юни. Той се отнася за сделка, която е преминала Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Същата е предоставила разрешение за износ на 30 000 снаряда „Град“, които са закупени от Беларус от българската фирма „Алгънс” ЕООД.

Предвид гореизложеното  Иво Русчев задава следните въпроси:

- На коя дата документите за тази сделка са предоставени за разглеждане от Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение и на коя дата е издадено разрешението за нея?

- Към предоставените документи приложено ли е и задължителното разрешение от страна на Беларус за реекспорт на снарядите? За какви цели ще бъдат използвани снарядите и убедихте ли се, че тази сделка е в унисон с решението на правителството да не изпраща военна помощ на Украйна?

- Запитването на Русчев е подкрепено и от народния представител  инж. Николай Дренчев, който пък преди броени дни съобщи, че ще внесе сигнал в прокуратурата по повод на сделката за F-16  и нередности в договора, подписан от Красимир Каракачанов.

 

 

Коментари

  • Прости хора

    07 Юни 2022 13:55ч.

    Ами на печалба е, не защото изнасяме, ами защото продаваме. Тези “тънки работи” не са за всеки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Ганьо възрожденеца

    07 Юни 2022 14:03ч.

    Откъде накъде ВМЗ ще е на печалба? Ами вземете властта и го доведете до загуба, то с мрънкане не става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    07 Юни 2022 14:21ч.

    Бай Ганьо, проблемът е в противоречието м/у реалността и твърденията на Нинова. (Да не говорим, че е неморално да се печели от неонацисти).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе,

    07 Юни 2022 14:33ч.

    неонацисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, бе, прав си - няма нужда от евфемизми:

    07 Юни 2022 14:57ч.

    Укрофашаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новини, които няма да попаднат на екрана на кабеларката нова на ЦРУ: Святогорск е освободен

    07 Юни 2022 16:41ч.

    1. Шойгу обяви пълното освобождаване на Святогорск и жилищните квартали на Северодонецк. 2. Беше обявено и откриването на сухопътен автомобилен коридор до Крим. Работи се по откриването на железопътната връзка. 3. Пристанищата Бердянск и Мариупол започнаха работа. Те ще бъдат използвани активно, включително за възстановяване и развитие на освободените от Украйна територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новини, които няма да попаднат на екрана на кабеларката нова на ЦРУ: Святогорск е освободен

    07 Юни 2022 16:42ч.

    4. Общият брой на военните от ВСУ в руски плен е почти 6500 (с граничари, полицаи и със СБУшници стават 8000+, за които Пушилин говори по-рано). 5. През последните 10 дни в Украйна са унищожени 51 единици западна техника, включително 21 155 мм гаубици. 6. Опитът на СВО от 1 юни се въвежда в програмите за обучение на руските войсКИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи