От съдебната зала: Васил Божков е имал бизнес отношения с Пригожин

От съдебната зала: Васил Божков е имал бизнес отношения с Пригожин

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Васил Божков е имал бизнес отношения с Евгений Пригожин - стана ясно в съдебната зала на Софийски градски съд, където започна гледането на мярката на бизнесмена. Магистратите решават дали бизнесменът да остане в ареста за постоянно.

В съдебната зала прокурор Ангел Кънчев изнесе данни за връзките на Божков със загиналия в самолетна катастрофа ръководител на ЧВК "Вагнер", предава БНТ.

"От компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим", каза държавният обвинител.

По думите на прокурора хазартният бос поздравил Руската федерация с присъединяването на Крим през 2014 г. и е изразил желание да инвестира там. Отново според обвинението, Васил Божков притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Евгений Пригожин.

По-късно в профила си във Фейсбук Божков нарече твърденията за връзки с Пригожин "глупости.

"Абе, глупости, тъпи въпроси ми задавате, вижте правосъдието в България какво е", беше репликата му в отговор на въпроса за загиналия шеф на ЧВК "Вагнер".

Прокурор Кънчев поиска определяне на мярка "задържане под стража", а Божков отговори "Няма какво да кажа, прокурорът може да иска каквото си поиска".

Твърденията по делото са, че са укривани такси от лотарийните игри на компанията на Божков, като така бюджетът е ощетен с над 700 млн. лева. Божков е обвинен, че е ръководел организирана престъпна група от 2014 г., която се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че искат той да бъде задържан под стража заради тъй нареченото "хазартно дело". 

Божков бе доведен в съда с белезници, бутилка минерална вода в ръце и под конвой, пазен от петима служители на съдебната охрана. 

В съда днес са внесени доказателства само по едно от делата срещу Божков. То е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления, уточнява БТА.

Бизнесменът се завърна вчера в София от Дубай доброволно и бе отведен от летището в МВР болница, а след това му бяха повдигнати обвинения.

По разследването има над 250 тома доказателства, като част от тях са и секретни.

Прокуратурата може да иска каквото си иска, коментира Божков в началото на заседанието. Адвокатът на Божков Георги Гатев каза, че не е съгласен с искането на прокуратурата.

Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен. Освен това, отново според прокуратура, ако е на свобода, може да се укрие. До този извод обвинението стига от факта, че Божков не е бил намерен на нито един от адресите, които са известни. Освен това срещу него е имало и процедура по екстрадиция.

Очевидно е, че се е крил доста време, имал е значителен финансов ресурс, посочиха от държавното обвинение. От 2010 г. е структурирал организация от фирми, но и десетки в офшорни зони. Парите били управлявани от компании в Швейцария. Голяма част от фирмите са свързани с руски граждани.

В мейлите има информация и за комуникация с бивш шеф на "Роснефт" Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен списък на ЕС.

Намерени са данни за комуникация и с Грузия, където са намерени доказателства за връзка с местната национална лотария.

Снощи на Васил Божков е било повдигнато и второ обвинение - за подбудителство за 4 убийства, едното от които е свързано с атентата срещу Алексей Петров през 2015 година, информира БНР.

 

Медията уточнява, че въпреки настояването на защитата му и по него да има произнасяне още днес на съда, прокуратурата възнамерява да държи това обвинение в резерва и, в случай че днес бъде отхвърлено искането за задържане под стража, да се внесе ново искане вече по криминалното дело.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Стефан

    26 Авг 2023 21:27ч.

    И какво като е имал? Най-вероятно тези отношения са били преди началото на санкциите на запада против Русия, но прокуратурата няма да пропусне да ги използва в угода на поставените й задачи. Фактът,че не се уточнява от кога са тези отношения свидетелства за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    26 Авг 2023 22:10ч.

    Сега и украинската прокуратура ли ще повдигне обвинения на Черепа? А Брендо си шава на свобода...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смях

    26 Авг 2023 22:46ч.

    Че защо да няма отношения с руснаци? Е

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Направо

    26 Авг 2023 22:52ч.

    Да забраним на Русия да ползва кирилицата! А ние да приемем латиницата, както предлагаше един бивш български президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    26 Авг 2023 22:54ч.

    Отношенията с Русия не са престъпление! Защо не са привикани гербаджийчетата приемали подкупите? Логично е те да са го изнудвали да плаща! Тиквуний с гаранция е в основата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цялата завера - помиярска работа с...

    26 Авг 2023 23:01ч.

    ... "достойни" алабалисти. Не, че той е изцяло в бяло. Не е. Но неговият цвят спрямо системата в момента е сияйно, искрящо бяло. И второ, изглежда се е запътил да бъде самоубит. Но от тези да бъде - е, това вече е непростим грях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    26 Авг 2023 23:45ч.

    А тези бизнес отношения къде в Нак. кодекс са криминализирани?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    27 Авг 2023 0:57ч.

    Господинът естествено си е плът и кръв от тази държава. И е смукал не малко от нея. Защото се е отчитал където трябва. Не искам да го оправдавм, но защо тези на които се е отчитал не са при него?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    27 Авг 2023 1:09ч.

    Имал бизнес с Пригожин, ма Никакъв с Борисов, Горанов, Петров или Пеевски... Да се чудиш къде е забогатял....прокурора, у нас или в Нигер?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    27 Авг 2023 6:14ч.

    Ако да беше имал бизнес сношения със зеленски сега щеше да бъде посрещнат с червен килим, хляб и сол...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да го направят шеф на данс

    27 Авг 2023 10:45ч.

    и нещата ще се оправят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи