От Кремъл преговаряли с метежниците час и половина без успех. Не е ясно дали лично Путин е разговарял с Пригожин

От Кремъл преговаряли с метежниците час и половина без успех. Не е ясно дали лично Путин е разговарял с Пригожин

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентската администрация на Русия е водила преговори рано тази сутрин с лидера на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин да спре военния метеж в страната. Те обаче са били безрезултатни, предаде Meduza, позовавайки се на източници от Кремъл.

Според източниците на Meduza, висшето ръководство на страната се е надявало да разреши ситуацията "повече или по-малко мирно". Според тях рано сутринта Александър Харичев, близък сътрудник на ръководителя на политическата служба на Кремъл Сергей Кириенко, и ръководителят на отдела за вътрешна политика на руския президент Андрей Ярин се обадили на руски губернатори и системни политици и ги помолили да коментират ситуацията „меко и без фиксиране към личността на Пригожин“.

Само след час и половина „препоръките“ се променили: на ръководителите на регионите и на политиците беше казано да нарекат Пригожин „предател“ (това се случи дори преди самият Путин да говори за събитията около Пригожин). Тази информация потвърди пред Meduza източник от ръководството на една от парламентарно представените партии.

Какво точно се е случило през този час и половина не е известно. Според източници на Meduza по това време са се водили непублични преговори между висшето ръководство на страната и Пригожин: „Явно нищо не е произлязло“. Дали Путин е участвал в тях също не е ясно. Около 10 часа сутринта московско време президентът направи телевизионно обръщение, в което обвини Пригожин в „предателство“, като по този начин напълно елиминира възможността за мирно разрешаване на ситуацията.

Източник на Meduza, близък до руското правителство, както и източник, близък до Кремъл, казва, че Пригожин е „започнал да се суети“ преди около две седмици, след като Путин каза, че за да продължат военните действия в Украйна, "Вагнер" трябва да сключат официално договор с Министерството на отбраната на Руската федерация (основателят на ЧВК Вагнер има дългогодишен конфликт с това ведомство ).

Пригожин категорично отказа да подпише споразумение с военното ведомство, като каза, че Министерството на отбраната е „важен държавен орган, важна структура“, но „ако е приватизирано от група частни лица, това не означава, че трябва участва в това престъпление." 

В същото време бизнесменът е направил неофициални опити да заобиколи заповедта на Путин. „Той [Пригожин] се опита да попречи... Той разбираше, че по този начин влиянието му ще бъде силно подкопано. Освен това настоя за контрол върху подготовката на териториалната отбрана в граничните райони. Отказаха му“, разказва един от събеседниците на „Медуза“.

Според него още тогава "лошо предчувствие е витаело във въздуха - нещо ще се случи: Пригожин е свикнал да действа с натиск и истерия". Друг близък до Кремъл събеседник добавя, че руските сили за сигурност са „проспали“ тази ситуация: „Може би не са посмели да кажат на президента, че нещо не е наред с Пригожин..."

Сега Кремъл е сигурен, че армията и силите за сигурност ще успеят да спрат колоните на ЧВК "Вагнер". В същото време един от събеседниците не се съмнява, че поне някои наемници ще успеят „да пробият до Москва“. Друг източник на Медуза, който е близък до администрацията на президента, вече е извел семейството си от столицата.

Събеседниците обаче признават, че самият факт, че руските власти са допуснали началото на открит бунт, ще удари авторитета и рейтинга на Путин — дори ако силите за сигурност успеят да победят армията на наемниците на Пригожин: „В навечерието на президентската кампания през 2024 г. , има разнопосочни сигнали, честно казано.“ Източници също очакват по-нататъшно затягане на винтовете вътре в страната: „Дори Пригожин да бъде бързо спрян, те ще го затегнат за всеки случай. Ако не, още повече.”

Пригожин публично обяви война на руските въоръжени сили и лично на Сергей Шойгу, след като лагер с негови наемници беше бомбардиран от руската армия. Администрацията на Путин се опасява, че до няколко часа метежниците може да са до предградията на Москва и да започнат боеве в столицата.

Според източници от Кремъл администрацията на Путин първоначално си е мислила, че Пригожин „блъфира“ и се опитва да спазари нещо за себе си. След като вагнеровците поеха контрол над Ростов на Дон обаче в Москва са осъзнали, че въпросът вече е сериозен. Първоначално Путин се е надявал да разреши ситуацията по мирен път. В ранните часове на днешния ден администрацията на Путин е водела преговори с „Вагнер“. Те са продължили час и половина, но са завършили без успех. Не е ясно какво са си казали страните, но след преговорите Путин направи телевизионно обръщение към нацията, в което нарече Пригожин предател. Кремъл е изпратил нареждане и до регионалните политически лидери да наричат Пригожин именно по този начин.

"Обръщам се и към онези, които чрез измама или заплахи са били въвлечени в престъпна авантюра, тласнати по пътя на тежко престъпление - въоръжен метеж. Като президент на Русия и върховен главнокомандващ, като руски гражданин ще направя всичко, за да защитя страната, да защитя конституционния ред, живота, сигурността и свободата на гражданите. Организаторите на метежа ще отговарят за предателството към родината", каза Владимир Путин в телевизионното си обръщение. Според източници на Meduza Пригожин е бил ядосан от думите на Путин, че частните военни компании (като „Вагнер“) трябва да минат под командването на Министерство на отбраната на РФ, следователно на Шойгу. Именно това може да е причината за военния метеж на Пригожин, който от месеци критикува руското военно командване за липсата на боеприпаси и оръжия на фронта в Украйна.

Опитът за пуч в Руската терористична федерация се случва на фона на започналата контраофанзива на въоръжените сили на Украйна. Въоръженият бунт на групировката "Вагнер" илюстрира слабостта на Русия - страна, потънала в зло и хаос, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, като разкритикува руския президент и заяви, че Украйна защитава останалата част от Европа. Зеленски отбеляза, че тези, които "избират пътя на злото, сами се унищожават", визирайки Владимир Путин, който според него "изпраща стотици хиляди хора на война само, за да се барикадира в Московска област и да се защити от тези, които сам е въоръжил".

 Източник: meduza.io

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Калоян от Пловдив

    24 Юни 2023 18:19ч.

    Макиавели е казал , никога да не се използват наемни войски , защото на тях не може да се има доверие . Пиргожин е троянски кон на американците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ще закопае

    24 Юни 2023 18:21ч.

    сбърканата ви варварска кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе варварска кочина

    24 Юни 2023 18:30ч.

    Е твоята англосаксонска империя ,щото когато Русия е имала държава ,англосаксонците са ходели по блатата на европа облечени със офчи кожи и са говорели на жабешки език . И другото Англосаксонските монарси и другите им държавници са се къпали два пъти във живота си ,единият когато са се раждали и другият когато са умирали и са миришели на прокиш и жените им и мъжете им .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крепостниците

    24 Юни 2023 19:00ч.

    винаги сте били неграмотни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Калоян:

    24 Юни 2023 19:17ч.

    Напълно съм съгласен. Частни армии е имало при феодалите през средновековието, поради което всеки почуствал се по-силен е тръгвал да сваля краля на държавата. Русия се подлъгаха по примера на САЩ, които направиха няколко частни военни компании за да избягват международното законодателство и да не биват приемани като армия от САЩ. Вагнер имат голям опит от Сирия и Африка, където свършиха доста от мръсната работа на Русия, но дойде момента когато това се връща. А между другото, някаква форма на преврат имаше в САЩ преди изборите когато БЛМ и другите подобни организации тормозеха обикновените американци, разбиваха дребния частен бизнез, грабеха магазини --- така голям процент от средните американци решиха да гласуват за Демократите само и само да има мир в държавата, и о чудо ..., след избирането на Байдън всички акции на БЛМ и подобни спряха като по команда. ---- Сега за Пригожин, на всички стана ясно, че т.н. контраофанзива на ВСУ се превръща в кърваво фиаско, като руските въоражени сили буквално смляха украинците и им нанесоха големи загуби както в техника, така и жива сила... Повечето от руснаците забравиха за приноса на Вагнер в Бахмут, а Пригожин дали от някаква ревности или други причини реши да ползва момента докато не стане късно. ----- А приноса на Вагнер - действително, имат обучени и с опит бойци. Тяхната роля беше да се сражават с украинските сухопътни сили, които за никого не е тайна, че са дрогирани (от рода на Амфетамините) войници, които са тотално неадкватни; тоест грубо казано битката беше между дрогирани украинци и руски пандизчии. ---- Естествено, че Вагнер имат принос, но воденето на военна операция е комплексен процес, който изисква сателитно разузнаване, ВВС, артилерия, логистика --- всичко това Вагнер нямат. Най-големите складове за оръжие, включително онези снаряди с обеднен уран бяха унищожени от ВКС на Русия, това именно обезкърви ВСУ и подготви победата на Вагнер. ---- Ситуацията в Русия обаче за съжаление е много, много сериозна, аз лично не се наемам да прогнозирам нищо. Глътка въздух за Украйна и Зеленски. ----- ТОва сигурно може да доведе до сериозни проблеми за форума на БРИКС в ЮАР, което беше истинската война. Като цяло, много мръсен и много тъп акт на Пригожин, който едва ли осъзнава последиците от простотиите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян от Пловдив.

    24 Юни 2023 21:11ч.

    А вие умно-красивите и жълтопаветните (повечето , от които произлизате от БКП ) сте много "големи" . Тъпунгери . Хора ,дошли от провинцията преместили се в София или в Пловдив се мислят за голямата работа , за "елитът " , за много "модерни " " европейци"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    24 Юни 2023 18:23ч.

    Нещо рязко са поскъпнали еднопосочните билети от Москва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евро комисарке джендърке розова

    24 Юни 2023 18:26ч.

    Я дай източник за тази новина .Иначе ще излезе че си лъжлива еврокомисарка ,като истинските .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе тези

    24 Юни 2023 18:23ч.

    От медуза не бяха ли либерално фашистка медия във Русия .То не стига че са либерална ,ами и лъжлива медия ,на която никой не вярва . Впрочем медузата е много хлъзгаво морско животно и на него вяра не може да се има .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Готвача вика - царят е гол.

    24 Юни 2023 18:24ч.

    за тия които още не са разбрали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колоната на "Ахмат" тръгва към Ростов (ВИДЕО)

    24 Юни 2023 18:33ч.

    Публикувано е видео как колона на СОБР "Ахмат" с дължина няколко километра пътува до Ростов на Дон. Бойците от поделението се возят на бронирани машини, военни камиони и лични автомобили. Источник: https://rusvesna.su/news/1687608619

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    24 Юни 2023 18:35ч.

    Англичанка гадит

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Откриха 4 милиарда рубли край офиса на Пригожин в Санкт Петербург (СНИМКА)

    24 Юни 2023 18:40ч.

    В двора на офиса на Евгений Пригожин в Санкт Петербург бяха открити кутии с 4 милиарда рубли. Близо до офиса на Пригожин е намерена газела, натъпкана с кутии с пари - 4 милиарда рубли в петхилядни банкноти, съобщава Фонтанка. Според изданието, по време на обиск в хотел Trezzini в Санкт Петербург, който според една версия е офисът на Евгений Пригожин, служителите се интересуват от бяла газела. Започнаха да го проверяват за експлозиви. Когато го отворили, видели кашони, пълни с петхилядни банкноти. След като преброиха парите, те установиха, че има 4 милиарда рубли в брой. Пригожин потвърди, че намерените пари са негови. Това са пари за заплати и обезщетения на служители на ЧВК. Источник: https://rusvesna.su/news/1687609374

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Медуза значи

    24 Юни 2023 18:44ч.

    Нали знаете що за медия е медузата? Рупорът на Навални & co.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Меликов към дагестанците в ЧВК Вагнер: Не се превръщайте от герои в предатели Подробнее:

    24 Юни 2023 18:44ч.

    Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов се обърна към сънародниците си, които служат в ЧВК "Вагнер", с призив да не подкрепят коварните действия на ръководството на компанията, което извършва военен бунт. Знам, че сред бойците на ЧВК „Вагнер“ има и дагестанци, които самоотвержено се сражаваха в Сирия, участваха в боевете за Бахмут и изпълняваха най-трудните задачи за защита на Родината. И искам да призова нашите сънародници днес да не се превръщат от герои в предатели“, – каза генерал-полковник Меликов. По-рано Меликов подкрепи призива на президента Владимир Путин , който нарече действията на ръководството на Вагнер нож в гърба на страната. „Научихме добре уроците от миналото и няма да допуснем повторение на сценария от началото на 20 век. В крайна сметка говорим за най-важното, за това, за което нашите смели момчета дават живота си - за сигурността на Русия и нейните жители. Заедно ще защитим нашия народ. Единството на всички народи на нашата велика страна винаги е било основната сила на Русия. - каза ръководителят на Дагестан. Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/06/24/melikov-dagestancam-v-chvk-vagner-ne-prevrashchaytes-iz-geroev-v-predateley

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    24 Юни 2023 18:45ч.

    Предателят, с каквито и "подвизи" да се кичи, си остава нищожество, презряно от всички, дори и от тези, които му плащат и му ръкопляскат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    24 Юни 2023 18:49ч.

    Има несъответствие между повода (уж удар по база на Вагнер) и светкавичното настъпление на клоните от Вагнер. Тази работа НЕ Е СЛУЧАЙНА ! Подготвяне е дълго и е обмисляна дълго ! Кой в коя колона. Къде да се насочи и т.н. Явно поводът е трябвало да бъде първоначалните успехи на укр. контранастъпление. Въпреки липсата на какви и да е резултати за укр. Пригожин започна да подгрява с "предателство", "криене на истинската обстановка" и т.н. Докато дойде (явно) плануваната дата и си измислиха повод за метежа. Колкото повече се отлага сблъсъците с ЧВК толкова шанса на метежа да успее намаля. А подкрепата която получи от Зеленски и Украйна съвсем обрекоха на неуспех бунта за няколко милиарда долара минимум ! Пригожин да не е от богоизбран произход ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    24 Юни 2023 18:50ч.

    Пригожин е изтрещял! Никой не е обстрелвал лагера му, а той е свалил един разузнавателен Ми8 и един съпровождащ Су35, невъоръжени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***

    24 Юни 2023 19:01ч.

    На нас не ние писано да прозрем Божия Промисъл, камо ли този на Владимир Владимирович.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Юни 2023 19:03ч.

    Пригожин е ожречен Нито една важна клечка не застана зад него.Всички се вричат във вярност на Лидера.Хиляди чеченци с бронетехника се насочват към Ростов. Пригожин ще го обесят.Въпроса е дали ще виси на портите на Спаската кула както Кромуел е висял на Уестминстър...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • картоф

    24 Юни 2023 19:12ч.

    Пригожин и паркетните генерали с еднаква вина за случващото се. Руски хеликоптер взриви нефтобаза във Воронеж, докато изстрелваше ловушки в района на операцията. Никоя руска медия не смее да съобщи истинската причина за пожара, а видеото което ясно показва ситуацията магически изчезна от социалните мрижи. Пускат се само видеа на издигащия се дим с пълно мълчание относно причините за пожара. Ще им се да го припишат и това на Пригожин, ама няма как и мълчат като ....Ако действително някой е наредил да бъде ударена базата на ЧВК Вагнер преди събитията, то този човек носи солидарна отговорност за безумието, до което е докаран Пригожин. Фактът, че МО упорито отрича да е извършвало подобни действия и призовава да не се вярва на тези твърдения е много подозрителен. Няма наредена проверка по случая, значи работата мирише и некъдърниците ще се опитат да се скрият зад метежа на Пригожин, като го ликвидират възможно най-бързо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    24 Юни 2023 19:18ч.

    Ще повръщат кървави пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    24 Юни 2023 19:20ч.

    Дреме му на някой за некфа кирлива нефтебаза във Воронеж.Задава се "Great Purge".Освен денацификация и демилитаризация на Украйна Лидерът най- вероятно още тази нощ ще започне тотална ДЕЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ и ДЕУЕСТЪРНИЗАЦИЯ на Русия....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия има голям проблем

    24 Юни 2023 19:31ч.

    Всичко се прави според законите, а те са прекалено меки. За тероризъм с множество жертви - до 15г затвор. За дезертьорство от фронта - 5 години. В Англия за дезертьорство при мирно време - 5 години, а по време на война - смъртно наказание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Римската империя е било забранено легион да влиза в Рим

    24 Юни 2023 19:27ч.

    Цезар влиза и прави преврат. Чуждестранният легион е било забранено да влиза във Франция. За пръв път бяха стационирани във Франция, когато дадоха независимост на африканските колонии и след промени в легиона. Вагнер действаха само в чужбина и бе грешка да ги пускат в Русия. Не е ясна крайната цел на Пригожин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    24 Юни 2023 19:44ч.

    мисли ли някой че тоя калпак с една каруца затворници ще влезе в москва, трябва да е изтрещял като пригожин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи