От 1 юли токът за бита поскъпва средно с 4,37%

От 1 юли токът за бита поскъпва средно с 4,37%

Следвайте "Гласове" в Телеграм

За "Електрохолд" е предвидено увеличение с 4..24%, на ЕВН - с 3.78%, а за клиентите на "Енерго про" - с 5.43%.

От 1 юли, цената на тока за бита поскъпва средно с 4.37%. За "Електрохолд" е предвидено увеличение с 4.24%, на ЕВН - с 3.78%, а за клиентите на "Енерго про" - с 5.43%. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

Първоначалните разчети на комисията предвиждаха увеличение от средно 3.63%, но това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха променени квотите за регулирания пазар на държавните производители на електроенергия. В енергийния микс за битовите потребители бяха включени 2 200 000 MWh електроенергия, произведена от ТЕЦ "Марица-изток 2", с цел дружеството да не изпадне в финансови затруднения, обясняват от комисията в днешното си решение.

Комисията приложи регулаторни механизми, които позволиха увеличението на цените на електроенергията за битовите потребители да бъде в размер, близо четири пъти по-нисък от нивото на инфлацията. Статистиката на ЕС показва, че цените у нас са сред най-ниските в сравнение със страните в цяла Европа, допълват още от регулатора.

Парното остава на приблизително същото равнище

Цените на парното в цялата страна през следващата година остават на почти същите нива. Повишението при тях за отделните дружества е между 0.05% и 0.48%, при годишна инфлация за периода по данни на НСИ от 15%, отбелязват от регулатора. Намаляват се цените на топлоенергията за клиентите на "Топлофикация Перник" - с 0.66%, както и за клиентите на "Топлофикация Враца" - с 0.06%.

Регулаторът напомня, че цените се определят на базата на прогноза за следващата година както за цената на природния газ, така и за разходите на дружествата за квоти парникови газове. Прогнозата за газа е, че средно той ще се търгува по 88 лв. за мегаватчас, а квотите - средно за 88 евро на тон.

В решението се посочва, че е отчетено рязкото повишение на разходите на топлофикационните дружества, които са купували през изтеклата година газ на много по-висока цена, а са фактурирали топлинната енергия за потребителите при прогнозната цена на природния газ от 122 лв./мВтч, определена в аванс от регулатора.

Дава се пример конкретно с "Топлофикация София", при която тези разлики са довели до недовзет приход на дружеството в размер на над 205 млн. лева и съгласно регулаторните правила това трябва да бъде отчетено в определената на дружеството цена от 1.07.2023 г.

Независимо че вече цените се определят за година напред, регулаторът има възможност да ги променя на 6 месеца, ако настъпят съществени промени в цените на газа и въглеродните емисии. Това става в случаите, когато се формират съществени разлики между определените прогнозни цени за този период спрямо постигнатите, от една страна, и прогнозните цени за оставащия срок от периода, от друга.

Източници: epicenter.bg, dariknews.bg

 

 

 

Коментари

  • Doktor Dre

    30 Юни 2023 17:58ч.

    А за Украйна - оръжие .. КОГА.. айде по-бързо, че май нещо засляха там нещата... тока да поскъпне с поне 99% да има за харчилък( пици с кристалчета) и за пищови .. за Украйна....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От 1 юли токът за бита поскъпва средно с 4,37%

    30 Юни 2023 18:02ч.

    Що, бе? Нали газът поевтиня драматично? Кои от поне половината ценообразуващоте компоненти на електричеството поскъпнаха, та трябва токът да поскъпне и той?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приходната част на бюджета изостава

    30 Юни 2023 18:54ч.

    А и настъпва сезона за стригане на овцете..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма отърване

    30 Юни 2023 18:02ч.

    от дъртите костоваци, алчни и нагли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    30 Юни 2023 19:27ч.

    Боклуци! Докато наливате пари в продънената каца - Украйна, защото така ви нареждат от ЕК, които пък са абсолютно подчинени на американците и демонстрирате енергийна "независимост" от Русия, токът и не само ще кара само нагоре. Изпълнявате си поръчаното. Тия скапани ЕРП-та какво точно са вложили в електропреносната мрежа, че не се сещам. Всичко е изградено през гадния социализъм, когато токът беше стотинки и България изнасяше ток на поразия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    30 Юни 2023 19:29ч.

    А на морето цените паднаха драстично. Можеш с увеличените пенсии да стоиш цяло лято на ол инклузив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PARAGRAF22

    01 Юли 2023 0:21ч.

    "Можеш с увеличените пенсии да стоиш цяло лято на ол инклузив."....ако си намериш свободен казан за боклук ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    30 Юни 2023 19:31ч.

    Деница Златева: Природният газ ще поевтинее с около 8 процента през юли Автор: Труд онлайн Икономика 13:15 28.06.2023

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    30 Юни 2023 19:44ч.

    Ние ще плащаме скъп ток, скъпа вода, скъпа храна, за да могат войнолюбците от ппдевъ,дпс,герП да могат да "помагат" на укрина с нашите пари: държавните пари са събирани от нашите санъци и такси и горните войнолюбци разполагат с тях, за да си определят огромни заплати и да поддържат нацистите в укрина. А за българина остава толкова, колкото да не умре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    30 Юни 2023 22:03ч.

    То хубаво, че парното поскъпва минимално, Но защо никъде в статията не се посочва, че от юли престава да действа 9 процентното ДДС и се завръща старото 20%. Значи премълчава се увеличение с около 12 %. Гиди гадни натегачи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    01 Юли 2023 11:45ч.

    нема как, климатът требе да се бори! като баш мазните борби предстоят - затварянето на топлоцентралите. тогава спящата популация ще разбере кон боб яде ли и ходжата... таквоз, в джамията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи